Læsetid: 4 min.

Projekt Det Hårde Liv er til salg

7. december 2000

De utilpassede unge skal slå sig på virkeligheden, er filosofien bag et af de mange private firmaer, der tilbyder kommunerne hjælp til problembørn

Orm.dk. står der på den lyseblå hjemmeside, hvor en gul spiralformet orm hypnotisk drejer rundt i snurrende uendelighed. Ved siden åbner og lukker af en ung mand sine øjne i nærbillede. Om den lyseblå side hermed vil signalere øjenåbner-oplevelser vides ikke, men bag hjemmesiden står netværket Orm.dk, der er en sammenslutning af private konsulenter, som har specialiseret i at hjælpe kommuner med deres utilpassede unge.
»Jeg sælger typisk til de mindre kommuner, for de skal alligevel ud og købe, da de har ikke et beredskab, som kan løse de problematikker, de unge kan sidde inde med,« forklarer Kurt Lykke Larsen, der har startet Orm.dk.
Kurt Lykke Larsen har gennem de seneste tre år løst opgaver for kommuner med utilpassede unge. Han har ikke en faglig uddannelse bag sig.
»Jeg har selv gået i livets hårde skole, og det er det, der mit grundlag,« siger Kurt Lykke Larsen til Information.
På hjemmesiden står bl.a. støtte på arbejdsmarkedet, akut-anbringelser, ture og aktiviteter som f.eks. bueskydning og go-kart kørsel nævnt.

Livets hårde skole
Orm.dk kalder sig ASU-konsulenter (Arbejdsmarkeds-, Social- og Ungekonsulenter) og laver individuelt orienterede støtteforløb af forskellig art og varighed for de unge.
»Jeg har en filosofi. Jeg arbejder ud fra det, man kalder for livets hårde skole,« siger Larsen.
Kurt Lykke Larsen fik ideen til den private konsulentvirksomhed, da han en weekend lavede et bueskydningskursus for nogle unge. Pædagogerne klagede over, at de ikke udviklede sig, men da Larsen tilbød de unge at lære dem op somhjælpelærere i bueskydning, oplevede han en helt anderledes motivation. Det gav inspirationen til hans nuværende virksomhed.
»Jeg tager fat der, hvor de er motiveret. Ofte har de jo nogle urealistiske ideer om, hvordan man kan få livet til at hænge sammen, og det mener jeg er et udmærket sted at tage fat. F.eks. vil den 17 eller 18-årige dreng gerne have en BMW og vil ikke lave noget for at få den. Så går vi så i gang med at prøve på at få fat i en BMW til ham. Og efter at have fundet ud af, at det ikke kan lade sig gøre, bliver det hurtigt lavet om – så vil han egentlig gerne have en knallert og et deltidsjob. Og så er vi lige pludselig derhenne, hvor den unge har indset nogle elementære ting omkring at klare sig selv,« siger han.
– Hvor lang tid tager sådan et forløb hos dig?
»Det kommer an på, hvor tungt belastede, de er. F.eks. har jeg en lige nu et DAMP-barn på 18 år, og han har langt igen,« siger Larsen.
– Hvad laver du med ham?
»Han kommer ud og slår sig på virkeligheden.«
– Hvad betyder det konkret?
»Han har et arbejde på et værksted, hvor han kommer lidt som det passer ham. Det har så den konsekvens, at han bliver trukket i sit beskæftigelsestillæg. Det bliver han så meget harm over, fordi nu har han kraftedme det ene og det andet, ikke?, og det forstår kommunen jo ikke.«

Brok
– Hvad kan du så hjælpe ham med?
»At gå den vej, han vil. F.eks. at brokke sig over at han ikke får penge for den dag, han ikke kom, fordi hans kæde var knækket. Det kan jeg så være sammen med ham omkring, og f.eks. spørge ham, inden han ringer: Hvad tror du, sagsbehandleren tænker? Det er altid godt at sætte sig ind i andre menneskers tankegang, inden man vil have noget igennem hos dem.«
Kurt Lykke Larsen regner med, at have drengen i støtteforløb i cirka fem-ti år endnu. Drengen får 15 støttetimer om ugen. Prisen er 230 kroner i timen, hvilket i følge Larsen er billigt i forhold til andre tilbud.
»Jeg overtog f.eks. en dreng fra et projekt, der tog 7500 kroner for to timers samvær,« siger han.
– I laver også ture?
»Ja, det er mange forskellige slags. F.eks. kan en akut-anbringelse være en tur. Et ungt menneske, der har smadret hele sin mors og fars hjem eller måske er blevet misbrugt - han skal bare væk. Og det skal helst være i går. Så siger jeg: ’Okay,vi tager til Mallorca, og der skal vi være i 14 dage, og så skal vi to bare gå og hygge os.‘ Det er noget med at komme et sted hen, hvor han kan slappe af og få noget sol og have det godt og man kan lære ham at kende så man har en chance for at hjælpe ham, når man kommer hjem,« siger Larsen.
– I har også private akut-anbringelser, kan jeg se. Har du mange af dem?
»Nej, jeg kan formidle dem, men jeg har ikke nogen hjemme selv.«
– Hvem formidler du så videre til?
»Jeg har et netværk af folk, der arbejder indenfor branchen,« siger Larsen.
I øjeblikket er han udover sine egne projekter også involveret i et forsøgsprojekt under Voldssekretariatet omkring det rummelige arbejdsmarked.
»Jeg er jo ikke pædagog, og det er derfor, jeg tænker lidt anderledes. Det tror jeg virkelig, der er brug for,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her