Læsetid: 3 min.

I stiveste puds

22. december 2000

Hvordan skriver man i en kondolancebog? Ferniseringen er i gang

Kunstrejsen V
SAU PAULO – Godt lakket til med vin, sidder vi i japanerens minibus på vej til ferniseringen. Rusen fra Olesens hule har givet et ekstra skvæt adrenalin i blodet. Undervejs i interviewet med ham ringede også Frandsen. »Hvad med Marco? Laver han noget,« havde det lydt fra den utålmodige reklamemand. Nu er Marco med i bussen, strålende: »Jeg blev færdig.« Nu er far glad, sønnikes brudekjole vil stå i rummet.
Uden for Pinacoteca holder allerede flere biler, og chaufførene står og småsnakker.
»Husk at tage et billede af alle dem, som står og passer på os,» siger han ivrigt, tilbage på den grønne gren, som han er. Inden det rigtig går løs, sidder vi med lidt vin i museets baglokale. Lemmerz poserer foran et Jesus-maleri, og blitzen lyser. Den danske konsul med frue ses i nærheden. Vi møder Olesens storsvedende nakke ved skrivebordet. Han skriver i en fornem bog, streger over, og river derpå siden ud. Hvad har den mand gang i?
Man forstår, at det gælder kondolanceskrivelsen til dronning Ingrid, venligst opfordret af det sorgklædte konsulpar. Information iler til undsætning: »Jens, du kan da ikke rive sider ud af kondolancebogen! Skriv en kladde først og før det derpå til protokols.« Han er lettet over assistancen i det turbulente øjeblik. De festklædte gæster myldrer jo rundt allerede.

Pelé er fraværende
»Har du mødt min kone,« spørger han, åbenlys taknemmelig efter at have lukket kondolancebogen.
»Har hun et skilt på, hvor der står: Jens Olesens kone,« spørger jeg nævenyttigt.
»Nej, for fanden. Kom, lad mig introducere dig.«
Hun er meget sød og meget lidt Jens Olesen-agtig. Man kan se, deres kærlighed stadig er stærk.
I knaldperlernes sale tales der lavmælt, og interesserede blikke fejer hen over lærrederne. Pelé er ikke blandt gæsterne, så meget kunne høvdinge-Jens heller ikke gøre. Jeg får øje på en gammel kroget dame, ledsaget af en mand med et usædvanligt ansigt. »Jeg kommer fra Hollywood og er på udkig efter skuespillere til min nye film, er du interesseret,« lyver jeg. Hvad er det, der er sket? Sådan noget ville jeg aldrig sige.
Det viser sig, at manden er turistguide og har taget sin kunstinteresserede mor med i byen. Han er meget interesseret i mit tilbud. »Nej, nej, det passer ikke,« skynder jeg mig at sige.

Fem dåseøl
De fem er alle i stiveste puds og har travlt med at konversere gæsterne. Tjenere går rundt med vinbakker. Også Olesens tre sekretærer er med. Og groupierne, de unge, smukke piger sværmer rundt og ser indbydende ud. Solbrune Niels Bonde er i sit es, og har haft strygejernet fremme til den hvide skjorte. Frandsen kommer hen: »Kan du ikke gå ud til japaneren og hente fem dåseøl, det smager bedre end vin?«
Uden for sidder japaneren og halvsover i minibussen. Genert som han er, deltager han ikke i samværet med de andre chauffører. Han liver op, da han ser mig. Kølertasken hentes frem, dåseøllene kommer ud gennem vinduet. Jeg husker Frandsens ord fra i går: »Han er begyndt at kende os, nu har han kun dåseøl i kølertasken!«
Inde igen tager Frandsen alle lommer i habitjakken til hjælp. Rart med et lille lager. »Husk nu at tage billeder,« siger Marco. Olesen fisker en konvolut op fra inderlommen. »Her er billetterne til Havanna, billederne fra kontoret er der også. Bare rolig, der er styr på alt.«
Efter nogle timer siger Olesen farvel. Han skal en tur over New York. »Men vi ses på Cuba!« I morgen går turen for os, men hvad med Frandsen: »Jeg har jo flyskræk ad helvede til.«

SERIE - Kunstkongens knaldperler
Vor rundsendte medarbejder beretter i dag for sidste gang fra en sælsom sydamerikansk rejse i kølvandet på kunsttalende danskere. Michael Kvium, Cristian Lemmerz, Marco Evaristti, Erik A. Frandsen og Niels Bonde skulle udstille i Sao Paulo og Havanna. Dagbladet ‘Uafhængig af økonomiske interesser’ Information fik foræret en flybillet i tilgift for en artikel. Læs Merete Ahnfeldt-Mollerups anmeldelse af turens to kunstudstillinger på www.information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu