Læsetid: 1 min.

Afrikanske cigarer

Africando All Stars: Mandali. (Stern’s Africa. Specialimport: Verdenshjørnet, MS).
26. januar 2001

(2. sektion)

Verdensmusik
Den senegalesiske latingruppe Africando hører til blandt de væsentligste vestafrikanske vokalgrupper i nyere tid. Africando blev dannet i starten af 90'erne af Pape Seck og den vestafrikanske producer Ibrahima Sylla med malieren Boncana Maïga som orkesterleder. Africando startede som en vokaltrio med stort latinorkester og nåede i denne form at udgive et par roste plader i ’93 og ’94. Efter forsangeren Pape Secks død i 1995 måtte der nytænkning til, og på den følgende plade var der fire stemmer i front. Siden blev der stille.
På Mandala er den oprindelige vokale kerne udvidet med ’store’ (og kendte) afrikanske stemmer som Salif Keïta, Lokua Kanza, Sekouba Bambino og den congolesiske sovekammer-crooner Koffi Olomide samt et par fremtrædende vokalister fra Puerto Rico, Cuba og Haiti – og som hidtil under Boncana Maïgas kyndige ledelse. Africando er til dato den eneste vestafrikanske latingruppe, der har formået at gøre vennerne fra Cuba og omegn rangen stridig. Og holdet bag
Africando All Stars slår det fast med syv-tommerssøm.
Musikken på Mandala er et mix af klassikere og sange skrevet til pladen. Med en enkelt undtagelse – den humoristiske »Scandalo« (kendt herhjemme som »Stor skandale i familien« og i sin tid indspillet af Daimi) – har de alle et afrikansk udspring. Det til trods lyder dele af pladen som ’ægte’ cubansk palmehave.
Er man til vellagrede cubanere er Mandala ikke til at komme udenom, for pladen er klart i klasse med de bedste af de cubanske skiver, vi har kunnet lægge øren til inden for de senere år. Samtidig er Mandala en yderst tilbagelænet og meget afrikansk skive. Og så er Africando All Stars ikke nær så støjende som sin cubanske pendant Afro-Cuban All Stars.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her