Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

30. december 2000


Sikrede pladser lader vente på sig
*Socialminister Henrik Dam Kristensen har ikke overholdt sit løfte om, at der inden jul ville blive etableret 20 midlertidige sikrede pladser til kriminelle og utilpassede unge.
I Vestsjællands Amt skulle der have stået 10 pladser klar i tilslutning til den tidligere sikringsanstalt ved Amtshospitalet i Nykøbing Sjælland. Men her er de ansatte først ansat efter nytår.
Storstrøms Amts og Københavns Kommune lovede otte pladser på Stevnsfortet. Men de nye pladser til unge kriminelle er endnu ikke taget i brug, oplyser Socialministeriet. Det vides endnu ikke, hvornår pladserne er står klar.

Svenskere vilde med EU-hær
*Seks ud af ti svenskere synes godt om, at Sverige deltager i den militære krigsstyrke på 66.000 mand, som EU vil opbygge.
Det viser en undersøgelse, som Dagens Nyheter har fået foretaget. Ifølge meningsmålingen er svenskerne under forberedelserne til, at Sverige overtager EU-formandskabet, blevet mere positive over for EU-medlemskabet. Næsten fem ud af ti svenskere mener, at EU-medlemskabet er godt

Landbruget kræver kæmpeerstatning
*De danske oksekødsproducenter og kreaturslagterier vil kræve et trecifret millionbeløb i kompensation fra staten, når landbrugets top den 8. januar skal mødes med fødevareminister Ritt Bjerregaard for at diskutere de økonomiske følger af EU’s nye skrappe plan mod kogalskab.
Oksekødssektorens brancheorganisation, Kødbranchens Fællesråd, anslår, at oksekødssektoren har krav på en check på op mod 700 mio. kr. fra staten som kompensation for de ekstraregninger, som erhvervet står med.

Eksperter slipper for skattesmæk
*Der er udsigt til, at nøglemedarbejdere, der kommer til Danmark på den treårige 25 procents-skatteordning, undgår skattesmæk, hvis de bliver i Danmark. Det er ellers konsekvensen af loven, som den er skruet sammen nu, skriver dagbladet Børsen.
Den ny skatteminister Frode Sørensen erkender, at det ikke hensigtsmæssigt at presse nøglemedarbejdere ud af Danmark igen efter en årrække ved at true med at efterbeskatte de første tre år.
»Jeg vil gerne være med til at ændre det, for det ligner et oplagt problem,« siger han.
Meldingen vækker ikke overraskende begejstring i erhvervslivets organisationer.

Styrelse lukker bankdomstol
*Konkurrencestyrelsen presser nu bankerne til at opløse branchens diskrete domstol, der i knap seks år har haft til opgave at løse stridigheder mellem pengeinstitutter uden for offentlighedens søgelys.
Domstolen, der i sektoren er kendt som Det Kollegiale Udvalg, opererer efter alt at dømme i strid med konkurrencelovgivningen, skriver Jyllands-Posten. Konkurrencestyrelsen konstaterer i et notat til Finansrådets ledelse, at udvalgets forretningsorden »direkte eller indirekte kan have til formål eller til følge at begrænse konkurrencen.«

Presser på for lavere bro-takst
*Øresundsbroens fremtid rykker nu højt op på den politiske dagsorden, efter at nye tal har vist et hul på 125 millioner kroner i Øresundsbroens budget for 2000 på grund af svigtende trafik. Flere ledende svenske politikere argumenterer kraftigt for at sænke priserne, og senest har den danske trafikminister Jacob Buksti åbnet for nye takstnedsættelser for lastbiler.
Det store hul i økonomien skyldes først og fremmest, at lastbiltrafikken har vist en skuffende lav interesse for broen i de første seks måneder.
Forligspartierne mødes i løbet af den kommende tid for at drøfte eventuelle nye tiltag, der kan lokke flere biler over broen.

