Læsetid: 6 min.

Udstillinger

28. december 2000

Af Morten Piil, LISBETH BONDE, ANDERS BEYER, ERIK WIEDEMANN, PAW MATHIASEN og NINA DAVIDSENDEMANN
*Dyke Johannsen (født i Tønder i 1933) viser malerier og akvareller fra de senere år samt nogle få ældre værker, mens hans datter, Geske Slater Johannsen (f. 1964), der er elev af Per Kirkeby, viser malerier i den for hende karakteristiske stramme, hvid-sorte palet.
Sønderjyllands Kunstmuseum, Tønder. Ti.-sø. 10-17. Til 25. feb.

*danskluft.dk er en fotoudstilling af Colonel. Han tager udgangspunkt i sine egne oplevelser som mørklødet franskmand, bosiddende i Danmark.
Det Nationale Fotomuseum, Kierkegaards Plads 1, Kbh. Ma.-lø. 10-19. Til 20. jan.

*Selfscape er en udstilling med Kim Sooja fra Korea og Yan Pei-ming fra Kina. Førstnævnte viser videoværker om det at rejse, sidstnævnte udstiller malerier med mennesketomme ødelande.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17. Til 25. feb. 2001

*Not Vital er en rætoromansk kunstner, der arbejder med en anden form for skulptur, og som navigerer mellem et abstrakt, figurativt og konceptuelt udtryk.
Nils Stærk, Njalsg. 19C, Kbh. To.-lø. 12-15. Til 3. feb.

*Biprodukter er en udstilling af Inge Ellegaard. Her kan man studere hendes blomstrende værker. »I hendes nye arbejder sværmer
bier igennem net, inspicerer skåle lige så intenst som vores svidende opmærksomhed bemærker konturer ved disse, eller indkredser de mulige placeringer af smukke ting,« skriver den roylale oversætter og semiotikprofessor Per Aage Brandt.
Himmerlands Kunstmuseum. Museumscenter Aars. Til 11. feb.

*Kehnet Nielsen udstiller »målninger« (malerier) med den for ham karakteristiske sitrende, maleriske intensitet.
Lunds Kunsthal. Ma.-fr. 12-17, to. till. 12-20, lø. 10-17, sø. 10-18. Til 7. jan.

*Ralph Gibson (f. 1939) er en amerikansk fotograf, Mette Petri (f. 1957) er en dansk billedkunstner. Deres fællesudstilling »Hø/Hay« har hø som tematisk omdrejningspunkt.
Galerie Susanne Højriis, Bredg. 63, 1. Ti.-fr.-11-17, lø. 11-14. Til 27. jan.

*Sub Rosa – Blomsten i nordisk samtidskunst omfatter blomstermalerier, skabt af 30 kvindelige, nordiske kunstnere. Kan blomsten som urgammelt symbol rumme nye udfordringer?, spørges der. Blandt deltagerne er Kirsten Justesen, Pernelle Maegaard, Anne-Suzette Sadolin, Vicky Steptoe, Nina Kleivan m.m.fl.
Charlottenborg. Dgl. 10-17. Til 14. jan.

*Modernisme + moderne naturalisme er resultat af en gennemgribende mønstring af museets samling som led i forberedelserne til åbningen af den nye museumsbygning i Århus i 2003. Det er den tidlige danske modernismes klassikere, Giersing, Weie, Swane, Rude, Isakson m.fl., vi ser på udstillingen.
Aarhus Kunstmuseum. Dgl. 10-17, on. 10-20. Til 25. feb.

*Jean Fautrier (1898-1964) »lader stoffet sige det uudsigelige. Ligesom digteren Poul Celan opererer Fautrier i denne verdens ulæselighed og alting synes dobbelt: Der er et motiv, men vi kan ikke nå frem til det,« skriver Erik Steffensen i kataloget.
Galleri Bo Bjerggaard, Pilestr. 48, 2. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-15. Til 10. feb.

*Agnete Therkildsen (1900-1993). »I sine værker synes hun at forbinde genkendelige motiver med abstrakte former i små kringlede fortællinger om livets forunderlighed« står der i pressemeddelelsen.
Galerie Mikael Andersen, Breg. 63, Kbh. Ti.-fr. 12-17, lø. 10-14. Til 6. jan.

*Kirsten Ortwed viser udstillingen »The Sculptor’s Palette« med værker fra i år i:
Galleri Susanne Ottesen, Gothersg. 49, Kbh. Ti.-fr. 10-13 & 14-18, lø. 11-15. Til 27. jan.

*Kirsten Ortwed er også aktuel på udstillingen »Stop Over« med 12 skulpturer til Stockholm. På førstesalen kan ses Camilla Berners udstilling »Gimbo« og Eva Steen Christensens udstilling »Dag«.
Overgaden, Ovengaden neden Vandet 19, Kbh. Ti.-sø. 12-17. Nytårsaftensdag er den sidste.

*Female Fragments er en fotoudstilling af Lene Wyke. Hun skriver: »Kvinder er ofte portrætteret som enten svage, moderlige eller som stærke feministiske. Jeg vil gerne vise at en kvinde kan være alle disse ting på en gang.«
Nordisk Ministerråds Galleri, St. Strandstræde 18, Kbh. Ma.-to. 9-16, fr. 9-15. Til 8. jan.

