Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

1. december 2000


Irak afviser fortsat våbeninspektører
*Den irakiske vicepremierminister, Tareq Aziz, sluttede torsdag følsomme forhandlinger i Moskva med at erklære, at regeringen i Bagdad fortsat kategorisk modsætter sig en genoptagelse af FN’s våbeninspektioner i Irak.
Adspurgt af journalister om Irak ville acceptere våbeninspektioner svarede Aziz med et klart »nej«, da han stod foran at skulle flyve videre til Syriens hovedstad, Damaskus, efter vanskelige forhandlinger med den russiske udenrigsminister, Igor Ivanov.
Aziz medgav imidlertid, at Bagdad for tiden er ved at se på et forslag fremsat af FN’s generalsekretær, Kofi Annan, om at genoptage forhandlinger om en mulig tilbagevenden af FN-våbeninspektører.Artikel side 6

Evaluering af vandmiljøplan kritiseres
*Vandmiljøet bliver den store taber, hvis politikerne accepterer en midtvejsevaluering af Vandmiljøplan II (VMP II), som offentliggøres i dag. En række eksperter kalder i Morgenavisen Jyllands-Posten evalueringen et tendentiøst skønmaleri, der i vid udstrækning bygger på usikre eller direkte urigtige beregninger.
Partierne bag VMP II skal bruge evalueringen til at beslutte, hvad der skal gøres for at nå målet på en halvering af landbrugets kvælstofudledning. Støtter de sig som planlagt alene til evalueringen, mener en række eksperter aldrig, at målet om en reduktion af 100.000 ton kvælstof kan nås.
»I evalueringen ser det ud, som om målene er tæt på at blive nået. Men det er helt usandsynligt, at evalueringens betragtninger holder stik,« siger docent Jens Chr. Tjell, Danmarks Tekniske Universitet. Han bakkes op i sin kritik af vismand i Naturrådet, Jens Christensen, og af dr.scient. og lektor ved Københavns Universitet,
Niels Kristian Højerslev, der påpeger, at evalueringen af vandmiljøplanerne, der indtil videre har kostet ca. 20 mia. kr., lugter af bestilt arbejde.

Arafat afviser Baraks forslag
*Palæstinenserne afviste torsdag det udspil, som Israels premierminister Ehud Barak tidligere på dagen var kommet med i forsøget på at nå frem til en »udvidet foreløbig fredsaftale«.
Barak tilbød at overføre 10 procent mere af Vestbredden til palæstinenserne samt at anerkende en palæstinensisk stat. Til gengæld ønskede Barak at udskyde spørgsmålet om Jerusalems og de palæstinensiske flygtninges fremtid i op til tre år. Men planen blev pure afvist af de palæstinensiske myndigheder.
»Alle former for en foreløbig aftale afvises fuldstændig,« sagde palæstinenserlederen Yasser Arafats toprådgiver Nabil Abu Rudeina til det franske nyhedsbureau AFP. Artikel side 7

SF splitter S og de borgerlige
*Et flertal i Folketinget stemte torsdag for en vedtagelse om, at Danmark skal arbejde for, at ansøgerlande til EU også skal bedømmes på den indsats, de gør for miljøet. Forslaget kom fra SF, og det blev støttet af regeringspartierne, CD og Kristeligt Folkeparti.
Venstre og de konservative stemte imod forslaget, og dermed har SF sat lus i skindpelsen på forholdet mellem Socialdemokratiet og Venstre og de konservative. Et forhold, der ellers – når det gælder EU – har været harmonisk.
Venstres miljøpolitiske ordfører, Hans Christian Schmidt, beskyldte Socialdemokratiet for at »gøre knæfald« for SF, og han kaldte forslaget for »utidig indblanding«. Miljøordfører for de konservative, Henriette Kjær, kaldte SF’s forslag for »herremandspolitik«.
Kød- og benmelsbeslutning udskudt
nDet midlertidige totalforbud mod at bruge kød- og benmel som dyrefoder blev ikke vedtaget torsdag. Kun én dag efter, at det blev præsenteret som et forslag af EU-Kommissionen, kunne EU’s Stående Veterinærkomité have sat det i kraft fra årsskiftet, men Sverige, Finland, Storbritannien og Belgien var imod, og deres kolleger fra tre andre lande, heriblandt Danmark, undlod at stemme, og derfor var flertallet for forslaget ikke stort nok.
Den danske fødevareminister Ritt Bjerregaard tog i går skarpt afstand fra den del af Kommissionens plan, der kræver test for kogalskab af alt kvæg over 30 måneder.
»Både vores eksperter og Dyrlægeforeningen vurderer, at det krav er overflødigt og panikagtigt uden at give forbrugerne den sikkerhed, som der er lagt op til. Ifølge BSE-kyndige kan BSE ikke med sikkerhed konstateres, før kvæget er 36 måneder, så vi skal altså bruge en forfærdelig masse penge på investeringer og test, uden at det giver forbrugerne den sikkerhed, man foregøgler dem,« sagde Ritt Bjerregaard ved en pressebriefing i Fødevareministeriet torsdag.

