Læsetid: 3 min.

Indvandrerbørn tvangsfordanskes

19. december 2000

Danmark overtræder FN-konvention, når etniske minoritetsbørn anbringes uden for hjemmet. Plejefamilier ’fordansker’ børnene, så de får svært ved at vende hjem til deres biologiske familier

Etniske minoritetsbørn, der anbringes uden for hjemmet i danske plejefamilier og på døgninstitutioner, fratages i realiteten muligheden for senere at kunne vende hjem til deres egen familie. Det er konklusionen på en endnu ikke offentliggjort undersøgelse lavet af Marianne Skytte fra Den Sociale Højskole i København:
»Børnene lærer ikke deres eget sprog, mens de er i plejefamilien, og der er eksempler på, at børnene konfirmeres og får nye danske navne. Dermed fratager vi dem deres egen kultur, religion og etnicitet, og man kan i sidste ende argumentere for, at det vil betyde omsorgssvigt at hjemgive børnene til deres rigtige forældre,« siger Marianne Skytte, der påpeger, at Danmark herved overtræder artikel 29 i FN’s børnekonvention om barnets rettigheder.
Her hedder det, at der skal tages hensyn til barnets sproglige, kulturelle og etniske oprindelse, når barnet anbringes. Men de sociale myndigheder giver kun i begrænset omfang børnene adgang til modersmålsundervisning.
Undersøgelsen er foretaget på baggrund af 44 sager i 18 kommuner, hvor Familieplejen i Frederiksborg amt sammen med kommunerne har været garant for anbringelserne. Her er man overrasket over resultatet:
»Undersøgelsen viser, at det vi gør, ikke er godt nok, og jeg er overrasket over, at det har kunne foregå så længe, uden at der har været fokus på det,« siger familieplejekonsulent Miriam Al-Erhaugen.

Grund til bekymring
Dansk Flygtningehjælp er bekymret over udviklingen, fordi traumatiserede flygtninge, der får fjernet deres børn, i forvejen har for få behandlingstilbud:
»Manglende behandling til de voksne kan føre til tvangsfjernelser, som man måske helt kunne have undgået. Derfor er problemet større end som så. Samtidig er det ekstra trist, at man visse steder har et fordanskningsprojekt over for børn, som man kun har i pleje midlertidigt. Sigtet må vel være, at familierne skal støttes i at få barnet tilbage på et senere tidspunkt, og vi ved, at mange traumatiserede flygtninge efter nogen tid kommer til hægterne, så de rent faktisk kan modtage barnet igen. Derfor er fremgangsmåden meget ubetænksom,« siger generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kam til Information.

Rettens vej
Etniske minoritetsfamilier er begyndt at gå rettens vej for at få deres børn tilbage. Sagerne starter i kommunen og bringes derefter videre til Den Sociale Ankestyrelse:
»I nogle sager er familierne utilfredse med opholdsstedet – det kan godt være indeholdt i klagen – men det er ikke det, vi tager stilling til. Vi tager kun stilling til, om betingelserne for tvangsfjernelsen er opfyldt. Men jeg vil bestemt ikke afvise, at der er mange familier, der udtrykker, at de er utilfredse med anbringelsen ud fra det, undersøgelsen refererer til,« siger styrelseschef i den Sociale Ankestyrelse Karen Sejersdal Christensen.
I nogle tilfælde når sagerne helt til Landsretten, og det bekymrer Marianne Skytte:
»Det bedste er, at kommunerne selv ordner sagerne. Det er nemlig utrolig hårdt for et barn, når plejefamilierne og de biologiske forældre ikke kan komme overens. Det ved vi fra andre undersøgelser,« siger hun.
I Socialministeriet, som har det overordnede ansvar for kommunernes anbringelser, betegner man undersøgelsens resultater som »overraskende«:
»Anbringelsesudvalget planlægger lige nu et arbejde omkring prioriteten på anbringelsesområdet. Her er der særlig fokus på udenlandske børn, og de problemstillinger, der kan være omkring det. Men jeg vil gerne stadig mane til forsigtighed omkring undersøgelsens resultater, som skal udforskes bedre,« siger souschef i Socialministeriet Ida Leth Svendsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu