Læsetid: 4 min.

Kvinder til trøst

9. december 2000

Japanske soldater brugte cirka 200.000 koreanske kvinder som sexslaver før
og under Anden Verdenskrig. De overlevende kræver oprejsning

Regnskabets time
»Vi boede i et stort hus udenfor Shanghai. Det lå uden for en militærbase og havde mange små rum. Vi stod op klokken seks om morgenen og fik morgenmad på skift.«
»Omkring klokken ni begyndte soldaterne at stå i kø. Efter klokken 18 kom de højtstående officerer. Hver af os fik 30-40 soldater på besøg om dagen, så vi havde næsten ikke tid til at sove.«
»Mange af dem nægtede at bruge kondom. Så nogle kvinder led af hævede vaginas. Det kunne være så slemt, at der slet ikke var plads til at stikke en nål ind. Jeg forsøgte at begå selvmord flere gange ved at hoppe i vandet eller ud foran en bil. Jeg ville også stikke af, men det var håbløst, fordi jeg ikke vidste, hvor jeg var. Så jeg gav op.«

Kvinder til trøst
Kim SoonDock er 80 år i dag og fra Korea. Hun fik i 1939 som 18-årig tilbud om at arbejde på en japansk fabrik. I stedet endte hun i Shanghai som prostitueret.
Kim SoonDocks historie er blot én ud af 200.000 historier, som aldrende asiatiske kvinder kan fortælle eftertiden. Før og under Anden Verdenskrig blev disse – hovedsageligt koreanske kvinder – holdt som sexslaver i dertil indrettede huse af soldater og officerer i de japanske styrker i flere besatte asiatiske lande.
Det vil de nu have oprejsning for.
Kræver undskyldning
I går startede således et krigstribunal i Tokyo, der har til formål at tvinge det officielle Japan, der dengang tolererede sexslaveriet, til at tage ansvaret på sine skuldre.
»Japan bliver ved med at fralægge sig ethvert juridisk ansvar for sine seksuelle krigsforbrydelser,« sagde Yun Chung-ok torsdag til avisen Korea Times.
Yun Chung-ok er viceformand for organisationen Korean Council, der har organiseret tribunalet i samarbejde med asiatiske menneskerettighedsgrupper og japanske kvindegrupper.
»Med hjælp fra det internationale samfund, vil vi presse Japan til at give en officiel undskyldning og kompensere ofrene på regeringsniveau,« sagde hun.
Japan har hidtil ikke villet påtage sig et officielt ansvar for, at landets soldater misbrugte i tusindvis af asiatiske kvinder på krigsbordellerne. »Comfort Houses« blev bordellerne kaldt. »Comfort Women« blev kvinderne kaldt. Kvinder til trøst for næsten to millioner japanske krigere.
Comfort Houses var nemlig beregnet på at tilfredsstille de japanske soldaters seksuelle behov, som de ikke kunne få dækket, når de var langt væk hjemmefra.
»De var meget vilde, når de kom fra kamp, og så nægtede de at bruge kondom. Når de skulle i kamp var de svagere. Nogle piger sloges med soldaterne. Men jeg gjorde ikke modstand, fordi jeg tænkte, at det var den bedste måde at overleve på,« fortæller den 80-årige Kim SoonDock, der har givet sit vidnesbyrd til Korean Council.

Japan nægter
Overalt hvor den japanske hær indtog områder, dukkede der efterfølgende en række Comfort Houses op, hvor soldaterne f.eks. kunne betale for kvinderne med særlige kuponer.
Prisen varierede efter militær rang. Kvinderne, der uanset om de blev lokket eller frivilligt kom til husene, fik næsten intet for ydelserne. Mange fik slet ingenting.
Japan har siden nægtet, at den japanske hær havde noget at gøre med husene som andet end gæster. Fra japansk side lyder det, at det var forretningsmænd, der stod bag.
»Den koreanske mand, der havde fået os derhen, så ud til at være ejeren. Men det var de japanske soldater, der holdt øje med os, tjekkede, om vi spiste, og om der var rent. Og hver gang en base flyttede, flyttede vi også,« fortæller Kim SoonDock.
Ofrene kom fra Kina, Taiwan, Filippinerne, Nord- og Sydkorea samt Indonesien. Meget få japanske kvinder arbejdede i husene. Størstedelen af kvinderne var fra Korea. De var typisk mellem 15 og 19 år og kom fra meget fattige familier. Mange blev lokket til husene på falske forudsætninger og blev herefter voldtaget, når de kom frem. Flere blev også smittet med seksuelt overførte sygdomme og blev herefter slået ihjel. Andre døde, da Japan måtte rykke ud af de besatte territorier. De blev samlet i huler, som derefter blev sprængt i luften eller tvunget til at begå harakiri sammen med soldaterne.
De overlevende, der vendte hjem, mødtes med foragt fra familie og lokalsamfund.

Undskyldning
Flere ofre har uden held forsøgt at lægge sag an mod den japanske stat. I stedet er en privat fond til økonomisk støtte til ofrene blevet etableret. Japan har også tidligere officielt undskyldt sine generelle krigsforbrydelser, men det hjælper ikke de gamle sexslaver, mener førende eksperter i menneskerettigheder.
»Det er ikke nok til at løfte det nødvendige: At anerkende graden af misbrug, som de kvinder har været udsat for,« sagde Gabrielle Kirk McDonald, tidligere retsformand for den jugoslaviske krigsforbryderdomstol, til Reuters i denne uge. Gabrielle Kirk McDonald sidder i dommerpanelet i tribunalet.
Tokyo-krigstribunalet har ikke nogen juridisk gyldighed, men vil undersøge og offentligt påpege, hvem, der var skyldig i sexslaveriet. Blandt de tiltalte er et antal højtstående officerer fra det daværende japanske militær inklusive den tidligere kejser Hirohito, som er far til den nuværende kejser.
Tribunalet vil bestå af tre chefanklagere, seks dommere – heriblandt Gabrielle Kirk McDonald – seks juraeksperter og et antal anklagere fra ofrenes hjemlande. I fem dage vil tribunalet vurdere vidneudsagn fra 78 ofre og herefter »fælde dom« den 12. december.
Cirka 1.000 mennesker forventes at deltage i begivenheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her