Læsetid: 3 min.

Jelved vil ikke holde skattefest

5. december 2000

Selv om statskassen er ved at flyde over, og et valg er lige om hjørnet, sidder økonomiministeren tungt på låget

Nogle gange får man en fornemmelse af, at økonomiminister Marianne Jelved (R) er masochist. Stik imod al politisk teori tager Jelved gang på gang den absolut sværeste vej til vælgernes hjerte.
Nu vil hun overbevise danskerne om, at der ikke er grund til at sætte skatterne ned, selv om statskassen bugner af penge.
Ifølge Økonomisk Oversigt, som Marianne Jelved offentliggjorde i går, er den danske økonomi i øjeblikket så velkørende, at der kommer 10 mia. kr. mere i de offentlige kasser i år og næste år, end ministeriet regnede med for blot fire måneder siden.
Men selv om beløbet stort set svarer til statens indtægter fra mellemskatten, som blandt andet LO ønsker nedsat, er der ingen kære mor.
»Pengene skal bruges til at bringe vores gæld hurtigere ned,« lyder det kontant fra økonomiministeren.
Hun afviser dermed LO’s næstformand Tine Brøndum, som i weekenden slog til lyd for, at skattetrykket skal sænkes, hvis man vil bevare opbakningen til velfærdssamfundet.

Ufatteligt godt
Kun hvis der skæres andre steder på de offentlige budgetter, vil Jelved sætte skatten ned.
»Hvis vi nu prøvede det tankeeksperiment, at vi delte pengene ud, fordi vi ikke havde regnet med dem, så ville der blive en stor finanspolitisk lempelse. Det vil så medføre en betragtelig stigning i det private forbrug og øge presset på virksomhederne for at producere til hjemmemarkedet. Vores eksport vil falde, og vi vil få et lønpres og en inflation, som vi ikke har oplevet siden en gang i 80’erne. Vi ville komme ind i den negative spiral, som vi er eksperter i,« siger Marianne Jelved. Økonomiministerens problem er, at det danske opsving nu har varet så lang tid, at en stærkere vækst risikerer at give en overophedning af økonomien, som det skete i 80’erne under Poul Schlüters borgerlige regering.
Hun afviser derfor også at gentage Schlüters berømte ord om, at »det går ufatteligt godt«, selv om næsten alle økonomiske nøgletal fortsætter med at overraske positivt.
»Hvad skete der, da Poul Schlüter sagde, at det gik ufatteligt godt? Økonomien røg af sporet. Det bliver ikke med mit bidrag, at vi begår de samme fejl en gang til,« siger Jelved. Hun vil i stedet bruge tiden frem til det kommende folketingsvalg på at forklare vælgerne, at det er vigtigt at ruste sig til fremtidens udfordringer.
»Ude i fremtiden venter et øget antal ældre, der skal have offentlig service. Set i det lys er det vigtigt, at regeringens målsætning om at betale af på gælden opfyldes,« påpeger økonomiministeren.

Fastholder fordeling
Den radikale skatteordfører Anders Samuelsens forslag om at sænke topskatten får ikke megen støtte. Tværtimod fastslår Jelved, at en skattereform skal komme alle til gode.
»Den fordelingspolitiske profil er helt afgørende for mig. Vi kan ikke bare fjerne topskatten. Det ville også kræve en lettelse andre steder. Profilen på fordelingspolitikken er vigtigt, hvis man vil have et Danmark, hvor der ikke er ekstreme økonomiske forskelle. Der skal være en progression i skattesystemet,« siger økonomiministeren.
En ny international undersøgelse viser dog, at skattesystemets bidrag til at skabe lighed er minimal.

*Læs mere på http://www.oem.dk/publikationer/index.html

FAKTA
Fuld fart frem for dansk økonomi
Danskernes nej til euroen har ikke fået de drastiske konsekvenser, som regeringen spåede. Tværtimod går det overraskende godt, viser Økonomisk Oversigt.
Vækten i BNP er i år justeret op fra 1,8 til 2,4 procent, ligesom overskuddet på betalingsbalancen nu spås til 29 mia. kr. mod 17 mia. kr. i august-udgaven af Økonomisk Oversigt.
Overskuddet på de offentlige finanser ventes nu at blive 34,2 mia. kr. i år og 37,7 mia. kr. næste år. Det skøn er i alt 9,6 mia. kr. højere end skønnet i august.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her