Læsetid: 2 min.

Shas-partiet i nøglerolle i Israel

19. december 2000

Shas-partiet afgør, om Netanyahu opstiller – og dermed formentlig bliver Israels nye leder

TEL AVIV – Mens israelske og palæstinensiske delegationer var på vej til Washington i et sidste forsøg på at puste nyt liv i fredsprocessen, var det israelske parlament, Knesset, hele dagen i går optaget af et kompliceret politisk spil.
Det var en vigtig udløber af fredsprocessens dybe krise, og i høj grad en ny runde i tvekampen mellem ministerpræsident Ehud Barak og tidligere regeringsleder Benyamin Netanyahu, som gør sig forhåbninger om at generobre sit gamle job.
To lovforslag skabte røre i det politiske liv. Netanyahu har længe talt for udskrivelse af valg til hele parlamentet, og ikke kun til ministerpræsidentposten, således som Barak har berammet til den 6. februar.
Dette vil nemlig sætte Netanyahu i stand til at opstille som kandidat til posten som regeringschef – udover at hans Likud-parti vil kunne notere sig en solid vælgerfremgang.
Som sikkerhedsventil havde oppositionen sat endnu et lovforslag til afstemning. Førstebehandlingen af den såkaldte Netanyahu-lov, som skal give den tidligere ministerpræsident mulighed for at stille op til det forestående valg af landets næste regeringsleder, gik midt på eftermiddagen igennem.
63 af parlamentets 120 medlemmer stemte til fordel for Netanyahu. At ni ud af ti arabiske folkevalgte stemte for lovforslaget opfattes som en stor mistillidserklæring til ministerpræsident Ehud Barak.
Netanyahus skæbne kom i høj grad til at ligge i hænderne på det ultraortodokse parti Shas, som med 17 mandater er Knessets tredjestørste. I begge afstemninger kom Shas til at udgøre tungen på vægtskålen.

Barak må falde
Som sædvanlig holdt Shas spændingen til det sidste. Først ved middagstid meddelte Rådet af Torakloge, partiets åndelige ledelse, at man at ville stemme for Netanyahu-loven, men imod det andet lovforslag – om udskrivelse af valg til Knesset.
Shas-lederen Eli Ishai sagde til pressen, at man allerede efter juli måneds fejlslagne israelsk-palæstinensiske topmøde i Camp David havde sat sig for, at Baraks regering måtte falde. Hans indrømmelser til palæstinenserne havde været alt for store.
»Men det ville være en skam at lade hele Knesset falde fra hinanden. Det vi har brug for er en ny ministerpræsident, og det får vi i Netanyahu,« sagde Ishai.
»Der er mange personlige interesser indblandet,« siger professor Avraham Diskin fra Det Hebraiske Universitet. Han peger på meningsmålingerne, som siger, at Shas står til at miste helt op til syv af deres nuværende 17 mandater. Størsteparten vil gå til Likud, som står til at gå frem fra 19 til 30 mandater.
»Derfor stod Shas i et vanskeligt dilemma. Man havde valget mellem at vise Likud imødekommenhed med udsigt til politiske gevinster i et fremtidigt regeringssamarbejde – eller egne partipolitiske interesser. Shas valgte at satse på det sidste,« tilføjer han.
Netanyahu gjorde det sent mandag til en betingelse for sit kandidatur til regeringschef-posten, at Knesset opløser sig selv.
Partiets primærvalg finder sted i dag, og er han at finde blandt kandidaterne er han storfavorit over for Likud-partiets nuværende formand, Ariel Sharon.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu