Læsetid: 6 min.

Rejsen i Internettet

18. december 2000

Internetportalerne er blevet overhalet inden om af et nyt og hastigt voksende fænomen, der kan hjælpe både nye og erfarne internet-brugere

Internet
De store opdagelsesrejsende nedfældede deres oplevelser i logbøger, så andre opdagelsesrejsende siden kunne følge i deres fodspor, og for at
resten af menneskeheden kunne læse om deres bedrifter og trængsler på uudforskede kontinenter. Som følge af mange generationer af opdagelsesrejsende må man nu om dage søge med megen møje efter uopdagede stumper jord i en verden, som synes at skrumpe dag for dag, og hvor det kan synes som om, at vor tids opdagelsesrejsende i stedet må tage på rumfærd.
De færreste har råd til at iværksætte ekspeditioner til de ydre planeter i verdensrummet, men heldigvis er der en billigere måde at lege opdagelsesrejsende på: Internettet, det virtuelle verdensrum, rummer enorme uudforskede kontinenter af viden som ganske få indviede kender til.

Nye kontinenter
Internettet er nu blevet så stort og ændrer sig så hurtigt, at selv søgemaskiner som google.com næsten ikke kan følge med mere. Hertil kommer de mange dybe links, som ikke bliver registreret i de konventionelle søgemaskiner (som rapporteret her i avisen tidligere på året). De fleste mennesker skraber derfor kun overfladen af Internettet, når de bruger søgemaskiner til at finde nyt.
Men med weblog-fænomenet er der hjælp at hente til de eventyrlystne. På samme måde som opdagelsesrejsende brugte både indfødte og optegnelser fra logbøger fra tidligere opdagelsesrejsende til at finde de lokale herligheder, så kan man nemlig få hjælp fra de indfødtes logbøger, eller såkaldte weblogs, skrevet af andre opdagelsesrejsende i cyberspace.
En af de tidligste webloggere er Jorn Barger, som siden slutningen af 1997 har ført den meget populære
weblog robotwisdom.com, hvor han dagligt tilføjer links, der alle er ledsaget af en kort kommentar. Barger introducerede som den første ordet weblog for sin side, hvilket andre siden har blevet forkortet til blog.

Nettet og James Joyce
Barger er den arketypiske opdagelsesrejsende på Nettet og bruger således stort set alt sin vågne tid på Nettet, og hvis det ikke handler om at gemme og sortere links, så handler det om James Joyce, som er Bargers store passion og inspiration. Men om Joyce ville kunne genfinde sin litterære metode, stream-of-consciousness, i Bargers website er et åbent spørgsmål.
I stedet ville den argentinske forfatter J. L. Borges formodentlig kunne nikke genkendende til Bargers labyrintiske ophobning af links og fakta. Hovedpersonen i en af Borges noveller, Funes, er ude af stand til at glemme og katalogiserer alt efter personlige associationer. På samme måde kæmper Barger med Nettets kollektive hukommelse og forsøger at gemme de mest personlige links.

Ny litterær genre
Barger var blandt de første bloggere, som udforskede randområderne af Nettet. Siden er mange fulgt i hans fodspor og særligt efter introduktionen af websites som blogger.com og editthis-
page.com, der gør det meget nemt at oprette sin egen web-log, er udviklingen nærmest eksploderet.
Det er dog stadig etablerede weblogs som Bargers, der læses i tusindtal, og prominente bloggere har fået næsten kult-agtig status. Udfra form, links og kommentarer på hver weblog lærer man hurtigt, hvilke mennesker man har at gøre med, og kan vælge efter temperament. Nogle bloggere skriver lange prosastykker, mens andre holder sig til meget korte og ofte sarkastiske kommentarer. Nogle weblog har også tilknyttet et webcam, og ofte fører det til ganske narcisis-tiske weblogs, som snarere er dagbøger med referencer til en lille indspist klikke end egentlig logbøger.

