Læsetid: 3 min.

Modstand mod offentligt netgalleri

13. december 2000

De private netgallerier kritiserer Kulturministeriet for at ødelægge deres muligheder for succes ved at etablere et offentligt støttet netgalleri

Kulturministeriets nystiftede internetgalleri, artnet.dk, har vakt vrede blandt de allerede eksisterende private netgallerier.
»For os, der i forvejen er små og er på så nyt et marked, hvor folk ikke er vant til at købe kunst over nettet, er det unfair konkurrence, at der bliver etableret et netgalleri for offentlige penge,« siger Peter Røstbjærg, marketingschef i Netgallery, som er det største af de omkring fem eksisterende private netgallerier i Danmark, der alle er etableret inden for omkring et år.
I november offentliggjorde regeringen en erhvervs- og kulturpolitisk redegørelse om, hvordan der kan skabes et bedre samarbejde mellem kultur- og erhvervslivet for at forbedre Danmarks konkurrencevne og tjene flere penge på kultursektoren. Et af de 13 forslag i redegørelsen drejer sig om at skabe et velfungerende marked for kunst og kultur og gøre kunsten mere synlig over for forbrugerne. Det sker bl.a. ved at etablere et offentligt støttet kunstgalleri på nettet – artnet. dk, der netop er stiftet som etårigt forsøg, og netgalleriet støttes i år med 900.000 kroner af kulturministeriet.
Men Peter Røstbjerg finder den offentlige støtte meget problematisk.
»Dette er jo ikke en branche, hvor der i forvejen er mange penge, så det er urimeligt at dele de få, der er, med konkurrenter, der ikke er med på fair vilkår,« siger han.
Også medstifter af netgalleriet Artofart, Klaus Delkov, er utilfreds. Ministeriet har planlagt artnet.dk i samarbejde med de de tre organisationer Dansk Gallerisammenslutning, Danske Billedkunstneres Fagforening og Billedkunstnerens Forbund, og da der til sammen er omkring 2.200 medlemmer i tre foreninger, frygter Klaus Delkov, at det kommer til at gå udover de private netgalleriers kundegrundlag.
Desuden frygter han, at artnet.dk vil kunne resultere i et a- og et b-hold blandt netgallerier og kunstnere, fordi ministeriet kræver, at kunsteren for at udstille i artnet.dk, er medlem af enten Kunstersamfundet, Billedkunstnerens Forbund, Danske Billedkunstneres Fagforening eller har gennemført en uddannelse på et af landets tre kunstakademier.
»Så bliver det de kunstnere, der endnu ikke har kunnet op nå medlemskab i foreningerne eller er nået ud på de cencurerede udstillinger, der er tilbage til de private netgallerier. Og det er begrænset, hvor interessant vores galleri bliver de næste to år, hvis artnet.dk tager alle dem, som vi også kæmper om,« siger han.
Samtidig er Klaus Dalkov principelt imod ministeriets måde at sortere kunstnerne på.
»Langt de fleste kunstnere har en uddannelse – ikke fra de officielle kunstskoler, men hos andre malere eller kunstnergrupper. Derfor ville det have været oplagt at tænke på for eksempel svendebrevet som adgangskrav,« siger han.
Begge private netgallerier mener, at kulturministeriet burde inddraget dem mere i samarbejdet i stedet for at etablere et helt nyt galleri på et område, hvor der allerede eksisterer initiativer.
Ministeren afviser kritik
Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen afviser også de private netgalleriers kritik.
»Ministeriet har udarbejdet initiativet i samarbejde med de tre organisationer, fordi det var den bedste måde at sikre bredden på i stedet for at arbejde med enkelte private netgallerier,« siger kulturministeren.
Hun mener ikke, at artnet kommer til at forringe de private galleriers konkurrenceevne: »Tværtimod kommer det til at betyde, at der er flere, der i fremtiden vil gå på nettet for at søge efter og købe kunst,« siger ministeren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu