Læsetid: 3 min.

Oliekilderne tørrer ud

6. december 2000

Den billige olies tid er forbi. Verden skal omstille sig i løbet af de næste 10-20 årDet er kun et spørgsmål om tid, måske 10, måske 20 år, før alle lande bliver nødt til at omstille sig. Snart er det slut med billig olie og benzin – hvis ikke det allerede er ved at ske.
Den opfattelse var både Energistyrelsen, Dansk Shell og ordførerne fra Socialdemokratiet og Venstre enige om, da Selskabet for Grøn Teknologi under Ingeniørforeningen i går inviterede dem til møde på Christiansborg om »Den kommende
oliekrise«.
De lande, der er længst med energibesparelser og overgang til alternative og vedvarende energikilder, vil klare overgangen bedst.

Overrasket ekspert
Olieeksperten Colin Campbell fra Irland var hovedtaler. Han blev lidt overrasket over reaktionen. Han er nemlig vant til at blive afvist som dommedagsprædikant, når han siger, at verdens reserver af olie er vildt overvurderede.
Hans budskab er, at vi skal forberede os på den næste oliekrise nu. Produktionen af den let tilgængelige, billige olie vil nå sit højdepunkt om 5-10 år. Derefter vil faldende produktion og stigende efterspørgsel drive priserne i vejret. En situation, der kan udløse kriser og krige.
Faktisk mener Campbell, at de nuværende stigende
oliepriser er et tegn på, at krisen nærmer sig. Olieselskaberne og OPEC-landene har en fælles interesse i at overdrive reservernes størrelse, mener Campbell, som på baggrund af en livslang erfaring bl.a. som ansat i Texaco og Amoco, har lavet sine egne beregninger, og i flere år har advaret om den kommende tilbagegang.

Vendepunkt år 2020
»Shell mener ikke, at tilbagegangen begynder i 2005 eller 2010, men vores planlægningsafdeling regner faktisk med, at verdens produktion af olie vil falde fra 2020,« sagde direktør Steen Hugo Larsen, Dansk Shell.
Der vil stadig være masser af kul og olieskifer, tung olie og måske naturgas, men det er ikke pointen, tilføjede han.
»Shell mener, at oliealderen vil slutte længe før, vi løber tør for olie og andre fossile brændstoffer – ligesom stenalderen jo ikke sluttede, fordi verden ikke havde flere sten, men fordi der kom nye teknologier – metallerne,« forklarede han.
Han lovede, at Shell vil være på pletten med vedvarende energi, hvis politikerne sørger for at modne markedet.

Blød overgang
Vicedirektør Peter Helmer Steen, Energistyrelsen, ville ikke blande sig i diskussionen om årstal, dertil er tallene for usikre, sagde han. Men vi er på vej mod overgangen til andre energiformer, og det gælder om at gøre overgangen så blød som mulig, tilføjede han.
Han fremhævede, at Danmark i mange år har holdt energipriserne oppe og støttet vedvarende energi og effektiv udnyttelse af energien, f. eks. i den kombinerede produktion af fjernvarme og strøm.
»Hvis den samme filosofi var udbredt i andre lande, kunne overgangsfasen forlænges meget,« tilføjede han.
Martin Gleerup (S) fremhævede risikoen ved at være afhængig af billig olie, og fremhævede den danske energipolitik med vindmøllerne og forbrugernes forpligtelse til at bruge energi fra vedvarende kilder.

Teknisk spring
Peter Hansen Nord (V) fremhævede, at der er bred politisk enighed om brugen af vedvarende energi, biomasse og kraftvarme i Danmark. Efter hans mening vil brændselscellerne medføre et spring i den teknologiske udvikling – bort fra afhængigheden af olie og kul.
Samtidig slog han til lyd for at halm og andre afgrøder,
f. eks. piletræ, skal bruges til en dansk fremstilling af
etanol (sprit) som kan blandes i benzinen i stedet for MTBE.
Der var lagt op til uenighed, men i stedet blev deltagerne rørende enige om, at hvis ikke prognoserne fra Colin Campbell og andre kan overbevise politikerne i de lande, der fortsætter med at bygge deres fremtid på forventningen om billig olie, så må man håbe, at klimaforandringerne kan gøre det:
»Hvis Kyoto-aftalen kommer til at virke vil det føre til en dramatisk ændring af benzin- og olieforbruget, især i USA,« sagde Peter Helmer Steen.
»Ja, fremtiden tilhører de bæredygtige energikilder. I 2050 forventer Shell, at halvdelen af verdens forsyning kommer fra vedvarende, bæredygtige kilder,« tilføjede Steen Hugo Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her