Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

23. december 2000


Salmonella-kød fundet – og spist
*Svinekød med den farlige salmonella bakterie DT 104 kan være nået ud til 37 butikker, men er formodentlig allerede spist.
De mulige butikker ligger fortrinsvis i Jylland, men tre Favør-forretninger i Holbæk, Greve og Himmelev ved Roskilde kan også have fået kødet, oplyser slagterivirksomheden Danish Crown.
Den farlige bakterie er fundet i et parti svinesmåkød fra slagteriet i Skive, leveret den 7. november. Derfor er kødet efter alt at dømme både solgt og spist. Forbrugere, som har småkød eller fars i fryseren med pakkedato nogle dage efter den 7. november, kan henvende sig i butikkerne, oplyser Danish Crown. Kødet er solgt i butikkerne Carl Nielsen, Hr. Slagtermester, Aktiv Super, Hanstholm Storkøb, Dreisler, Storkøb, Favør, Superbrugsen, Obs og Kvickly.

Læger bør hindre overmedicinering
*Der er regler for, hvordan læger skal behandle ældre senil demente med beroligende medicin. Hovedreglen er, at lægerne skal vise omhu og er samvittighedsfulde, og da medicinen kun kan ordineres af lægerne, bør det være garanti for, at der ikke sker overmedicinering.
Det siger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Michael von Magnus, efter at Det Danske Center for Menneskerettigheder i en endnu ikke offentliggjort bog kritiserer, at ældre senil demente på landets plejehjem nogle gange fyldes med nervemedicin, så de ikke er i stand til at stå på deres ben.
Ifølge bogen sker det for at forhindre, at de ældre forlader plejehjemmene og flakker rundt i trafikken til fare for sig selv.

Nye kampe trods våbenhvile
*Mindst 76 mennesker er blev dræbt i det nordlige Sri Lanka, efter at regeringstropper fredag morgen indledte et angreb på den militante oprørsgruppe, De Tamilske Tigre.
Operationen er den anden inden for den seneste uge og kom kun få timer efter, at oprørsbevægelsen havde er-klæret våbenhvile.
I erklæringen lovede De Tamilske Tigre, at de ville »stoppe fjendtlige militære aktioner«, og de opfordrede regeringen til at bakke op om våbenhvilen. Den skulle i første omgang vare en måned.

Politik er hård men retfærdig
*Australiens immigrationsminister Philip Ruddock afviste fredag kritikken af sit lands hårdhændede behandling af illegale indvandrere. Australiens immigrationspolitik bør være »en model for hele verden,« mener han.
Ruddock har modtaget megen kritik i løbet af året på grund af landets overfyldte og afsides detentionscentre, hvor asylansøgere holdes tilbage, mens deres sager undersøges.
Der er flere gange blevet fremsat påstande om, at forholdene i centrene grænser til det inhumane, samt at asylansøgerne sidder der alt for længe.
Men selv mener immigrationsministeren, at centrene er »ganske passende faciliteter for de ulovligt ankommende,« og at de blandt andet er institutioner udstyret med muligheder for uddannelse og medicinsk behandling.

Regler om afhøring af børn i orden
*Rigsadvokat Henning Fode fastslog fredag, at retningslinierne for afhøring af børn ikke bør ændres.
Videoafhøringer af børn i sædelighedssager har i år ikke kun skabt diskussion og kritik blandt jurister og politikere, men er i konkrete tilfælde også blev afvist som bevismateriale ved domstolene.
Derfor blev rigsadvokaten af justitsminister Frank Jensen (S) sat til at undersøge, om de nye retningslinier omkring afhøringerne fungerer i praksis.

Norsk kviksølv truer Sverige
*Mo i Rana, en af Nordnorges største byer, er ramt af en kæmpe miljøskandale, efter at det er blevet afsløret, at områdets største stålvirksomhed Fundia Armerings-stål har udledt store mængder kviksølv.
Udslippene sættes i forbindelse med et uvanligt stort antal misdannede børn, som er født i området i de senere år.
I Mo i Rana er der blevet født dobbelt så mange børn med misdannede fødder og hænder, som i resten af Norge. En lignende udvikling er sket i Grenland, et stort industriområde i Telemarken.

Depardieu i Bornedal-film
*Den franske stjerne Gérard Depardieu får den mandlige hovedrolle i filmatiseringen af Herbjørg Wassmos roman Dinas Bog, der skal instrueres af den danske instruktør Ole Bornedal. Det oplyser filmens norske producent, Axel Helgeland, til Dagbladet i Oslo.
To andre store mandlige roller besættes af Mads Mikkelsen og Søren Sætter-Lassen.
Filmen får et budget på omkring 100 mio. kr., og andre af de bærende roller besættes af Maria Bonnevie (Dina) og Wenche Foss. Det norske selskab Northern Lights står som filmens hovedproducent, mens Erik Crone er dansk co-producent for Nordisk Film.
Optagelserne indledes i marts i Norge, og ifølge Ole Bornedal kan den danske biografpremiere ventes et års tid senere.

Aftale om gældssanering
*Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Ukraines præ-sident, Leonid Kutjma, forsøgte fredag i Moskva at finde en løsning på Ukraines store gæld til Rusland.
Ukraine skylder Rusland i nærheden af 12 milliarder kroner for køb af naturgas, som er livsvigtig for ukrainsk industri. Men Ukraine har hidtil ikke været i stand til at betale gassen i samme takt, som landet importerer den, og det har i flere år medført et spændt forhold mellem de to lande.

Julen – kattens værste fjende
*Kvalt i englehår, brændt hale, afsvedne knurhår og snitsår på snude og poter. Julen er nærmest livsfarlig for katte, påminder det svenske dyreforsikringsselskab, Agria.
På deres hjemmeside opfordrer de alle dyreelskere til at være ekstra agtpågivende overfor deres kæledyrs gøren og laden, så længe hjemmet er fyldt med levende lys og giftigt flitterstads, der kan sluges eller sætte sig på tværs i halsen.

Information retter
*På side 4 i gårsdagens avis stod fejltagtigt, at den ny boligminister, Lotte Bundsgaard, er »den eneste nye minister, som i dag er medlem af socialdemokratiske Folketingsgruppe.«
Danmarks nye skatteminister, Frode Sørensen (S), er også medlem af Folketinget, hvor han har været partiets erhvervsordfører siden 1998.
red

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her