Uopslidelig kritik
*Adornos samlede værker. Meget billigere end at købe musikbøgerne og monografierne enkeltvis. Nu lidt dyrere end 1. udgaven i paperback fra 1997.
Th. W. Adorno: Gesammelte Schriften. 23 bind. Pris: ca. 1.500 kr.Beyer
Ny musikhistorie
*Musikens myter. En klassisk musikhistorie. Skrevet af den tidligere Expressen-kritiker nu tv-chef Camilla Lundberg. Tværkulturel indgang til forståelse af de sidste 400 års musikhistorie.
Musikens myter. Camilla Lundberg. Wahlström & Widstrand. 366 sider. Pris ca. 400 kr.Beyer
Gammel mand
*Strengt taget ikke nogen traditionel musikbog, men denne fotobog er så fyldt med visdom og levet liv, at dens musiske kvaliteter overgår de sprænglærdes værker.
Tine Harden: Victor Borge. Introduktion af Rikke Borge. Forord af Ebbe Mørk. Aschehoughs forlag. Beyer
En bestseller
*Forrygende blockbuster om at kommunikere på tværs af tid. På én gang spændingsroman og historisk, filosofisk og sprogligt kunstværk.
Merete Pryds Helle: Fiske i livets flod. Roman. 458 s. Kr. 349. Rosinante. Syberg
Sejd betyder trolddom
*Suzanne Brøggers essayistik fra de seneste ti år vender ikke ryggen til fremtiden, men hun insisterer på at undersøge, hvad der gik tabt.
Suzanne Brøgger: SEJD. 428 sider, kr. 350. Gyldendal. Syberg
Rejse i tid og rum
*Den canadiske instruktør David Cronenberg leger veloplagt med publikums virkelighedsopfattelse og får samtidig sagt mangt og meget om kunstnerens rolle og ansvar i sin seneste film. Det er både sjovt, spændende og temmeligt mystificerende.
eXistenZ. Instruktion og manuskript: David Cronenberg. Medvirkende: Jennifer Jason Leigh, Jude Lwa m.fl. Kan fås på både video og dvd. Monggaard
For fuld musik
*Den sørgeligt oversete amerikanske instruktør Whit Stillman er en slags ungdommens svar på Woody Allen, og i sin tredie film har han, som så mange andre fra sin generation, sit at sige om 70erne, musikken og den evige jagt på kærligheden. Og han gør det så elegant og vittigt.
The Last Days of Disco. Instruktion og manuskript: Whit Stillman. Medvirkende: Chloe Sevigny, Kate Beckinsale, Chris Eigeman m.fl. Kan fås på både video og dvd. Monggaard
Coming of age
*Wes Anderson følger en okay debutfilm, Bottle Rocket, op med en følsom, intelligent og humoristisk genistreg om det at være utilpasset og samtidig blive voksen og forelske sig. En skøn film med pragtspil fra alle de medvirkende.
Rushmore. Instruktion: Wes Anderson. Manuskript: Owen Wilson og Wes Anderson. Medvirkende: Jason Schwartzman, Bill Murray m.fl. Kan fås på både video og dvd. Monggaard
Skuespiller-gentleman
*Få skuespiller-erindringer er så velskrevne som Frits Helmuths stilfærdigt humorfyldte og nuancerede nedslag i en rig karriere og et usædvanligt familieliv. Helmuth kan også skrive mellem linierne. Portrættet af fader Osvald er mesterligt, på én gang varmt og skræmmende.
Frits Helmuth: Med mellemrum. Erindringer. 250 s. Gyldendal.Piil
Instruktører på geled
*19 danske filminstruktører i alle aldre fra Henning Carlsen til Thomas Vinterberg, fra Anders Refn til Lotte Svendsen - træder levende og stimulerende frem i gennemarbejdede, indgående arbejdsinterviews. Et værdifuldt indblik i dansk films værksted.
Mette Hjort og Ib Bondebjerg: Instruktørens blik. En interviewbog om dansk film. 294 s. Rosinante. Piil
Det er ikke forældrenes skyld
*Går det os skidt, siger vi, at det skyldes vores opvækst, at det er forældrenes skyld. Det er en myte, siger Judith Rich Harris. Forældrene spiller ganske vist en vigtig rolle i det lille barns liv, men i løbet af opvæksten bliver indflydelsen mindre og mindre, og i puberteten er den næsten væk. Indflydelsen fra de spæde år - grusom eller overforkælet - fortager sig. Andre påvirkninger er mindst lige så betydningsfulde. Denne udvidelse af synet på menneskelivet er simpelt hen befriende.
Judith Rich Harris: Myten om børns opdragelse. Oversat af Lisbeth W. Sørensen. 480 s. 399 kr. Gyldendal.Abrahamovitz
Sorgens rum
*Der er i de senere år kommet mange bøger om sorg og krise og sår i sindet. Kan endnu en bog om emnet bidrage med noget nyt? Gurli Fyhrs bog kan i høj grad. Den er anderledes ved at henvende sig til almindelige mennesker, til pårørende. Bogen handler altså ikke om sorgterapi i professionelt regi, hvor en egentlig behandling er påkrævet. Den handler om, hvad de nærmeste kan gøre for at forstå og hjælpe et familiemedlem eller en god ven i sorgen.
Gurli Fyhr: Sorgens rum. Oversat af Torben Hansson. 217 s. 198 kr. Gyldendal. Abrahamovitz
Hvor der er håb, er der liv
*Kroppen og sindet er i intim vekselvirkning. Når vi får en livstruende, fysisk sygdom - eller når vi får meddelelsen om, at sygdommen er livstruende - reagerer vi med voldsomme indre stormvejr. Hvordan disse stormvejr ser ud, og hvad vi kan gøre for at bearbejde dem, er opstillet i en artikelsamling af Kari Ronge med bidrag fra en række patienter og professionelle fra mange faggrupper. En livsbekræftende og håbgivende debatbog, der bygger bro mellem lægevidenskab og alternativ behandling.
Kari Ronge: Mit liv - mit håb. Oversat af Nanna Gyldenkærne, bearbejdet af Ivar Østergaard. 284 s. 278 kr. Høst & Søn. Abrahamovitz