Læsetid: 2 min.

Verdensmusik

5. december 2000

Karlekammerkongen live
*Hvor de end bliver sluppet løs, har der altid været fart over feltet, når The Original Danish Polcalypso Orchestre spiller op til dans. Dette festlige orkester knytter med sit musikalske diplomati og sprudlende polcalypso (et mix mellem gammel dansk træskomusik og calypso) varme forbindelser til de gamle danske besiddelser i Vestindien – i dag Virgin Islands. I sensommeren 2000 turnerede de som led i deres dansk-vestindiske brobyggerprojekt Danmark tyndt sammen med ’calypsokongen’ Jamesie. Det er der kommet en ret så fornøjelig skive ud af. Den kunne godt have været en anelse kortere, men opvasken går som en leg.
Polcalypso & Jamensie: Live in Denmark – Se Acabo. Copenhagen Calypso Records (Distribution Ambia Music)

Russisk romablues
*At lægge øren til en skive med sigøjnenes vemodige sange er ofte forbundet med en art ’gensynsglæde’ – uanset om de fortolkes af sigøjnere (eller romaer, som de selv fortrækker at blive kaldt) fra Rajastan, Østeuropa eller Frankrig. For mange af sangene er romaklassikere, der ikke kan placeres i tid og rum – lidt som romaerne selv. Det gælder også repertoiret på dette dobbeltalbum fra tyske Network med russiske romafortolkninger, der rimer på hjerte og smerte. En varieret og teknisk velproduceret samling sange, hvis betagende nerve skyldes lige dele sang, der skærer ind til benet og heftige violiner, der veksler ubesværet mellem dyb, dyb smerte og boblende livsglæde. At flere af numrene er optaget live, bliver det bestemt heller ikke ringere af. Tværtimod. For duellen musikerne imellem på scenen gør blot hver enkelt fortolkning til noget helt unikt.
Russian Gypsy Soul (dobbeltcd). Network (Import: Verdenshjørnet, MS)

Gnawer-jazz
*Der er på én gang noget befriende fremadskuende og stillestående traditionelt over denne plade med gnaweren Hamid, der har sat sin gode ven Issam-Issam stævne på en fiktiv jazzclub i et studie i Rabat. Issam-Issams elegante orgel tilfører den traditionelle gnawermusik strejf af noget tidløst og universelt, men det flytter ikke pladen ud af dens oprindelige miljø: Gnawerkulturens dybe basgange – spillet på den finurlige håndbyggede akustiske guembri med den herlige lyd af klaprende karkabous (store jernkastagnetter) trofast i baggrunden. Som en rød tråd væver Hamids stemme sig næsten monotont (som det er karakteristisk for den tranceskabende gnawermusik) gennem de lange lovsange til Allahs pris. Og som tiden går glemmer man helt at høre efter. Ramt af trance? Tja, hvem ved. Det kan også skyldes at lydbilledet flyder ud i øregangen som et resultat af den lidt urene produktion.
Hamid el Gnawi: Saha Koyo. Erato-Detour

Guitar-gaveregn
*Det virker lidt vel beregnende, når engelske Stern’s udsender en skive med den gamle congolesiske guitarist, Papa Noel (fransk for julemanden!) på gaden såden her op til jul. Men årsagen skulle nu være en helt anden. Den garvede rumbaguitarist fylder nemlig 60. Og det er jo en kærkommen lejlighed til at markere, at den gamle drengs afdæmpede kompositioner stadig holder vand. For det gør de. Bel Ami rummer et håndplukket udvalg fra Noels to albums i eget navn fra 1984 og 1994. En rune over hans mere end 40 år på den congolesiske rumbascene, hvor han tilbragte de 12 i Francos legendariske orkester Tout Puissant OK Jazz. Klassiske fløjlsbløde guitarrundgange tilsat Carlito Lassas indsmigrende vokal.
Papa Noel: Bel Ami. Stern’s (Import: Amigo)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her