Auken vil sænke afgiften på sprut
*Danskerne kan se frem til billigere sprut. Spritfabrikanterne jubler, bryggerierne skælder ud, og branchen som helhed er sur over, at skatteminister Ole Stavad (S) er løbet fra løfter om at inddrage den, inden en rapport om grænsehandel blev offentliggjort.
Men skatteministeren valgte torsdag at slå to fluer med et smæk: Afgifterne på spiritus sænkes med 45 kr. pr. flaske, et forslag, der har udgangspunkt i den mest omfattende rapport om grænsehandel nogensinde, som Institut for Grænseregionsforskning har udarbejdet sammen med Skatteministeriet.
Den viste, at danskerne er yderst aktive, når det gælder om at spare afgifter på tobak, spiritus og benzin.
Hvis man ser bort fra besvær og omkostninger ved transport, sparer danskerne årligt 3,8 mia. kr. ved at handle ind syd for grænsen, og staten mister fire mia. kr. i tabte indtægter. Den samlede værdi af grænsehandelen kan med nogen usikkerhed opgøres til ni mia. kr., og den er steget markant inden for det seneste år.

Varmeste november nogensinde
*November måned viste den hidtil varmeste temperatur, Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) har registreret i de mere end 100 år, man har målt og vejet vejret.
Den laveste temperatur på minus 0,6 grader blev målt i sidste uge i Aalborg. Det var første gang siden 1804, at temperaturen i november ikke har været lavere. Normalt oplever vi langt koldere temperaturer i årets næstsidste måned. Sidste år målte meteorologerne helt ned til minus 7,0 grader, skriver Jyske Vestkysten.
Den koldeste novemberdag, danskerne nogensinde har mærket, var i 1973, da termometeret en nat viste frost på 21,3 grader.
Artikel på forsiden og Frie ord side 12

Information retter
*Det fremgik af en artikel i Information den 29. november, at økologisk foder kan indeholde gensplejset soja. Det er forkert. Vi beklager.

Ung dansker kan løslades mod kaution
*En domstol i Prag besluttede torsdag over middag, at den unge dansker Mads Trærup kan løslades mod kaution.
Anklagemyndigheden i den tjekkiske hovedstad, statsadvokaturen, har mulighed for at gøre indsigelser i tre dage efter, at man har modtaget afgørelsen fra dommer Dana Sindelarova. Derfor kan løsladelsen først ske i næste uge.
»Vi forventer på basis af oplysninger fra dommeren, at løsladelse kan finde senest i midten af næste uge,« siger den danske ambassadør i Prag, Ulrik Helweg-Larsen, til Ritzau. Han tror ikke, at afgørelsen bliver indklaget.
»Vi har ikke nogle indikationer på, at anklageren skulle være interesseret i at appellere afgørelsen,« siger han.
Kautionens størrelse er blevet på 800.000 tjekkiske kroner, det svarer til godt 170.000 danske kroner. Pengene er ifølge ambassadøren allerede indbetalt af Mads Trærups forældre.
Den egentlige retssag mod den 18-årige gymnasieelev fra Sønderborg kommer for retten til februar. Han er anklaget for vold mod en politimand under demonstrationerne i Prag i september mod Verdensbanken og Den Internationale Valutafonds møde. Danskeren nægter sig skyldig.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her