Læsetid: 2 min.

Tyskland vil have mere at sige

2. december 2000

Stor meningsforskel mellem de to gamle venner, Tyskland og Frankrig, før topmødet i Nice

BERLIN - Den tyske regering ser med forvirring og vrede på den rundrejse, som den franske præsident Jacques Chirac i sin egenskab af EU-formand foretager til Europas hovedstæder før Nice-topmødet i næste uge.
EU’s største medlemsland Tyskland ønsker mere vægt i samarbejdet, og den skal gennemføres med såkaldt dobbelt flertal, så hvert land ikke alene har en stemme i Ministerrådet, men at stemmen også vægtes i forhold til landets indbyggertal.
»Stemmevægtning er vigtig, fordi et mindretal af EU-borgere ikke bør kunne bestemme over et flertal. Det ville være dybt udemokratisk,« forklarer udenrigsminister Joschka Fischer.
Kansler Gerhard Schröder kalder det »et stærkere hensyn til de demografiske kendsgerninger,« men synspunktet har ikke vundet lydhørhed i Paris.
Med de nuværende regler tæller Frankrigs stemme lige så tungt som den tyske, selv om der kun er 59 millioner franskmænd mod 82 millioner tyskere. For at samle opbakning til sit synspunkt har Jacques Chirac indledt sin europæiske rundrejse. Han frygter, at Tyskland er ved at koble sig fra den fransk-tyske EU-akse, og han påberåber sig derfor grundlæggerne af de to landes udsoning efter Anden Verdenskrig, kansler Konrad Adenauer og præsident Charles de Gaulle:
»Efter alle de krige og de talløse døde og alle de grusomheder sluttede de to statsmænd en ligeberettiget pagt om en endegyldig forsoning,« formaner Chirac.
I dag (lørdag) når han til Hannover, hvor han skal mødes med Gerhard Schröder.

Succes frem for alt
Selvom Tyskland med ny selvbevidsthed står hårdt på kravet om dobbelt flertal, virker det næppe sandsynligt, at Gerhard Schröder vil påtage sig ansvaret for en topmøde-fiasko. For tyskerne er vedtagelsen af Nice-traktaten altafgørende.
»Vi ønsker, at Nice bliver en succes,« siger Joschka Fischer.
Forudsætningerne for EU’s østudvidelse skal bringes på plads, slår Gerhard Schröder fast. Det betyder en grænse for EU-Kommissærernes antal – eventuelt gennem et rotationsprincip, hvor landene på skift må give afkald på repræsentation i Kommissionen. Derefter begynder arbejdet med at få EU-borgerne til at acceptere østudvidelsen »ikke blot med hjernen, men også med hjertet,« som Gerhard Schröder sagde i denne uge.
Han mener, at indbyggernes bekymringer skal tages alvorligt, men at udvidelsen i sidste ende vil gøre bekymringerne til skamme. Også af hensyn til euroen er det vigtigt, at EU-landene står sammen, mener Joschka Fischer: Finansmarkederne vil nøje overvåge begivenhederne i Nice for at se, om Europa er et stabilt, økonomisk område.
»De europæiske ledere er ikke så fri til at træffe beslutninger, som de var førhen,« advarer Joschka Fischer -– uden dog helt at fraskrive sig muligheden for et tysk veto.
»Det vil ikke være muligt at nå en løsning for hver en pris.«
»Alle landene må flytte sig og tage afstand fra nationalt betingede forbehold,« opfordrer Gerhard Schröder.
Han ønsker en ekstra regeringskonference, så kompetencefordelingen mellem EU og medlemslandene kan lægges endeligt fast.
Reformerne kan ifølge Schröder være gennemført år 2004.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her