Læsetid: 2 min.

Skel mellem sygehuspersonale øges

19. december 2000

Trods stigende mangel på sygeplejersker blokerer faggruppen for, at social- og sundhedsassistenter kan komme til

Et af de områder, der for alvor vil blive præget af flaskehalse i fremtiden, er sundhedssektoren.
Det viser en ny rapport fra Amterne og Kommunernes Forskningscenter (AKF), der baserer sig på fremskrivninger af tal fra regeringens finansredegørelse år 2000.
Hvis alle læger er i beskæftigelse i år 2010, vil der alligevel mangle 8,1 procent af arbejdsstyrken, hedder det i rapporten. Desuden bliver der alvorlige flaskehalsproblemer for bl.a. sygeplejerskerne. Om ti år vil der mangle 4,7 procent.
Samtidig viser rapporten, at social- og sundhedsassistenterne ikke bliver lukket ind i varmen trods stigende efterspørgsel længere oppe i uddannelseshierarkiet.
I 2010 vil der være 6,9 procent ledige social- og sundhedsassistenter.
»Det er påfaldende, at der ikke sker en større udjævning mellem de to faggrupper, hvilket illustrerer en manglende mobilitet i systemet,« siger forskningsleder Nils Groes, der står bag AKF’s rapport.

Gøgeunge-effekt
Nils Groes peger bl.a. på, at års fagkamp – hvor sygeplejersker har skubbet de tidligere sygehjælpere ud fra sygehusene – er en af årsagerne til den store forskel på beskæftigelsesmønstret.
»Det forekommer højst usandsynligt, hvis der ikke skulle være en lang række områder, hvor man kunne bruge de nye social- og sundhedsassistenter i stedet for sygeplejersker,« siger han.
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har lavet undersøgelser, der bekræfter, at social- og sundhedsassistenterne i vid udstrækning bliver skubbet ud af læger og sygeplejersker.
»Det er dét, man kunne kalde en gøgeunge-effekt, hvor folk med lavere uddannelser bliver presset ud i et langt højere tempo, end hvad der dybest set er fornuftigt. Første skridt bør derfor være at få social- og sundhedsassistenterne ind på sygehusene,« siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Connie Kruckow, afviser kritikken.
»Det ser ud til, at nogen har interesse i at holde liv i fagkrigen,« siger hun.
Sammen med Lene B. Hansen, formand for Social- og Sundhedssektoren i Forbundet af Offentlige Ansatte, der bl.a. organiserer social- og sundhedsassistenter, har Connie Kruckow for nylig fremsat en kommentar i dagbladet Aktuelt i et fælles forsøg på at gøre op med myten om faggrupper, der bekriger hinanden.
»Vi mener, vi er udmærket i stand til at supplere hinanden. Og uanset hvad, så tror jeg, der kommer der til at mangle personale samlet set i sundhedssektoren. Så vi får rig lejlighed til at bruge begge grupper,« siger Kruckow og henviser til en endnu ikke offentliggjort rapport fra Sundhedsministeriet, der ifølge sygeplejerådets formand skulle vise, at der i de kommende år også bliver mangel på social- og sundhedsassistenter.
I Sundhedsministeriet oplyser man imidlertid, at rapporten kun forholder sig specifikt til spørgsmålet om lægemangel.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her