Læsetid: 1 min.

Politikere sov i timen

20. december 2000

Allerede i 1999 advarede KL Folketinget om tvivlsomme anbringelser af indvandrerbørn

Socialminister Henrik Dam Christensen kritiserer kommunerne for ikke at skabt bedre vilkår for etniske minoritetsbørn. Det sker efter Informations offentliggørelse af en undersøgelse, der viser, at Danmark overtræder FN’s børnekonvention, når børn af indvandrere og flygtninge anbringes i dansk pleje:
»Kommunerne bliver nødt til at anstrenge sig bedre, for det er i sidste ende dem, der skal løse problemet. Vi ved, at det ikke fungerer, som det skal, og det vil kræve en lang og sej indsats, hvor kommunerne bliver bedre til at uddanne flere plejefamilier med anden etnisk baggrund end dansk«, siger Henrik Dam Christensen til Information.
I et høringssvar fra 17. maj 1999 til Socialministeriet og Socialudvalget gjorde KL ellers opmærksom på, at man ønskede bedre vejledning »herunder i valget af anbringelsesstedet« i forhold til børnenes »etniske, religiøse, kulturelle og sproglige« baggrunde.
Imidlertid blev KL’s forslag slet ikke taget op af udvalget:
»Det har jeg simpelthen ikke været opmærksom på. Jeg har kendt til problemet, men jeg har ikke været opmærksom på, at det har været indeholdt i KL’s svar til udvalget. Det havde jo været oplagt at tage det med i lovens bemærkninger,« siger SF’s socialpolitiske ordfører Villy Søvndal, der var med til at udforme lovforslaget om tvangsanbringelser.
Socialministeren mener, at kommunerne har ansvaret, men kritiserer alligevel for ikke at have taget KL’s advarsel alvorligt:
»Det hele kunne have stået stærkere, hvis forholdene for de etniske minoritetsbørn var blevet medtaget i lovens bemærkninger. På den måde ville vi have haft større fokus på, at der rent faktisk er et problem, der skal løses.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her