Konitz med udfordring
*Når man i de senere år ofte har efterlyst, at Lee Konitz blev indspillet under mere krævende omstændigheder og det vil især sige: Med mere krævende medspillere end ellers, så hører man med glæde hans trio-samarbejde med bassisten Charlie Haden og pianisten Brad Mehldau. Det blev foreviget under et engagement på en klub i Californien for tre år siden, og på den cd, der har fundet vej hertil, høres
trioen i fem lange optagelser (knap 11 til over 17 minutter). Titelnummerets blues, en medium-standard og tre ballader, herunder »Body and Soul«, viser de tre musikere i tilbagelænet, men fuldt nærværende samspil, som får én til at ønske, at også en senere udgivet cd fra samme lejlighed når Danmark.
Lee Konitz : Another Shade of Blue. Blue Note 7243-498.222-2
Mogensen som leder
*Som en af vore mest dynamiske unge trommeslagere er Anders Mogensen en meget anvendt akkompagnatør (bl.a. i When Granny Sleeps), men turnerer og indspiller også med sin egen kvartet, External Experience, der har guitaristen Niclas Knudsen til fælles med When Granny ... og desuden rummer saxofonisten Hans Ulrik og bassisten Anders Christensen. En tidligere cd, taking off again (Storyville, 1998), havde Hammond-orgel som en overflødig tilføjelse i en tredjedel af numrene, men benyttede et mere varieret repertoire end den ny, som kun har kompositioner af Mogensen selv. En gevinst er det, at Hans Ulrik udover fint saxofonspil nu også bruger basklarinet.
Anders Mogensen External Experience: A.M. LMrec 001 (fås via www.newnet
music.com).
Monk i jazzhuset
*Med godt en måneds mellemrum, i juli og september 1999, besøgtes Copenhagen JazzHouse af to skandinaviske pianister, som begge spillede musik af Thelonious Monk med egen trio, danskeren Jan Kaspersen og svenskeren Per Henrik Wallin. Begge spillede desuden egne kompositioner, og Kaspersen havde amerikaneren Marc Davis som ny bassist, mens Wallin overraskede med balladen »For Heavens Sake« og den gamle tyske popmelodi »Mütterlein«. Med al respekt for Kaspersen er det nu Wallin, der med sin intensitet og sine mange pianistiske referencer tager førsteprisen (og sætter sig ud over det fysiske handicap, som tvinger ham til at spille i rullestol).
Jan Kaspersen Trio: Jazz Talk. Olufsen DOCD 5440.
Per Henrik Wallin Trio: 9. 9. 99. Stunt STUCD 00202.
Som Sonny Rollins gør
*I mere end en halv snes år er Sonny Rollins plader blevet produceret af ham selv og hans kone, og det er de ikke blevet mindre forudsigelige af, i modsætning til en række tidligere udgivelser, der havde Orrin Keepnews som producer. Så vel har Rollins stadig positionen som jazzens grand old man, og vel har han næppe konkurrence som tenorsaxofonist og improvisator, men hans akkompagnatører og repertoirevalg er ikke så ansporende for ham, bortset fra Jack DeJohnette, der er på trommer i fire af seks numre, deriblandt den gamle engelske ballade »A Nightingale Sang In Berkeley Square«.
Sonny Rollins: This Is What I Do. Milestone MCD-9310-2