Læsetid: 2 min.

Ild i en mørk tid

1. december 2000

Argentinsk roman henter sit brændstof i fortidens traumer

Ny bog
Diktaturer er gode for litteraturen. Det lyder måske mærkeligt, censur og forfatterhetz taget i betragtning, men her på den anden side, i trykkefrihed og demokrati, må man konstatere, at seriøst intense bøger er kommet ud af diktaturer – jeg nævner i flæng Oriana Fallacis En mand og, mest nærliggende, Isabel Allende.
Elsa Osorios roman For enden af mørket henter sit brændstof i det argentinske diktatur. Heltinden hedder Lys (Luz); skurken hedder Dyret. Der er med andre ord knald på billedsproget. Men historien kan bære det, for den er selv en kraftig sag med lige dele umenneskelige overgreb, intense følelser, heroisk frihedskamp og ætsende traumer. Allende er den oplagte sammenligning under læsningen af For enden af mørket. Stilen er på samme måde emotionel, kulørt, baggrunden er helt parallel, og harmen gennemsyrer hver eneste side. Osorio har dog afholdt sig fra de magiske effekter i indholdet og begrænset sine tricks til den litterære form.

På tidsrejse i Madrid
Historien starter med, at den argentinske kvinde Luz lander i Madrid og kontakter en mand ved navn Carlos Squirru.
De har aldrig talt sammen før. Selv om han ikke er specielt ivrig for at blive mindet om sin argentinske fortid, for sådan en har han nemlig, går han med til at mødes med Luz på en cafe. Her etableres rammen for en fortælling, der rækker 25 år tilbage i tiden og foldes ud med jævnlige tidsforskydninger, flashbacks, vekslende fortællestemmer og vantro indskud fra historiens nutid, hvor Carlos ikke tror sine egne øren. Historien er én lang udredning af de forviklinger der opstår, når en gravid kvinde forvandles til en ’desaparecido’, dvs. fængsles, og hendes barn fjernes for at fornøje en hustru til en af magtens mænd.
Selv om læseren hurtigt er klar over, hvor det bærer hen, er der mange stoppesteder undervejs, og historien om det forsvundne barn afføder en række andre historier om selvbedrag, forelskelser og intriger under diktaturet. Osorios bog kræver smag for kulører.
Den er en page-turner, som appellerer til alle de følelsesudsving, en grebet læser kan give sig hen til. Heriblandt harmen, der såmænd kan være meget rimelig at tænde lidt op for i stedet for bare at fortrænge, hvor galt det kan gå, når paranoikerne får lov at tage over. Hvis man er rede til at give sig hen og i øvrigt trænger til at blive underholdt går man næppe galt i byen.

*Elsa Osorio: For enden af mørket. 411 s., 298 kr. Centrum

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her