Læsetid: 3 min.

Hård kritik af traktat

13. december 2000

Præsident Chiracs »store topmøde« og den traktat, der kom ud af det, fik hård kritik i EU-parlamentet i går. Og Chirac selv blev mødt med hånlig latter

BRUXELLES – Europa-Parlamentet sluttede sig i går til skaren af kritikere af Nice-traktaten.
Det skete under en debat i Strasbourg, hvor Frankrigs præsident Jacques Chirac sagde, at »Nice vil gå over i historien som et stort topmøde.«
Men lederne af parlamentets to største grupper, kristdemokraternes Hans Georg Pöttering og socialisternes Enrique Baron Crespo gav traktaten hårde ord med på vejen. Ingen af de to gik dog så langt som at anbefale, at Parlamentet skal afvise en godkendelse af traktaten.
En sådan afvisninge ville kunne få traktaten til at falde, fordi både Belgien og Italiens parlamenter afviser at ratificere Nice-traktaten, hvis ikke Europa-Parlamentet siger god for den.
I går var den endelige traktattekst endnu ikke færdigredigeret, og det ventes at vare nogle dage endnu. Derfor vil Europa-Parlamentet først vedtage en endelig udtalelse, når det samles igen til januar.
Det forhindrede dog ikke kritik. Selvom socialisten Crespo kaldte det en succes i sig selv, at der overhovedet er kommet en ny traktat i hus, tilføjede han:
»Jeg er bange for, at det er en sidste øjebliks-aftale, et resultat af studehandler mellem nationale interesser, der vil gøre det endnu sværere for EU at træffe beslutninger.«

Fjendtlig stemning
Stemningen i Parlamentet var til tider direkte fjendtlig over for præsident Chirac. Da han eksempelvis forsøgte at bortforklare et klodset fransk udspil fra den lange weekend i Nice, der ville have givet Polen færre stemmer end Spanien, som et teknisk uheld, blev han mødt med hånlig latter fra salen af parlamentarikere.
Kommisssionsformand Romano Prodi, der havde voldsomme sammenstød med Chirac i Nice, holdt sig heller ikke tilbage: »På vigtige felter som skatte- og socialområdet er fremskridtene ubetydelige, eller helt fraværende. Jeg er skuffet. Ikke kun over konsekvenserne på kort sigt, men på grund af den lukkede holdning og mangel på forståelse, som det vidner om,« sagde Prodi.
Han roste dog topmødets vedtagelse om at styrke kommissionsformandens magt til blandt andet at fyre enkelte kommissærer og om at lægge hver andet EU-topmøde i Bruxelles. I dag afholdes begge halvårlige topmøder i det land, der har formandskabet.
Det koster store organisatoriske anstrengelser og mange penge for medlemslandene. Ved at afholde dem i Bruxelles, der er permanent gearet til at modtage både statsledere og store mængder presse, spares der penge.
Men grunden til at beggemøder nu skal holdes i Bruxelles skal nok findes et andet sted. I de sidste nattetimer i Nice, var det netop Belgien, der blokerede for en samlet aftale.
Og ud over at skaffe flere stemmer til kandidatlandene Litauen og Rumænien skulle den belgiske ministerpræsident Guy Verhofstadt også have noget med hjem til Belgien.
Ellers ville han ikke kunne acceptere, at Holland har fået en stemme mere i ministerrådet end Belgien.
Prodi glædede sig også over, at Nice-topmødet vedtog, at der skal startes en stor debat i EU, om hvordan unionen kan gøres mere demokratisk ved blandt andet at inddrage de nationale parlamenter:
»Det er længe ventet. Erfaringen fra Nice viser, at den nuværende måde at revidere traktaten på, ikke længere er den rette,« sagde Prodi.

Parlamenter skal med
Og det er den socialdemokratiske parlamentariker Helle Thorning-Schmidt enig i:
»Vi kan ikke fremover lave nye traktater ved at lukke 30 mennesker ind i et rum en weekend som i Nice. Vi skal inddrage de nationale parlamenter, som eksempelvis skete ved udabejdelsen af EU’s charter for grundlæggende rettigheder tidligere i år,« siger hun.
Luxemborgs ministerpræsident Jean-Claude Juncker talte tidligt mandag morgen i Nice også imod hele topmøde-processen:
»Den enorme medieopmærksomhed omkring hele processen har skabt et pres på statslederne, der gjorde det svært at træffe de fornuftige beslutninger,« sagde Juncker.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her