Læsetid: 2 min.

Robot-kampe er et hit

11. december 2000

Tv-seerne elsker at overvære robotter ødelægge hinanden

Fokus
Inden for underholdningsindustrien har fremstilling af robotter længe været udbredt. Det gælder for eksempel i Nordcalifornien, hvor George Lucas’ filmstudier Skywalker Ranch holder til. En af dem, der har bygget robotter til Star wars-filmene er Marc Thorpe. Men efter at hans robotter havde været brugt i Lucas’ film, stod Thorpe tilbage med et problem: Hvad skulle han stille op med de mange mærkelige robotter, når de havde udtjent deres mission i fjerne galakser. Her fik Thorpe en idé: Ødelæggelse af robotter organiseret som kampe mellem maskiner. Den første af disse hightechkampe fandt sted i San Francisco i 1996.
Siden har ideen om elektroniske gladiatorkampe mellem robotter taget fart og er blevet et nyt kulturelt fæ-nomen i USA. Folk sidder i dag fastfrosset foran tv-skærmene for at se robotter udkæmpe drabelige slag i et forsøg på at udslette og bekæmpe hinanden.
Det er tv-stationen Comedy Central, der har skabt den nye tekno-trend i USA. Hver onsdag viser stationen det nye succes-program BattleBots, hvor hjemmefremstillede robotter udkæmper drabelige slag på stål og elektronik. Det gennemsnitlige tv-publikum var ved sidste optælling 1,5 millioner seere.
Reglerne i BattleBots er simple. Robotterne stiller op i fire vægtklasser, der rækker fra letvægt – robotter mellem 25 og 87 pund – til super-sværvægtsklassen, der er for fede robotter på mellem 316 og 488 pund. Kampen udkæmpes i en arena, som er udstyret med plexiglasvægge, således at det indbudte publikum ikke rammes af vildtflyvende metalstykker. Kampen varer tre minutter med mindre en af robotterne rammes af (teknisk) knockout eller af maskinskader. I gulvet på
BattleBox’en findes 14 skjulte forhindringer, der med uforudsigelige mellemrum dukker op og angriber de kæmpende robotter. Det kan være motorsave eller forhammere, der nådesløst forsøger at smadre robotterne, som styres af deres ejere via remotekontrol fra sidelinien.
Hele menageriet kommenteres af en speaker, som det kendes fra for eksempel boksning i tv. Efter Comedy Centrals succes har andre tv-stationer udviklet deres versioner af robot-kampe. Det engelske BBC2 har skabt Robot War, mens Sci Fi Kanalen har udviklet RoboDeath. Musikkanalen MTV har ligeledes planer om robotkampe. Ideen om at ødelægge maskiner som underholdningsform daterer sig tilbage til den schweiziske kunstner
Jean Tinguely’s selvødelæggende værker i 50’erne og 60’erne.
Dagens medieforskere i USA strides nu om, hvorfor ødelæggelsen af maskiner og robotter er blevet så populært netop nu. Nogen ser det naturligvis som en trang til at overvære ødelæggelse af den teknik, der på så mange områder dominerer store dele af moderne menneskers liv. En måde at befri sig fra teknikkens tyranniske overherredømme. De ansvarlige bag BattleBots ser dog det modsatte: At programmerne er et udtryk for folks fascination af teknik og mekanik.

*En smagsprøve på kampene kan findes på www.com-edycentral.com/bots/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her