Læsetid: 3 min.

Politisk ged i valg af formand for eliteidræt

27. december 2000

Niels Helveg Petersen og Mads Øvlisen er bragt i spil som kandidater til formandsposten i Team Danmark. Udpegningen kommer i det nye år

Markeringer
Selvom der kun er en måned til, at eliteidrætsinstitutionen Team Danmark skal have ny bestyrelsesformand, har regeringen endnu ikke udpeget Ballerup-borgmester Ove E. Dalsgaards efterfølger.
Formelt er formandsskiftet helt efter bogen, idet socialdemokraten Dalsgaard har siddet på posten i de otte år, der ifølge eliteidrætsloven er maksimun for bestyrelsesmedlemmer og formand i
Team Danmark. Derimod er der ifølge flere af Informations kilder gået »politisk ged« i udpegelsen af den ny formand, hvis fire-årige embedspereiode begynder 1. februar. Formandsposten er ikke uvigtig, fordi topidræt konstant er i centrum i medierne, og sportslig succes også er politisk. Desuden kan det kommende års revision af
Team Danmark-loven føre til større statsstyring af
eliteidrætten.
I spil som ny formand er Rødovre-borgmester Erik Nielsen, der er statsminister Poul Nyrup Rasmussen og socialdemokraternes emne – og kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen ’mand’, tidligere direktør og bestyrelsesformand for Novo Nordisk, Mads Øvlisen.

Helveg som kompromis
Det kan dog ikke udelukkes, at den netop afgåede udenrigsminister Niels Helveg Pedersen (R) kan blive den kandidat, der både er kvalificeret og et kompromis, som den radikale kulturminister og den socialdemokratiske statsminister kan være glade for. Helvegs interesse for og viden om idræt, især fodbold, er kendt, og det forlyder, at hans navn er landet på Elsebeth Gerner Nielsens bord.
»For os er valget af bestyrelsesformand i Team Danmark et rent politisk anliggende. Vi følger med uden at blande os,« siger formanden for Danmarks Idræts-Forbund (DIF) Kai Holm, der har sæde i Team Danmarks repræsentantskab.
Holm vil ikke udtale sig om kandidat-navne, men siger dog, at »de navne, politiske som upolitiske, der er bragt i spil, alle er højt kvalificerede.« Så selvom der er stor forskel på Erik Nielsen, Mads Øvlisen og Niels Helveg Petersen gør det for DIF ingen forskel, hvem det bliver.
DIF bidrager via tips- og lottomidlerne med en snes millioner kroner til Team Danmarks årlige budget på godt 100 millioner kroner.

Socialdemokraternes
Mens der ikke er officielle kommentarer til, hvorfor regeringen og Kulturministeriet endnu ikke har efterfølgeren på plads, er de uofficielle forklaringer stort set enslydende:
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen og socialdemokraterne har opfattet formandsposten i Team Danmark som socialdemokraternes.
Nyrup var derfor indstillet på at følge traditionen og udpege en socialdemokratisk borgmester til posten:
Erik Nielsen, 47 år, borg-mester i Rødovre siden 1994. Erik Nielsen er med i kultur- og fritidsudvalgene både i Kommunernes Landsforening og Foreningen af Kommuner i Københavns Amt, og han er tidligere 1. divisionsmålmand og formand for Rødovre Ishockey Klub.
Regeringsrokaden for nylig, der var hård ved de radikale, kunne være årsag til, at statsministeren ikke bare har gennemtrumfet udpegningen af Rødovre-Nielsen.
Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen og hendes bagland skulle angiveligt ikke se det som en naturlov, at en socialdemokratisk borg-mester skal stå i spidsen for Team Danmark.
At den højt respekterede Mads Øvlisen som bestyrelsesformand elegant løste kulturministerens problemer omkring Det Kongelige Teater skulle være årsag til, at den tidligere Novo Nordisk-direktør nu er Elsebeth Gerner Nielsen bud på Team Danmarks nye formand. Øvlisen er i hvert fald svær at komme uden om. Medmindre man altså er tidligere udenrigsminister og radikal som Niels Helveg.

Større statsstyring
Skønt valget af ny formand for Team Danmark og revisionen af Team Danmark-loven ikke direkte har noget med hinanden at gøre, så kan intentionerne om større statslig indflydelse på elitei-drætten spille en rolle for valget af ny formand.
I den betænkning, som et udvalg nedsat af kulturministeren afleverer inden årsskiftet, foreslås det ifølge Informations oplysninger, at bestyrelsen udvides fra syv til otte medlemmer. Heraf skal fire, inklusive formanden udpeges af ministeren, som i dag blot udpeger to medlemmer og formanden. Dermed vil magten blive flyttet fra i-drættens treenighed – aktive, trænere og ledere – til Kulturministeren. Lovrevisionen skal ifølge planen førstebehandles i Folketinget i foråret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her