Web-sæbeopera
Mange mennesker er fascineret af dette unikke indblik i andre menneskers liv, og nogle af disse weblogs (som for eksempel jennicam.com) har derfor et publikum, der næsten kan modsvare fjernsynets populære sæbeoperaer.
Men der er andre weblogs, som for eksempel Follow Me Here (http://world.std.com/~emg/blogger.html), der insisterer på at linke til artikler, der omhandler begivenheder i verden snarere end i cyberspace. Eliot Gerwan er en psykiater fra Massachusetts, som bruger blogger.com til at publicere sine altid interessante links om en lang række emner lige fra kastration af homoseksuelle i Norge til hvorfor Michelango var en tidlig brystcancer-pioner (for blot at nævne nogle af de nyeste links).
Nogle weblogs som memepool.com er skrevet af flere personer, hvor hver enhed siden bliver arkiveret efter emne.
Memepool har en tæthed, sans for humor og fræk vinkling, som gør, at de fleste vil kunne finde links af interesse. Hvor ville man ellers kunne finde links til web-arkæologi – det vil sige, hvordan søgemaskiner som Altavista, Microsoft og Yahoo så ud i 1996?
Dersom man ønsker sig en mere aktuel og temmelig bizar vinkling på det, vi kalder virkeligheden, er Jim Romeneskos obscurestore.com det helt rette sted. Han har samlet de mest obskure og ofte forrygende underholdende historier fra en lang række medier, som efter sigende er sande.
Her er historier lige fra den drukne lastbilchauffør der hævdede, at det var efter lægens ordre, at han drak, til den 43-årige nevø, der brugte en håndsav til at skære hovedet af sin døde onkel.
Weblog er i sin natur et meget privat udtryksmiddel, men som med så mange andre menneskelige udtryksformer er der sket en stigende kommercialisering. Det bedste eksempel er drudgereport.com, som blev herostratisk berømt med Monica Lewinsky affæren.

Kommercialisering
Som en af de første medier valgte Matt Drudge at trykke historien som siden voksede sig til Monica-gate. Drudges skønsomme blanding af historier og rygter gjorde hurtigt hans website meget populært, og Drudge er selv blevet den medieperson, som han uden tvivl har ønsket fra starten.
Kommercialiseringen af Nettets undergrundsfænomener som for eksempel
weblogs og Linux har skabt bekymring blandt mange internetbrugere. Mange mener, at disse fænomener taber troværdighed ved at blive støttet og sponsoreret af store firmaer.
Det er formodentlig sandt langt hen af vejen, men der skabes stadig gedigent og interessant web-håndværk for ussel mammon. Den kommercielle weblog Arts and Letters Daily (http://cybereditions.com/aldaily/) er et glimrende eksempel på et overflødighedshorn af lødige links til litterære artikler, anmeldelser og essays af højeste klasse – alt sammen frit tilgængeligt for internetbrugeren.
Alt i alt giver de fleste web-logs et særdeles underhold-ende og forunderligt billede af, hvad der også foregår både i verden og i Internettets indre.
Dermed bliver mange weblogs en slags raritetskabinetter på samme måde som i svundne tider, hvor en rigtig gentleman også var en glad amatøropdagelsesrejsende med diverse sjældne objekter, rariteter, fra sine rejser til skue for gæster.
Vor tids museer voksede naturligt fra disse samlinger, men fastfrøs hurtigt i permanente kollektioner, hvor kun få objekter nogensinde ser dagens i lys i museet, men i stedet ligger hengemt i hvælvingerne.
Weblogs kan nemt med tiden gå samme vej, men indtil da fungerer de glimrende som vejvisere i et ellers
uoverskueligt cybermorads, hvor de fleste mennesker farer vild.
Måske vil der med tiden blive lige så trangt i cyberspace som i den virkelige verden, men for tiden er der masser af plads for opdagelsesrejsende med mod på eventyr.

FAKTA
Weblogs
*Robotwisdom: www.robotwisdom.com
En af de mest populære weblogs som har en rasende mængde spraglede links om alt mellem himmel og cyberspace
*Memepool: www.memepool.com
Omfattende og ofte humoristiske memer fra en række forskellige bloggere
*Follow Me Here: world.std.com/~emg/blogger.html
Links fra en psykiater om verdens gale tilstand.
*Arts and Letters Daily: cybereditions.com/aldaily/
Overflødighedshorn af links til litterærlige artikler, anmeldelser og essays.
*The obscure store and reading room: www.obscurestore.com
Jim Romeneskos bizarre links til obskure historier fra det virkelige liv.
*Kringelbachs weblog: www.kringelbach.dk/weblog.html
Dagligt trawl fra amatør internetfiskeri.
*blogger : www.blogger.com.
*EditThisPage: www.editthispage.com
*weblogs.com: www.weblogs.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her