*Oscar Reuterswärd fylder 85 år. Han er blevet kendt som den ’umulige professor’ og er en af Sveriges store, magtkritiske kunstnere. Skitser og modeller til 40 af hans offentlige udsmykninger fra Paris i syd til Rovaniemi i nord kan nu ses i:
Skissernas Museum, Finngatan 2, Lund. Ti.-lø. 12-16, sø. 13-17. Til 4. mar.

Klassisk
*Højdepunkter Danmarks Radios P2-musik præsenterer en kavalkade af musikalske højdepunkter fra de flere end 300 koncerter og produktioner, DR arrangerede eller optog over hele landet i året, der gik. Hør hvordan 250-året for Bachs død blev markeret. Genhør de bedste ensembler i DR’s Kammermusikkonkurrence og hør uddrag af DR’s Stjernekoncerter. Bent Grønholdt præsenterer.
Fr. kl. 19.45 i Danmarks Radios P2musik

*Surprise Der er traditionen tro nytårskoncert i Det Kongelige Teater. Michael Schønwandt dirigerer Det Kongelige Kapel. Programmet er endnu under udarbejdelse. Alle sejl sættes til for at skabe en festlig afslutning på år 2000 og byde det ny år velkommen. Foruden Det Kongelige Kapel vil der naturligvis medvirke en række solister.
Sø. kl. 17.45 på Det Det Kongelige Teaters Gamle Scene

*Weill Det Kongelige Teater præsenterer en computergrafisk opsætning af Brecht-Weill trilogien om det moderne menneskes tilblivelse. En forestilling, som mange gik glip af sidste sæson – her er endnu en chance for at opleve en opera-trilogi om det moderne menneskes tilblivelse. Berliner Requiem,
nOzeanflug og Die sieben Todsünden er iscenesat af Jacob F. Schokking – manden bag Holland House og en række exceptionelle forestillinger – med karakteristisk brug af computergrafik og video. Det Kongelige Operakor. RadioUnderholdningsOrkestretplus solister. Dirigent: Frans Rasmussen. Musik: Kurt
Weill. Tekst: Bertolt Brecht. Scenografi og iscenesættelse: Jacob F. Schokking.
On. kl. 20 på Stærekassen. Opføres også 4., 6., 8. og 9. jan.

Jazz
*Ed Thigpen fylder i dag 70, og nogle vil mene, at vores berømte amerikanske trommeslager-gæst aldrig har været bedre, ikke engang i de år mellem 1959 og 72, da han først spillede i Oscar Petersons trio og så var Ella Fitzgeralds akkompagnatør. Fødselsdagen fejres i jazzhuset på bedst tænkelige vis, nemlig som leder af trioen med pianisten Carsten Dahl og bassisten Jesper Bodilsen.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Pierre Dørge har også noget at fejre i ugen mellem jul og nytår, hvor han giver 20 års jubilæumskoncert med sit New Jungle Orchestra. Besætningen er ved denne lejlighed Gunnar Halle (trompet), Kenneth Agerholm og Mads Hyhne (basuner), Morten Carlsen og Jakob Mygind (saxer), Irene Becker (klaver), Thommy Andersson (bas), Martin Andersen (trommer) og Ayi Solomon (slagtøj), foruden Dørge selv som guitarist og leder. I dagens anledning er yderligere tilføjet to gæster: Den engelske trompetist Harry Beckett og den svenske, herboende sangerinde Josefine Cronholm.
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

Rock
*Kim Larsen er på en lille vinterturné med sit faste band Kjukken inden han efter sigende går en tur i studiet og forbereder sit kommende album.
Bornholms Musikhus, Rønne, to. kl. 20

*Rollo & King alias Søren Poppe og Stefan Nielsen hitter for tiden med albummet Midt i en løbetid, en samling melodier, der hurtigt går ind og hurtigt ud igen.
Pumpehuset, København, to. kl. 21

*Puddu Varano udgav tidligere på året deres andet album, Star 70, der blander 70’ernes rytmer med 90’ernes lyd. Ved samme arrangement dukker rapperen Bjørn Svin også op.
Stengade 30, København, fr. kl. 22

*Chosen Few er navnet på det til lejligheden sammenbragte band, der underholder nytårsaften på Københavns Rådhusplads. Bandet består af sangeren Allan Vegenfeldt samt musikere fra Inside The Whale, Strawberry Slaughterhouse og Sharing Patrol.
Københavns Rådhusplads, sø. kl. 23

Scenen
*En spurv i tranedans Nationalscenen tager en tørn med Hostrups vaudeville om fortryllelse og snobberi. Med Mads M. Nielsen i hovedrollen, omgivet af bl.a. Niels Bender, Ole Ernst og Cecilia Zwick Nash. Eyun Johannesen har instrueret og Lars
Juhl scenograferet.
Det Kgl. Teater, Gamle Scene, prem. i morgen

*Forbrændt Blandt de mange, der stod på pinde for den kvindeforbrugende Brecht, figurerer den danske skuespillerinde Ruth Berlau, som fik et fortjent tv portræt for knapt et årti siden. Nu har Peter Hugge taget dramatisk afsæt i den tysk-danske trekant Brecht Weigel Berlau, Peter Dupont Weiss har instrueret og Kim Witzel scenograferet.
Husets Teater, Kbh., prem. lø.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her