Læsetid: 3 min.

’Vi bliver nødt til at tage debatten om indvandrerne’

30. december 2000

Partiledelsen i Socialdemokratiet ønsker ikke at gøre indvandrerspørgsmål til et hovedtema i valgåret – men det gør en række af de yngre politikere i partiet

Offensiv
Hvis Socialdemokratiet skal have en realistisk chance for at vinde det kommende folketingsvalg, så bliver partiet nødt til at optræde langt mere offensivt i flygtninge- og indvandrerdebatten. Det mener en række af partiets yngre politikere, som Information har talt med. De er frustrerede over, at en stor fløj i Socialdemokratiet helst vil undgå at tale om disse emner.
En af de frustredede er det socialdemokratiske folketingsmedlem Rene Skau Björnsson fra Århus. Han er valgt i en kreds, som blandt andet omfatter Gjellerup-planen - et socialt belastet boligbyggeri, hvor der især bor indvandrere. Og han mener, at Socialdemokratiets partiledelse begik en fejl, da den på et strategimøde i Havnsø for nylig besluttede, at partiet for fremtiden skal føre en forsigtig indvandrerpolitik, hvor et af hovedformålene er at undgå de borgerlige politikeres forsøg på at trække socialdemokraterne ind i alt for mange offentlige diskussioner om spørgsmålene på området.

Der skal lyttes
Skau Björnsson mener tværtimod, at det er nødvendigt, at socialdemokraterne engagerer sig aktivt i indvandrerdebatten. Og de må såmænd også gerne starte den, hvis det skal være det.
»Jeg mener ikke, at det skader Socialdemekratiet, hvis vi tager debatten om de problemer, som der er på flygtninge- og indvandrer-området,« siger han.
»Det, der virkelig kan skade os, er, hvis vælgerne oplever, at vi ikke lytter. Hvis de fornemmer, at de ikke kan komme i kontakt med de socialdemokratiske politikere på dette punkt. Og derfor er det et stort problem for Socialdemokratiet, at der er så mange i partiet, der slet ikke mener, at flygtninge- og indvandrerspørgsmål udgør et politisk tema, som vi skal drøfte.«
Skau Björnsson imødegår de politikere fra hans eget parti, der forventer, at de kan afvikle og vinde en valgkamp uden at give flygtninge- og indvandrerspørgsmålene en væsentlig placering.
»Jeg har hørt ledende socialdemokrater udtale, at vi ikke har noget problem på indvandrerområdet, og at det ikke skal være et tema op til valget. Og det er jeg uenig i. Visse garvede politikere på Christiansborg tror, at de kan bestemme, hvilke temaer en valgkamp skal dreje sig om. Men sådan er det bare ikke længere. Vi må tage hele flygtninge- og indvandrerdebatten forfra. Og vi må vinde den på vores humanistiske grundsynspunkter.«

Være til stede eller ej
Skau Björnsson bakkes op af sin folketingskollega, Henrik Sass Larsen. Også han opfordrer partiet til at indlede en helt ny og aktiv indvandrerdebat.
»Vi må stille os selv spørgsmålet om, hvorvidt vi ønsker at være til stede i en diskussion, som vil være en af de politisk mest centrale i de kommende 20-30 år - uanset hvor vellykket integrationen i øvrigt bliver. Jeg siger ikke, at vi skal placere os på en af yderfløjene, for derude har Socialdemokratiet ikke noget at gøre. Men vi skal som det største og bredeste parti i landet være omdrejningspunktet for en indvandrerdebat, der kan få både sandhederne og nuancerne frem.«
Sass Larsen oplyser, at han forventer, at Socialdemokratiet inden længe vil indtage den beskrevne position i indvandrerdebatten, eftersom han fornemmer, at de kræfter i partiet, der hidtil har været modstandere af at føre en aktiv diskussion på dette område, er ved at ændre holdning.
Helt så optimistisk er formanden for Frit Forum, Jonas Jensen, ikke. Han siger:
»Der er nogle i partiet, der forsøger at åbne en diskussion om disse spørgsmål. Blandt andet Nyrup. Men problemet er, at folk lynhurtigt graver sig ned i skyttegravene - og så kommer debatten ikke længere.«
Men så længe det ikke er lykkedes for Socialdemokratiet at afvikle sin interne uenighed på området, vil partiet have meget svært ved at vinde det kommende valg. Det mener Skau Björnsson:
»Hvis vi ikke får afklaret vores holdning til disse vigtige spørgsmål, så er vi alt for sårbare i en valgkamp. Og så risikerer vi at havne på et for partiet uhørt lavt resultat.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her