Læsetid: 3 min.

Røgen må EU tage sig af

28. december 2000

De danske sundhedsmyndigheder vil ikke lave regler for de stoffer, der tilsættes tobak. Skal der laves regler, må EU tage sig af det

Danmark vil ikke gå foran og stille krav til tobaksfabrikkerne om dokumentation for, om stofferne, de blander i tobakken, er giftige eller ej, eller om de gør rygerne endnu mere afhængige.
»Flere forskere har udtalt, at tilsætningsstofferne kun har en marginal betydning i forhold til selve tobakkens skadelige virkninger,« siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Lars Møller.
Derfor vil myndighederne ikke tage skridt til at indskrænke industriens brug af tilsætningsstoffer, selv om Lars Møller dog understreger, at det i sidste ende er en politisk beslutning.
Reelt ved de danske myndigheder intet om, hvordan tobakken og dens tilsætningsstoffer opfører sig, når først tændstikken er strøget, og tobakken begynder at brænde.
Man har nemlig ikke lavet såkaldte røggas-analyser, hvor man undersøger, hvilke forbindelser der opstår, når tobakken og nogle af de 600 kendte tilsætningsstoffer går op i røg og indgår i nye kemiske forbindelser.
Sådanne undersøgelser vil kunne laves »i løbet af kort tid og til et beskedent beløb«, mener Esbern Warncke, der er dr.scient og universitetslektor ved Aarhus Universitet. I et brev til Sundhedsstyrelsen har han påpeget, at det for et universitetslaboratorium med det rette udstyr ikke burde volde problemer at levere de ønskede oplysninger om tobakstilsætningsstoffernes giftighed.
Men intet tyder på, at Sundhedsstyrelsen ønsker at gå den vej.

Frivillig tobaksaftale
Den 1. april i år indgik Tobaksindustrien og Sundhedsstyrelsen en frivillig aftale om, at industrien hvert år skal lave en liste over deres tilsætningsstoffer. Og i august afleverede industrien for første gang en sådan liste med 37 navngivne stoffer. Siden har Sundhedsministeren fået en stribe spørgsmål om tobakstilsætningsstoffer fra Folketinget.
Men spørgsmålene kan ikke besvares ud fra tobaksfabrikkernes ordknappe liste med de 37 stoffer.
I aftalen mellem Sundhedsministeriet og Tobaksindustrien er der dog hjælp at hente. I paragraf fire står der nemlig: »Tobaksindustrien udleverer herudover efter konkret anmodning fra Sundhedsstyrelsen supplerende oplysninger om et givent stof på listen, herunder oplysninger om den anvendte mængde samt eventuel toksikologisk dokumentation, som Tobaksindustrien måtte være i besiddelse af.«
Men myndighederne gør ikke brug af paragraffen. I stedet for at gå direkte til producenten har Sundhedsstyrelsen henvendt sig til deres britiske kolleger. I Storbritannien har der i årevis været en frivillig aftale med tobaksindustrien, og briterne har over 600 stoffer i deres database. Nogen smutvej har det ikke været at gå over Kanalen efter vand. I Sundhedsstyrelsen har man rykket for svar fra Storbritannien i månedsvis, og der er endnu intet kommet. Først i løbet af januar måned regner man med at få svar.
Når Sundhedsstyrelsen ikke straks har kontaktet den danske tobaksindustri, er det ifølge Lars Møller fra Sundhedsstyrelsen, fordi man ikke regner med, at de ligger inde med sådanne oplysninger.
»Men hvis ikke vi kan få data på alle de her stoffer fra Storbritannien, så kan det være, at vi bliver nødt til at spørge industrien,« siger Lars Møller.

EU klarer røgen
I stedet for selv at kigge Tobaksindustrien i kortene sætter man i Sundhedsstyrelsen sin lid til, at EU’s kommende tobaksdirektiv vil regulere Tobaksindustriens brug af tilsætningsstoffer.
I et forslag til et nyt tobaksdirektiv fremlagt af Europa-Kommissionen i november 1999, lægges der bl.a. op til, at cigaretfabrikanterne skal »godtgøre, at de pågældende ingredienser er uden risiko for forbrugernes sundhed, når de anvendes efter hensigten i deres tobaksvarer,« som det formuleres i direktivudkastet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her