Læsetid: 3 min.

Nyt blod i BMW’erne

22. december 2000

I hælene på de nye ministre – fra Bundegaard til Bundsgaard – da de blev præsenteret på Amalienborg og i ministerierne

Ministerrokade
Hvordan får man at vide, at man skal være minister? Man får en opringning om, at der om lidt kommer en opringning. Derefter går man rundt og er meget spændt på, om det nu er om det. Det fortalte forfatteren Christian Bundegaard, som var mødt op i Udenrigsministeriet, hvor han gik rundt, lidt søgende, forekom det mig.
– Har du din gang herude, spurgte jeg.
»Nej, men min kone er lige blevet minister,« sagde han.
Sådan en er svær at give igen på.
Endnu i forgårs var Anita Bay Bundegaard debatredaktør på Politiken, men så var der kommet en opringning fra Marianne Jelveds kontor om, at økonomiministeren snart ville ringe personligt. Det kunne være noget helt andet, men det kunne også være det, altså et tilbud om en ministerpost, og det var det. Ønskejobbet var ganske overrumplende kommet dumpende.

Fiske- og hovedmanden
Men allerede kl. 11 i går var vi en lille skare pressefolk forsamlede foran Chr. d. 9’s Palæ på Amalienborg. Solen skinnede på det lille, danske slot.
I et vindue bag skilderhuset sås en mand med rød frakke, gult skærf, sabel og sildesalat. Dvs. vinduet var så lavt, at man ikke så hans hovede. I hånden holdt han en stor hat, en såkaldt sovsekande.
»Det må være kongen«, tænkte jeg, men kom i tanker om, at vi ikke har nogen konge. Lidt efter kom manden ud, nu med hovede – og en togkasket på samme. Han var dørvogter.
Først ankom dronningen i bil, Krone 121. Hun sad på bagsædet, stiv som en pind - i modsætning til Ole Stavad, der hilste gemytligt på pressen, da han et øjblik efter ankom i sin BMW. Manden med hovedet lukkede dem ind.
Så ankom de øvrige ministre, som skulle præsenteres for dronningen. Jan Trøjborg (i BMW), Pia Gjellerup (i BMW), Arne Rolighed (i BMW), Mogens Lykketoft (i BMW) og til sidst Nyrup (i BMW). En af de nye, lyshårede kvinder – det var svært at se hvem – kom i en grøn Mercedes Benz for afvekslingens skyld.
Mens ministrene hilste på dronningen, lukkede manden med hovedet forskellige mennesker ud gennem den store port. Et bladbud f.eks. Der gættedes på, at han havde afleveret Le Figaro til prinsen. Flest kegler tog fiskemanden fra Flæsketorvet, der i fire generationer har leveret fisk til hoffet. I sin hvide kittel modtog han pressefolkets hyldest, før han hastede over til sin radiodirigerede termobil.

I Spejlsalen
Nyrup stillede op til fotografering foran Amalienborgs port og sagde nydelige ord om erfaring, handlekraft og fornyelse, som han lidt senere gentog ved et pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet.
Nyrup hævdede, at den nye udenrigsminister, Lykketoft, har et gevaldigt humør (latter), »som nu vil slå igennem« (mere latter).
Selv var Nyrup også i et vældigt humør, da han stolt præsenterede den nye flok – »fra Bundegaard til Bundsgård«. Han betegnede Stavad som en afgørende kraft i maskinrummet.
Arne Rolighed blev foreholdt, at han vistnok var nummer syv sundhedsminister i Nyrups tid. Han morede ved at sige, at han havde søgt orlov – for en sikkerheds skyld.
Pia Gjellerup mindede med følgende sætning om, at politikere har deres eget kreative sprogbrug: »Der er lagt nogle meget flotte linjer frem«.
»Er det det unge jetset, der nu får ministerposter«, lød det fra en af Venstres garvede løvinder på trappen uden for Christiansborg som kommentar til postyret.

Sikkerheden til søs
Overdragelsesforretning – sådan kaldes ministerskift-seancerne. I Udenrigsministeriets Eigtved-lokaler sagde Jan Trøjborg, at tiden i Udviklingsministeriet havde været meget spændende, og at personalet var meget, meget dygtigt. Han var sikker på, at Anita Bay Bundegaard ville blive en god afløser.
I By- og Boligministeriet sagde Jytte Andersen, at tiden i ministeriet havde været spændende, og at personalet var meget, meget dygtigt. Hun var sikker på, at Lotte Bundsgaard ville blive en god afløser.
Der venter den 27-årige minister nogle interessante opgaver. Hun skal være vicevært for dronningen, skaffe boliger til hjemløse, og gennemføre noget, der heddder kvarterløft, som ikke er en disciplin i vægtløftning. Hun skal også være ansvarlig for gassikkerheden og sikkerheden til søs. Søkort hører af en eller anden grund under boligministeren.
»Skål, Lotte«, sagde Jytte.
»Skål, Jytte«, sagde Lotte.
Således blev juletræet tændt for nogle og slukket for andre, allerede nogle dage før jul.

Leder på forsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her