Læsetid: 3 min.

Sandhedens time

14. december 2000

Danmark slap nådigt med et 26-33 nederlag til Rumænien. Forude venter ikke mindst den mentale genopbygning

EM-håndbold
Et billede bliver siddende tilbage på nethinden, når gårsdagens desværre fuldt forklarlige EM-nederlag til Rumænien er blevet til cifre i statistikken: Vi er inde i kampen, 11 minutter før tid. Jan Pytlick har time out i et sandt udebaneinferno. Hans stemmeføring når Wilbek’ske vibrationer af frustreret forurettethed, da han ikke beder, men beordrer spillerne frem i en offensiv 3-2-1 opstilling for at stresse rumænerne, som lige har scoret som foreløbigt punktum for en forfærdende målstime, der har bragt dem fra 23-19 til 28-20. Og dét uden at anstrenge sig nævneværdigt.
Spillernes forstenede, koldsvedende ansigter er mejslet i en blanding af vantro og kortvarigt billedudfald. Hvad mener manden, og hvorfor mener han det først nu efter at det i 49 minutter har været åbenlyst, at det flade danske 6-0 forsvar ganske enkelt hverken kan inddæmme det rumænske indspil eller nå op til backen Simona Gorgirla, der scorer efter behag. 14 gange netter hun. Oftest fra tre meter-linjen eller lidt længere ude!
Det er denne synlige afstand mellem en træner og hans hold, mellem intentionerne og evnerne, der bliver siddende. Og så må noget alligevel være feset ind, for med en sidste kraftanstrengelse, som en punchdrunks sidste desperate forsøg på at komme af sted med et vinderstød, rejser holdet sig.

Tre gyldne minutter
I små tre gyldne minutter spiller danskerne sig op til 23-28, som om alt stadig er muligt. Lene Rantala redder umulige bolde, kontraerne sidder lige i skabet, og så – knock down & out – Mette Vestergaard brænder helt uprovokeret et straffe, og resten er frit løb mod eet mål – det danske.
33-26 til hjemmeholdet er i virkeligheden nådigt sluppet. Og så skal vi lige minde om, at vi taber til et hold, der ikke kan spille håndbold. I hvert fald hvis man skal tro de hjemlige ’eksperter’. Det skal man nu nok ikke. TV 2’s medkommentator, Ulrik Wilbek, gør i al fald ikke.
Han, og TV 2-speakeren, den Jørn Mader-skolede Thomas Kristensen, fortjener ros for deres entusiastiske, men altid usentimentale og realismefunderede kommentarer. Hvor har det været velgørende at slippe for DR-TV’s chauvinistiske jubeloptimist Holger Rasmussen ...
At samme Wilbek så i B.T. er blevet bebrejdet sin medleven, kan han tage sig let. Især fordi kritikken kommer fra en anden rutineret sidelinjekoleriker, 80’er-herrelandsholdets træner, Leif Mikkelsen.
Ingen af dem ville dog sikkert have byttet joggingbukser med Jan Pytlick under dette EM, som for første gang bliver uden nordisk deltagelse i lørdagens semifinaler, hvor uovervindelige Ungarn møder Rumænien i en ’forbudt-for-børn’ kamp og Rusland får sit hyr med Ukraine. Danskerne spiller mod Tyskland om 9.-10. pladsen i en kamp, der bare skal overstås. Forude venter kvalifikationskampe til VM, og genopbygning af et hold, der netop aldrig nåede at blive et hold.

Målmandsproblemer
Anfører Mette Vestergaard kan tage hjem fra Bukarest med rank ryg. I aftes var hun eneste dansker med sejrsvilje og spilleglæde. Og Rantala revancherede sig med en spektakulær 2. halvleg for en noget blakket turnering, som ikke overbeviste om det rigtige i ikke at udtage Susanne Munk Lauritsen som tredje målvogter. Omvendt viste Karin Mortensen gode takter.
Forsvarsmæssigt er der dømt om igen. Ihærdige Majken Larsen fylder for lidt i midten, og både foran og bagved er Lotte Kiærskou for meget af en humørspiller – endnu. Også i går forsvandt hun ud af kampen, og fik alt for lang snor af en initiativfattig trænerbænk.
Fremtidens spillere som Rikke Hørlykke, Anja Nielsen, Louise Pedersen og det helt udviskede stortalent, Rikke Skov, kan trøste sig, at de ikke bliver dårligere af at spille i den hjemlige håndboldliga – verdens bedste.
Dét kan vi ikke længere kalde det danske kvindelandshold.

FAKTA
Sådan endte det
Danmark-Rumænien 26-33 (13-18)
Danmark: Mette Vestergaard 9 (2), Anja Nielsen 4, Line Daugaard 4, Majken Larsen 3, Pernille Jørgensen 2, Rikke Hørlykke 1, Winnie Mølgaard 1, Rikke Skov 1,
Lotte Kiærskou 1 (1).

Rumænien: Simona Gogirla 15 (6), Steluta Luca 7, Marilena Patru 3, Madalina Straton 3, Miheala Ignat 2, Victorina Bora 2, Carmen Nite-scu 1.

Diskvalifikation: Rumænien 1.
Udvisninger: Danmark 5,
Rumænien 5.
Straffekast: Danmark 6, Rumænien 7.
Tilskuere: 4.000 i Ioan Kunst-Germanescu Halle.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her