Læsetid: 1 min.

’Til lykke’

15. december 2000

Uddrag af Al Gores tv-tale

Taberen
God aften.
For få minutter siden talte jeg med George W. Bush og lykønskede ham med, at han bliver De Forenede Staters 43. præsident, og jeg lovede ham, at denne gang ringer jeg ikke igen. Jeg tilbød at mødes med ham så hurtigt som muligt, så vi kan begynde at bilægge striden fra valgkampen og det opgør, vi lige har været igennem.
For næsten halvandet hundrede år siden sagde senator Stephen Douglas til Abraham Lincoln, som netop havde besejret ham i præsidentvalget: »Partifølelser må vige for patriotisme. Jeg står bag Dem, hr. præsident, og Gud velsigne Dem.«
I samme ånd siger jeg til den kommende præsident Bush, at det, der er tilbage af partipolitisk bitterhed, nu må lægges til side, og må Gud velsigne hans ledelse af dette land.
Hverken han eller jeg forudså, at vejen skulle blive så lang og så vanskelig. Det var der absolut ingen af os, der ønskede. Alligevel gik det sådan, og nu er problemet løst, sådan som det måtte løses, ved hjælp af vort demokratis respekterede institutioner.
Over biblioteket på en af vore store juridiske læreanstalter står mottoet: »Ikke under mennesket, men under Gud og loven.« Det er det styrende princip for amerikansk frihed, kilden til vore demokratiske rettigheder. Jeg har forsøgt at gøre det til min ledetråd hele vejen gennem denne valgkamp, ligesom det har ledet Amerikas overvejelser af alle de komplicerede spørgsmål de sidste fem uger.
Nu har USA’s højesteret talt. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg accepterer domstolens kendelse, skønt jeg er stærkt uenig i den. Jeg accepterer, at det er det endelige resultat, som vil blive stadfæstet af valgmandskollegiet på mandag. Og i aften indrømmer jeg mit nederlag af hensyn til folkets enhed og vort demokratis styrke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu