Læsetid: 4 min.

Julegaveidé til avantgardister?

7. december 2000

Årets længste og mærkeligste bog aftvinger respekt i sin helhed, men keder sin læser undervejs

Leksikon
Nogle bøger imponerer alene ved den indsats, det har krævet at skrive dem. En sådan er Biografisk Skygge Leksikon, skrevet af Niels Henrik Svarre Nielsen, der uden problemer vinder prisen for årets længste og mærkeligste udgivelse.
Titlen angiver, at der er tale om et biografisk leksikon. Eller snarere: et enkelt bind af et langt større, formentlig ikke-eksisterende værk, eftersom bogens 500 helt overordentligt tæt skrevne sider kun dækker fra Pedersen til Poulsen.
Kriterierne for optagelse er imidlertid uklare. Blandt de portrætterede finder man især ukendte, men også kendte historiske personer (Picasso og Edgar Allan Poe, f. eks.). Man finder også tydeligvis opfundne personer – og så en lang række, der hverken er det ene eller det andet.
Et opslag handler om »Poulevac, Nicéphore Pochevide Dubassin, fransk teoretisk syntetiker«. Det næste om »Poul-Josef, dansk legekammerat«. 10 opslag er sakset fra udenlandske leksika og oversat til dansk. Undervejs optræder en række umotiverede helsidesillustrationer.

Radikal stilforvirring
Et noget mærkværdigt leksikon, altså, men det bliver værre. Biografisk Skygge Leksikons sproglige grundstil, hvis man tør tale om en sådan, er tør og koncis, et sted mellem Den Store Danske Encyklopædi og de knortede sætninger fra Per Højholts sene prosa.
Imidlertid skrider de fleste opslag hastigt bort fra den leksikale saglighed og mimer i stedet andre og mere mærkværdige tekstgenrer. En hel del parodierer den akademiske lingo fra de sidste tredive års sprog- og kulturfag. Andre lægger sig tæt op ad den kækt-kluntede jargon fra de danske dagblades stil- og kultursektioner.
Atter andre indarbejder på bedste collagevis de mærkværdige citatklumper i de biografiske opslag. Ét består i hovedsagen af (fiktive) udklip fra ubehjælpsomme danske stile, skrevet af et skolebarn i halvtredserne. Et andet klipper stumper af Edith Södergrans poesi sammen med en festsang til en 40-årig finsk datatekniker i akut midtvejskrise.

Vi sagtner farten
Endelig er der en del, der viser sig at være små, regelrette fiktioner. Et aparte, men ikke atypisk eksempel er det fulde opslag for Gaetano Piulente, friuliansk vineddikeekspert:
»Med lys og lygter i egekrat ser man ham for sig. Trods hul og sammensunken gangart – det knejsende hoved.
Højt på strå, kun i egen indbildning. Hvor længe inden han indser sine fejltagelser?
Når han begynder at gøre det vil de mindste komme først.
Vi vandrer ved hans side i håb om at lære denne skikkelse bedre at kende, draget af ønsket om at lære os selv bedre at kende.
Vi sagtner farten, fordi han gør det.«
Også læseren sagtner spørgende sin fart gennem bogen. Bag leksikonets alfabetiske og pertentlige orden hersker et kaos af mangestemmig stilforvirring, en radikal polyfoni.
Vover man et øje, kan man nu godt pege på et par røde tråde, der løber gennem Biografisk Skygge Leksikon. F.eks. lider den af en forkærlighed for kuriøse navne og stillingsbetegnelser. Samtidig angriber den gang på gang den danske bedsteborgerlighed og tidens flade management-moral.
Et andet gennemgående tema er produktionen og videreformidlingen af information. Strøet ud over bogen finder man en mængde uvenlige portrætter af TV-anmeldere, informationssociologer og lignende. Niels Henrik Svarre Nielsen bryder sig tydeligvis ikke om alle dem, der betjener pumperne i mediernes cirkulation af flade og tomme ytringer.

Selvsving
Nu er størrelse og nytænkning ikke nok i sig selv. Den unikke blanding af fiktive navne, ikke-eksisterende stillingsbetegnelser, plumpe ordspil og parodier på alt og ingenting sikrer da heller ikke i sig selv, at Biografisk Skygge Leksikon faktisk er værd at læse.
Og desværre må man sige, at de enkelte opslag svinger kraftigt i underholdningsværdi. Nogle er fabelagtigt morsomme, aparte, tankevækkende, you name it. I opslaget om Thorleif Pedersen, dansk guitarist og sangskriver, overhaler Niels Henrik Svarre Petersen f.eks. samtlige danske musikjournalister indenom:
»Som en veldrejet røgspiral i et febrilsk, hæsblæsende og storladent koreograferet show skød P. igennem i bare én skæring i det monolitiske album Nekrofile spytslikkere med nummeret Discount forever, no more blæver. Kun synd, kan vi sige her retrospekt at han ikke sørgede for at træde klart dystopisk i eksistens, men lavede hamfisted støj, spillede med skinkenæven helt fremme og druknede det bedste af sin egen stemme i guitarlyd.«
Så I røgen, gutter? Efter sådan en svada tilgiver man mange ligegyldigheder. Det er også nødvendigt, for mange andre opslag sætter deres læser på en hård prøve – de går simpelthen i ligegyldigt, sprogligt selvsving.
Således imponerer bogen i sin helhed, men undervejs keder den sin læser bravt. Der er for langt mellem snapsene, også selv om de dukker op med jævne mellemrum, og da for fuld udblæsning.
Samtidig er bogen faretruende tæt på at blive en art fjottethedens apoteose. Efter hundrede tætskrevne sider trætter de mange villet mærkelige navne og plumpe ordspil.

Historiens tragedier
Heldigvis danner korte glimt fra den faktiske histories tragedier et mørkt kontrapunkt til parodiens og plathedens vedholdende dominans. Et par fuldstændigt nøgne opslag handler om østeuropæiske jøder fra starten af det tyvende århundrede, alle døde i Holocaust.
Biografisk Skygge Leksikon er uden tvivl årets længste og mærkeligste bog. Den er uden tvivl en satsning ud over det sædvanlige – den ligner simpelthen ikke noget andet i nyere dansk litteratur, overhovedet. Hvis disse års selvbestaltede litterære avantgarde har brug for en bibel i julegave, ja, så har de hermed fået den.
Det er straks mere usikkert om den er en god, læsværdig bog. Flere dages ophold blandt opslagenes skyggeliv af historiske kuriosa og platte parodier har ikke fået denne anmelder til at beslutte sig, det være sig til den ene eller den anden vej.
Befriende komik, uhørt avancerede sprogeksperimenter – og kæbevridende ligegyldighed. Det er der alt sammen. Som i et rigtigt leksikon.

*Niels Henrik Svarre Nielsen: Biografisk Skygge Leksikon. 504 sider. 275 kr. Biblioteket Øverste Kirurgiske. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her