Læsetid: 2 min.

PRESSEKORT

9. december 2000


Medierne vil også tælle
*En række amerikanske aviser er ikke til sinds at affinde sig med manglende omtællinger i Florida, skriver bladet Editors & Publisher. Miami Herald har anlagt sag for at få »aktindsigt« i stemmeboksenes indhold. Avisen fastholder, at befolkningen har ret til at vide, hvad stemmeboksene gemmer – uanset om resultatet kommer frem længe efter, at der er erklæret en vinder. Også New York Times har sat Florida-advokater til at undersøge mulighederne for at få lov til at gennemgå stemmeboksene. Det er en særlig Florida-lovning med meget bred adgang til aktindsigt, der er baggrunden for avisernes forsøg.

Medier skal kommateres
*En mediekampagne skal gøre det lettere for danskerne at elske at benytte det ny komma.
Det ny komma blev indført i 1996 og anbefales i Retskrivningsordbogen fra samme år. Men det har kun vundet begrænset udbredelse, og det er stadigvæk tilladt at bruge den traditionelle tegnsætning med det, som nogle kalder det grammatiske komma eller kryds-og-bolle-kommaet.
»I almindelighed er der et behov for information omkring kommaet, og der florerer også en række misforståelser, som vi gerne vil have korrigeret. Derfor udsender sprognævnet en folder med regler og eksempler til to hovedgrupper,« fortæller næstformanden for Dansk Sprognævn, Niels Davidsen-Nielsen.
Der er dels tale om undervisere samt skrivende folk i bl.a. centraladministrationen og medierne. En ny udgave af Retskrivningsordbogen er på trapperne, og i den vil det traditionelle komma fortsat være tilladt.

Fra vores egen verden
*Ikke mindre end 109.000 personer læser Information dagligt. Det fremgår af de nye læsertal fra Index Danmark og Gallup. Tallene dækker 2. og 3. kvartal i år – og fortæller, at Information har stor udbredelse målt i forhold til oplaget, der p.t. ligger på godt 21.000. I forhold til den foregående undersøgelse fra Gallup er Informations læsertal vokset fra 108.000 til 109.000. Derimod har der været fald for flere af de andre morgenaviser. Politiken er faldet fra 546.000 til 541.000, Jyllands Posten er røget ned fra 771.000 til 741.000, mens Kristeligt Dagblad er faldet fra 77.000 til 64.000.Inf.

Svenskere krymper
*For nylig krympede Svenska Dagbladet fra broadsheet til tabloid og ifølge Pressens Tidning 19/2000 er det en ny svensk trend, som på længere sigt vil betyde, at det store format helt fosvinder, skriver Nyhedsbrevet Dansk Presse. Aviserne Barometern og Bohusläningen er ligeledes gået over til tabloidformatet, og Göteborgs-Posten har lignende planer – i første omgang for kultursektionen. »Det er tvivlsomt, om der overhovedet findes broadsheet-aviser i Sverige om ti år,« spår Jan Strid, forsker og studierektor på Journalistik och Massekommunikation på Göteborg Universitet. Inf.

Journalistiske klassikere
*Forlaget Ajour har afsluttet en travl sæson med at udsende tre bøger i en ny serie med journalistikkens klassikere.
Thingvalla-affæren af Mogens Meilby gennemgår det første eksempel på afslørende journalistik i Danmark. Peter Nansens artikler fra 1880’ernes Politiken belyser historien om en svensk fyrbøder, der tilsyneladende begik selvmord på et dansk passagerskib på vej til Amerika.
Henrik Cavlings Nogle avisartikler fra 1910 er genoptrykt med et forord af Gert Smistrup.
Endelig er Lasse Ellegaards bedste artikler gennem 25 år samlet i bogen Verden er så stor, så stor... Mange af artiklerne vil være bekendte for gamle læsere af herværende avis. Information bringer i dag på featuresiderne et uddrag af bogens forord. Inf.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her