Læsetid: 2 min.

Marokkos demokrati plages af børnesygdomme

6. december 2000

Flere kritiske blade er blevet lukket efter ubehagelige kupafsløringer

Den marokkanske regering har endnu en gang slået hårdt ned på sine kritikere.
Denne gang tre aviser, som i en række artikler har beskyldt den siddende ministerpræsident Abd el-Rahman el-Yussufi og flere andre ministre for meddelagtighed i et af de alvorligste kupforsøg mod det marokkanske monarki.
Kupforsøget, der fandt sted i 1972, blev ledet af daværende forsvarsminister Muhammed Oufkir og officerer fra det marokkanske flyvevåben, der angreb såvel kong Hassan II’s fly som hans palads.
Kuppet slog imidlertid fejl, over 200 officerer blev arresteret, flere af dem dømt til døden og Oufkir selv begik ifølge den officielle forklaring selvmord.
Beskyldningerne i de tre aviser Le Journal, al-Sahifa og Demain er tilsyneladende mere, end det spæde marokkanske demokrati kan bære. Hvor et vestligt land formentlig ville have trukket bladene i retten og tvunget dem til at bevise deres påstande, har den marokkanske regering valgt at hytte sit skind ved at give de tre aviser ordre til at dreje nøglen om med den begrundelse, at deres virke udgør en trussel mod det marokkanske kongedømmes »politiske og religiøse fundament.«
Pudsigt nok en begrundelse fra den marokkanske presselov, som den venstreorienterede ministerpræsident angreb hårdt, før Kong Hassan i marts 1998 udpegede ham til posten som sit lands leder.
Da den nuværende kong Muhammed IV arvede Marokkos magtfulde kongetrone efter sin far i sommeren 1999, lovede han en lang række demokratiske reformer, overholdelse af menneskerettighederne og bedre vilkår for kvinder.

Små forbedringer
Både Amnesty International og andre menneskerettighedorganisationer erkender, at der er sket forbedringer, men langt fra nok til at give Marokko det blå stempel.
Lukningen af de tre kritiske aviser er kun en af flere skønhedspletter på det nuvundne demokratiske image. Adskillige andre aviser og ugeblade er i årets løb blevet lukket i kortere eller længere tid på grund af deres kritiske artikler, heriblandt det ansete franske dagblad Le Figaro.
Der ud over slår de marokkanske sikkerhedsstyrker generelt meget hårdt ned på fredelige demonstranter fra såvel fagforeninger som den forbudte islamisiske organisation al-Adl wa al-Ihsan, Retfærdighed og Velgørenhed, rapporterer Amnesty.
Så sent som for en uge siden blev 13 af bevægelsens medlemmer idømt to års fængsel for at »forstyrre den offentlige ro og orden« i forbindelse med studenteruroligheder i Muhammedia, 70 km syd for hovedstaden Rabat.
Amnesty International klager også over, at kong Muhammed ikke har ryddet tilstrækkeligt op i fortidens menneskeretskrænkelser.
Myndighederne mangler f.eks. stadig at redegøre for flere hundrede af de ialt 3.900 personer, som menes at være forsvundet i myndighedernes varetægt.
Amnesty anklager også Marokko for fortsat at acceptere anvendelsen af tortur ved ikke at efterforske beskyldninge og bringe de ansvarlige for retten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her