SF kræver dansk reaktion
*SF kræver nu et klart svar på, hvor den danske regering står i spørgsmålet om opbygningen af et amerikansk raketskjold, der blandt andet baserer sig på Thule-basen i Grønland som omdrejningspunkt for tidligt at kunne spore angribende raketter.
USA er allerede langt inde i forberedelsesfasen til raketskjoldet, der effektivt vil kunne afskære såkaldte slyngelstater fra at angribe, og med udnævnelsen af Donald Rumsfeld til ny forsvarsminister har den kommende præsident George W. Bush sendt et klart signal om, at USA agter at gå videre med det kontroversielle raketsystem. »Det kan ikke passe, at regeringen ikke har det moralske mod til at sige fra over for planerne om at inddrage Thule-basen. I tilfælde af et angreb på USA vil radaren i Thule være første mål. Alene det burde være grund nok til at afvise USA,« siger SF’s Villy Søvndal,
Han understreger, at det er nu, der er chance for at påvirke den amerikanske beslutning.

Jugoslavisk minister til USA
*Jugoslaviens udenrigsminister Goran Svilanovic vil i januar aflægge officielt besøg i USA for at drøfte de to landes forbindelser, herunder situationen i Kosovo og det sydlige Serbien.
Jugoslavien og USA genoprettede de diplomatiske forbindelser i midten af sidste måned, kort tid efter Slobodan Milosevic’ afgang som jugoslavisk præsident.

Stadig færre danskere ryger
*For ti år siden var 44 procent af danskeren rygere. Nu er det kun godt en tredjedel, viser en ny undersøgelse, som Tobaksskaderådet har fået udarbejdet.
Samtidigt har godt 425.000 danskere planer om at droppe smøgerne, heraf godt 100.000 i forbindelse med nytåret.
Undersøgelsen viser også, at fire ud af fem danskere er imod den nedsættelse af tobaksafgifterne. Selv blandt de danskere, der ryger dagligt, er der et flertal mod en afgiftsnedsættelse.

Fyrværkeri kan give kogalskab
*Dyrenes Beskyttelse minder i anledning af de kommende nytårsfester om, at ikke kun husdyr, men også landbrugsdyr kan blive skræmte af fyrværkeri.
Både dyr i staldene og de udegående får og kreaturer bliver forskrækkede og kan komme til skade ved højlydte knald.
Dyrene, som naturligvis ikke forstår, hvad der foregår, reagerer på de mange lysglimt og knald med angst og stress.
»Hvert år hører vi om sager, hvor både heste og kreaturer er gået i panik på grund af fyrværkeri, siger« informationschef i Dyrenes Beskyttelse Gitte Staffeldt.
Hun opfordrer til, at man lige tænker sig om, inden man knalder nytåret ind.

Linux-skaber årets europæer
*Den 31-årige Linus Torvalds, der først skabte styresystemet Linux og siden forærede det til alle, der ville have det via Internettet, er blevet valgt til årets europæer af de europæiske redaktører af det internationale magasin Readers Digest (herhjemme kendt som Det Bedste). Redaktørerne hædrer ham som både opfinder og idealist. Omkring 30 millioner mennesker verden over bruger Linux, men der kommer stadig flere til.Inf.

Arafat vil mødes med Barak
*Fredag kom der en smule skub de i fastlåste forhandlinger i Mellemøsten, da palæstinenserlederen Yasser Arafat lod meddele, at han er parat til at mødes med Israel for at drøfte USA’s præsident Clintons fredsplan.
Israels premierminister Ehud Barak afviser dog at gå med til en deling af suveræniteten over det område, som muslimer kalder Haram al-Sharif, og israelerne kalder Tempelbjerget. Stedet er helligt for både muslimer og jøder, og Clinton foreslår at parterne skal deles om området.
Samtidig beordrede Ehud Barak i går Vestbredden og Gaza lukket af, efter at to israelske soldater blev dræbt af en bombe på grænsen mellem Israel og Gaza torsdag.
Barak er hårdt presset på den indenrigspolitiske scene, hvor meningsmålinger spår, at han taber valget den 6. februar til sin højreorienterede rival fra Likud-partiet, Ariel Sharon, med 35 pct. mod 48.
Ehud Barak udskrev valget i et forsøg på at få fornyet sit politiske mandat som leder af en Arbejderparti-regering og håber, at en fredsaftale med palæstinenserne inden valget kan styrke hans position.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her