Læsetid: 0 min.

OVERBLIK

5. december 2000


Hækkerup favorit til FN-post
*Den socialdemokratiske forsvarsminister Hans Hækkerup er parat til at opgive sit ministerembede og blive leder af FN’s mission i Kosovo, hvis han får posten tilbudt.
»Jeg vil gerne tage imod stillingen. Jobbet som forsvarsminister herhjemme er en superstilling, men det fris-tende ved et job som det i Kosovo er, at man kan påvirke tingene, hvor de sker i øjeblikket,« siger han til Ritzau.
Hækkerup er endnu ikke blevet tilbudt jobbet, men skulle dog efter sigende være en stærk kandidat på grund af hans interesse for Balkan og hans helhjertede støtte til NATO’s luftbombardement sidste år.

Valgsag tilbage til Florida-domstol
*USA’s højesteret har besluttet at sende en klage fra republikaneren George Walker Bush tilbage til Floridas højesteret.
Højesteretten udtrykker tvivl om, hvordan domstolen i Florida er nået frem til en beslutning om at tillade genoptælling af stemmer i hånden, og højesteret beder Florida-domstolen om at gen-overveje sagen.

Etiopien og Eritrea underskriver aftale
*Etiopien og Eritrea er blevet inviteret til at underskrive en omfattende fredsaftale i Algeriet den 12. december. Aftalen skal afslutte over to års krig, meddelte Eritreas udenrigsministerium.
Fredsaftalen går ud på at få løst konflikten gennem af-grænsning og markering af grænsen, der deler de to lande på Afrikas Horn. En strid om bl.a. grænsedragningen resulterede i krigsudbrud mellem de tidligere allierede i maj 1998. Frontlinierne har dog ligget stille siden juni, da de to lande underskrev en våbenhvileaftale – ligeledes i Algeriet.
Ifølge Eritrea indebærer fredsaftalen, at parterne accepterer, at en neutral grænsedragningskommission bestående af fem medlemmer får mandat til at afgrænse og markere en grænse baseret på tidligere koloniale traktater fra henholdsvis 1900, 1902 og 1908 i overenststemmelse med folkeretten.

Fiskemel undtages fra forbud
*Fiskemel blev undtaget, da EU’s landbrugsministre i går vedtog et midlertidig forbud mod kød- og benmel som foder til dyr. Fiskemel må dog ikke indgå som foder til drøvtyggere.
Fiskemel blev undtaget på trods af, at en ny EU-rapport har fastslået, at det er en af de vigtigste årsager til dioxinforurening af dyrefoder og dermed fødevarer.
Dioxin er kræftfremkald-ende og et af de giftigste stoffer, der findes. Fødevareminister Ritt Bjerregaard gik alligevel til mødet med det mål, at få fiskemel helt undtaget fra forbudet, der kunne true en milliard-eksport og tusinder af arbejdspladser i den danske fiskeindustri.
Forbudet mod benmel skal foreløbig gælde i et halvt år.

Medierne overdriver volden
*Pressen skaber en befolkning, der frygter vold og kriminalitet mere, end de har grund til, mener justitsminister Frank Jensen (S), der mandag talte på sikkerhedsbranchens sikkerhedsdag 2000 under overskriften ’Vi skal alle kunne leve i tryghed’. Ministeren mener, at medierne blusser op for kriminalstoffet for at sælge aviser og ikke for at afspejle virkeligheden.
»Befolkningens angst er et mediemæssigt problem, så medierne har ansvaret for befolkningens følelse,« sagde han med henvisning til en undersøgelse fra Institut for Konjunkturanalyse, der viser, at 84 procent af den danske befolkning bekymrer sig om vold og kriminalitet. Men kun to procent føler sig altid angste for at blive offer for kriminalitet, når de bevæger sig uden for deres hoveddør.

Israel bombarderer Bethlehem
*Israelske helikoptere beskød natten til mandag en flygtningelejr nær Bethlehem på den israelskbesatte Vestbred med raketter. Bombardementet af Aida-flygtningelejren begyndte søndag aften og ødelagde to huse, mens tre flygtninge blev såret.
Israelske militærkilder sagde, at palæstinensiske militsfolk kort forinden havde beskudt israelske soldater, der bevogter Rachels Grav, der er en svært bevogtet israelsk helligdom lige i udkanten af Bethlehem. Ifølge kilderne forsøgte palæstinensere at storme den israelske fæstning, og det udløste en tre timer lang skudkamp.

Forhandlinger om stop for miljøgifte
*Repræsentanter for over 120 lande indledte mandag en uges forhandlinger om en global traktat, som miljøaktivister håber vil forbyde produktionen af verdens farligste kemikalier.
Forhandlingerne, der foregår i FN’s Miljøprogram (UNEP’s) regi, men som Sydafrika og Danmark er vært for, er den femte og sidste runde af forhandlinger om elimineringen af de 12 værste klororganiske gifte (POP), heriblandt det stærkt udskældte stof DDT samt PCB’er.
De klororganiske gifte er blevet kædet sammen med dødsfald, sygdom og fødselsskader fra tilsætningsstoffer – og sprøjtegifte, der dræber insekter, der spiser afgrøder.
»Vi har ikke råd til det, der skete i Haag (ved Klimakonferencen, red.), hvor man ikke kunne nå til enighed,« sagde Sydafrikas vicemiljøminister Rejoice Mabudafhasi ved mødets åbning.

Nice-demonstration under forberedelse
*Når EU’s regeringsledere og statschefer torsdag indleder deres topmøde i Nice, vil de de blive mødt af titusinder af demonstranter fra hele Europa.
»Inspireret af ’ånden fra Seattle’ vil topmødet blive mødt af en række aktioner vendt mod EU’s neo-
liberale politik og udemokratiske strukturer,« skriver ’Initiativet for et andet Europa’, der mobiliserer danskere til at deltage i Nice-aktionerne, i en pressemeddelelse.
De regner med, at ca. 100 danskere vil deltage.
Blandt aktionerne er et forsøg på en blokade af topmødet på startdagen, torsdag, samt et gadeforum med velkendte personligheder som den kontroversielle bonde José Bové, globaliseringseksperten Susan George og den franske sociolog Pierre Bourdieu.

5.000 familier øns-ker hjælp til julen
*Godt 5.000 familier har i år søgt om julehjælp hos Børnenes Kontor i København og igen i år må kontoret afvise omkring halvdelen. Kontoret har kun midler til at hjælpe 2.500 familier med julemad.
Selv om kontorets motto fra begyndelsen af århundredet, »Ingen børn må gå sultne i seng juleaften«, næppe passer til år 2000, er det stadig i julen, kriseramte familier for alvor bliver mindet om, at deres tilværelse ikke ligner flertallets. Ifølge forretningsfører Niels Dentrup kommer de fleste ansøgninger fra enlige mødre på kontanthjælp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her