Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

15. december 2000


Sorte ledere varsler protestbølge
*Sorte ledere i USA varslede i går en protestbølge for at vise deres utilfredshed med, at George Bush »stjal« præsidentposten med bistand fra flertallet i Højesteret.
De sagde, at Al Gores nederlag skyldtes diskrimination mod sorte og andre minoriteter i forbindelse med valgproceduren.
»Valget blev dybest set stjålet,« sagde Jesse Jackson fra organisationen Rainbow Coalition/PUSH.
»Undertrykkelse af vælgere og chikane mod vælgere har i alvorlig grad påvirket dette valg, resultatet af det og valgprocessen,« sagde Kweisi Mfume, leder af NAACP, den største og ældste sorte borgerrettighedsorganisation i USA.
Sorte ledere vil arrangere omfattende demonstrationer landet over, umiddelbart før Bush tages i ed den 20. januar.
Protesterne skal begynde den 15. januar, som er amerikansk helligdag til minde om den myrdede sorte leder, Martin Luther King.
Artikel og leder på forsiden
tema side 4 og 5

Jyske tog-linjer i frit udbud
*Den første udbudsrunde af jernbanetrafik i Danmark kommer kun til at omfatte jyske strækninger. Trafikminister Jacob Buksti offentliggjorde i går de strækninger, der fra 2003 kan blive trafikeret af andre selskaber end DSB.
Det er Århus-Langå-Viborg-Struer, Struer-Thisted, Struer-Holstebro-Skjern, Århus-Skanderborg-Silkeborg-Herning, Herning-Skjern-Esbjerg og Esbjerg-Bramming-Tønder
Udbuddet er et resultat af jernbaneloven fra 1997, som regeringen og partierne til højre i Folketinget står bag, og trafikaftalen fra 1999 mellem regeringen og venstrefløjspartierne.
DSB, danske eller udenlandske operatører kan byde på kørslen, og falder valget på en ny operatør, kan denne vælge at leje tog hos DSB eller selv skaffe tog. Kontrakten vil løbe over fem eller otte år afhængig af, om operatøren lejer gamle tog eller køber/lejer nye tog. DSB vil selv byde på alle strækningerne.

Indsats mod tvangs- ægteskaber støttes
*Indenrigsministeriet vil støtte to indvandrerorganisationer i en indsats mod vold og tvangsægteskaber.
Foreningen Broen, der kom til verden tidligere i år, modtager for 2001 et driftstilskud på 883.000 kr. til rådgivning af kvinder, der er tvunget ind i et ægteskab eller som møder vold i familien.
Til organisationen Ind-sams oplysningskampagne mod vold og tvangsægteskaber er ydet 808.000 kr., hvortil kommer et driftstilskud på 600.000 kr. for 2001. Ind-sam har nu i et år haft en kampagne mod vold i familien, særlig i relation til tvangsægteskaber, løbende.
»At bekæmpe tvangsægteskaber og volden, som ofte følger i kølvandet, er ikke noget, vi alene kan klare med lovgivning,« siger indenrigsminister Karen Jespersen (S).

Udenrigsminister mødes med Arafat
*Israels udenrigsminister, Shlomo Ben Ami, sagde i går, at han senere på aftenen skulle mødes med Yasser Arafat, palæstinensernes leder, i Gaza By.
Israelsk tv rapporterede, at mødet mellem Ben Ami og Arafat havde som mål at få genstartet forhandlingerne om fred.
En palæstinenser blev dræbt og fem andre såret, da israelske styrker åbnede ild mod en taxi i Gazastriben i går.

Forbrugerne køber stadig færre biler
*Salget af nye personbiler i november var 28 procent lavere end i november sidste år. Det er især de private bilkøb, der er raslet ned. I forrige måned udgjorde firmabiler 38 procent af det samlede salg af personbiler, og firmabilerne havde en tilbagegang på blot 14,3 procent, oplyser De Danske Bilimportører.
Salget i november var på 7.340 styk, og fortsætter det lave salg året ud, slutter år 2000 med et samlet salg på cirka 110.000 biler – det laveste siden 1988 til 1993, da det årlige salg lå på godt 80.000 personbiler. I de seneste seks år har salget ligget over 135.000 biler om året.

Flere børn på nervemedicin
*Flere læger og forældre accepterer i dag at urolige og ukoncentrerede børn får nervemedicin, skriver Aktuelt.
Børnepsykiater Per Jansson, Skolepsykiatrisk Center i København, betegner udviklingen som bekymrende, fordi man ikke kender langtidsvirkningen ved at give børn nervemedicin.
Lægemiddelstyrelsens seneste opgørelse viser, at forbruget af det amfetaminlignende stof Ritalin fra 1997 til 1999 er steget med 40 pct.
Halvdelen af dem, der får Ritalin er under 13 år. Det bruges først og fremmest af 10-12-årige drenge med DAMP.

Danskerne frygter indbrud
*Næsten hver anden dansker har sikret sin bolig mod indbrud. Det viser en undersøgelse som Sonar har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.
»Folk er bange i dag. Hvor danskerne for 15 år siden var meget optaget af atomkraft, verdenskrig og arbejdsløshed, så er man i dag krøbet helt ned i kernefamilien og er vældig bange for, at der skal komme nogen og slå én ned eller bryde ind i ens hus,« siger vicekriminalkommissær John Radmer fra Det Kriminalpræventive Råd.
Alene Falck Securitas har oplevet en femdobling af salget af tyverialarmer på tre år og vurderer, at der i dag er professionelle alarmer i 40.000 danske hjem.

Førstepladser til danske læger
*Danske læger behøver ikke have mindreværdskomplekser over for især broderlandet Sverige, skriver Berlingske Tidende.
Danske lægevidenskabelige forskningsresultater hører nemlig til de mest citerede i verden. Danmark ligger på førstepladsen på hele seks områder: hormonsygdomme, hjerte-kar-sygdomme, ortopædi (knogler og led),
idrætsmedicin, børnesygdomme, gigtlidelser og øre- og halssygdomme.
Det er det svenske sundhedsvidenskabelige forskningsråd, der netop har opgjort den sundhedsvidenskabelige produktion i verden.
Danmark overgås kun af USA, som høster i alt otte førstepladser inden for bl.a. biokemi, kræftsygdomme og celle- og molekylærbiologi, mens Sverige kun har en enkelt førsteplads – inden for feltet øjensygdomme.

Spionchef flygtede fra Peru i lystyacht
*Perus eftersøgte tidligere spionchef Vladimiro Montesinos flygtede til Costa Rica i en lystyacht i oktober. Det fremgår af interviews med tre peruvianske officerer, optaget på video. Montesinos anklages blandt andet for hvidvaskning af penge og for at give ordrer til dødspatruljer.
Montesinos blev midtpunkt for Perus værste politiske krise i ti år og anklagerne mod ham førte i november til præsident Alberto Fujimoris flugt til Japan.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu