Læsetid: 2 min.

Tortur er stadig hverdag i Burma

14. december 2000

Militærstyret bruger systematisk tortur til at undertrykke og styre befolkningen, siger ny rapport

Den 12-årige Naw Po Thu blev fanget af hæren, voldtaget af en officer, hvorefter hun flygtede, men blev fanget og voldtaget igen – og derefter dræbt med et skud gennem skeden.
Dette er blot én af flere grusomme beretninger i menneskerettighedsorganisationen Amnesty Internationals seneste rapport om tortur i Burma (Myanmar). Ifølge rapporten bruger militærstyret systematisk tortur med det ene formål at skabe en tilstand af frygt og dermed styre befolkningen.
Amnesty-rapporten, der blev offentliggjort i går, ligger på linje med en FN-rapport, som i oktober konkluderede, at tortur, voldtægt og summariske henrettelser var udbredt i Burma. Ifølge Amnesty bruges tortur især mod politiske fanger – som der er anslået 1.700 af i Burma – samt kriminelle og folk fra etniske minoriteter. Det er både politiet og militæret, der bruger tortur som et middel til at skaffe informationer, afstraffe og ydmyge fangerne. Blandt metoderne nævnes ’helikopteren’, hvor fangen bliver hængt op i loftet og drejer hjælpeløst rundt, mens bødlerne tæsker løs på ofret, eller indespærring i bittesmå celler uden lys og med ganske lidt luft.

Strid med EU
Rapporten kommer dagen efter afslutningen på et møde mellem EU og ASEAN-landene (Sammenslutningen af Sydøstasiatiske lande) i Laos.
Her var Burma netop det store stridspunkt, sådan som det har været siden 1997, da ASEAN til EU’s store fortørnelse optog Burma som medlem. EU-landene har siden da ikke holdt møder med ASEAN på ministerniveau på grund af optagelsen af Burma, som EU kritiserer for overtrædelserne af menneskerettighederne og undertrykkelsen af oppositionen under ledelse af Nobelpristageren Aung San Suu Kyi.
Hendes parti, Den Nationale Liga for Demokrati, (NLD) vandt parlamentsvalget i 1990, men militærstyret nægtede at give magten til hende og har siden holdt hende og oppositionen i stramme tøjler.
EU-ASEAN-mødet i Laos var derfor stærkt præget af den fortsatte strid om Burma. Ikke en eneste af EU’s udenrigsministre var mødt op – officielt begrundet med, at de var forhindret på grund af topmødet i Nice, men flere af deres asiatiske kollegaer antydede, at EU’s modvilje mod at møde repræsentanter fra Burma var den egentlige årsag.
På mødet kom Burma dog med en lille indrømmelse i form af en invitation til EU-trojkaen (Frankrig, Sverige og Belgien) til at besøge landet i januar – med den vigtige tilføjelse, at Burmas udenrigsminister lovede EU fri adgang til at møde oppositionens ledere.
Samme udenrigsminister, Win Aung, forsikrede i et efterfølgende interview med nyhedsbureauet Reuters, at styret var indstillet på gradvist at indføre demokrati og forsone sig med NLD. Sidstnævnte dog på betingelse af, at oppositionen holder op med at kritisere regeringen og indrømmer, at den har taget fejl.
»Det vil bane vej for en hurtig forsoning,« sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her