Læsetid: 3 min.

Manden bag konen- og FDB

22. december 2000

Ebbe Groes, der moderniserede FDB og sikrede brugsforeningernesoverlevelse er død, 90 år

Nekrolog
Direktør, cand. polit. Ebbe Groes, der døde forleden 90 år gammel, var lidt af et dobbeltmenneske. På den ene side den diskrete partner og ægtemand bag den jævnaldrende fagfælle og hustru Lis Groes (1910-74) med den offentlige karriere helt fra studietiden som den første kvindelige og meget veltalende formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet i 1930’erne over diverse andre formandsposter til aktiviteten som socialdemokratisk politiker og populær handelsminister i 1950’erne, næsten udødeliggjort i Dirch Passers revyskikkelse på ABC-teatret og på tv. Men foruden at være manden bag konen var Ebbe Groes en teoretisk velfunderet og dygtig praktisk økonom, direktør i FDB i en vanskelig periode og i ægteskabet far til ni børn – hvordan de to ægtefæller så ellers klarede både karrierer og privatliv for begge i en tid med et traditionelt familiemønster, før kvinderne for alvor slap ud af køkkenet og ind på arbejdsmarkedet.
Som grosserersøn var Groes, årgang 1910, født ind i et solidt funderet miljø i København. Efter studentereksamen i kriseåret 1929 begyndte han på polit-studiet ved Københavns Universitet og blev kandidat 1935. Året efter blev han tildelt Universitets guldmedalje efter at have besvaret prisopgaven »En kritisk Fremstilling af Wicksells Lære om den naturlige Rente og dens Anvendelse i moderne Pengeteori«.
Trods oplagte anlæg for en akademisk forskerkarriere, men formentlig også fordi han ikke var så veltalende som sin kone og på grund af de ikke særligt gyldne udsigter ved et sådant livsforløb, valgte unge Groes at starte som som praktisk økonomisk embedsmand, først i Banktilsynet efter den lange bankkrise, dernæst i datidens ekspanderendeog stadig mere magtfulde Prisdirektorat, hvor han hurtigt blev underdirektør.
I 1946 kom han til FDB som direktør og blev her til pensionen i 1975, fra 1951 som førstedirektør. Her gennemførte han gradvis den forandringsproces, der gjorde Brugsen til en mere merkantil og forbrugerorienteret forretning – også i byerne. Der skulle konsolideres, ændres og tjenes penge på samme tid, selv om det gik ud over gamle medlemsdemokratiske værdier.
Afvandringen fra landbruget og urbaniseringen nødvendiggjorde en omlægning for at sikre kunde- og medlemsgrundlaget. En ny strategi og satsning blev sat i værk med den moderne forbruger i centrum. Det gik
ud over den traditionelle brugsforeningskultur med dividende, halm i træskoene og en utidssvarende organisations- og forretningsstruktur.
Omlægningen og forandringerne vakte naturligt nok modstand hos traditionalisterne, men med sin rolige og lidt langsomme, men velovervejede personlige form og sin energi lykkedes det gradvist at føre sin strategi igennem.
Utvivlsomt fik han derved og – på Sjælland – i stadig konkurrence med Irma og den dynamiske Irma-direktør, købmanden Børge Olsen, større indflydelse på menigdanskerens dagligliv og forbrugsmønster, end den mere udadvendte hustru havde haft som handelsminister. Men det gik ud over den lille, såkaldt frie købmand rundt om i landet.
Internt i FDB skete den kraftige rationalisering uden den store personalemæssige ballade. Til gengæld sikrede han, at de danske brugsforeninger som bevægelse kom igennem en turbulent tid. Bevægelsen overlevede som en af de stærkeste i Europa. Det skete bl.a. ved hjælp af den store indkøbsorganisation Nordisk Andelsforbund, hvor han var aktiv fra 1951 til 1977.
Det er ikke ret meget forkert, at Ebbe Groes som praktisk økonom, organisations- og forretningsmand sikrede de danske brugsforeningers overlevelse og forvandling til et mere tidssvarende foretagende. Og som sådan var han i det forbrugerne en god mand – ikke så synlig udadtil, men med betydelig indflydelse på udviklingen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu