Læsetid: 4 min.

Han blev aldrig spillet offside

6. januar 2001

Per Høyer Hansens karriere var usædvanlig: Fra cand. jur. via Information til det folkelige TIPS-bladet

Nekrolog
Danmarks mest vidende og velskrivende fodboldjournalist er død, 59 år, efter nogen tids sygdom. Det kan godt være, andre vil gøre krav på de titler, skønt det er svært umiddelbart at se hvem – og slet ikke i den kombination. Som topreporter på Danmarks eneste specialmagasin for fodbold, TIPS-bladet, har han i en lille menneskealder set og med vid og stil kommenteret, hvad der var af væsentlige, internationale kampe. På Gyldendal har han udgivet en række bøger om VM-slutrunderne fra Vesttyskland 1974 til Frankrig 1998, men også teksten til billedårbøger, andre fodboldbøger, bl.a. den første samlede fremstilling af historien bag om Europa Cup’en, forløberen for Champions League, og til med en fodboldroman, Den 25. time, sammen med forfatteren Inge Eriksen.
Hans reportager var snarere kommentager, sandhedssøgende og ofte bidske i analysen af de enkelte storspillere, hvoraf mange læste TIPS-bladet udelukkende på grund af Høyer Hansens stort udfoldede artikler. Der var saglighed (gik efter bolden, ikke manden), men det mest særegne var måske, at Høyer Hansen gennem kampreportagerne også ofte gav læserne et billede af den politiske situation i det land, hvor kampen blev spillet. På få, fængende linjer kunne han karakterisere en spiller og hans samtid, og artiklerne var altid underholdende læsning, som da han i Fodbold-VM 1930-74 fortalte om det brasilianske landsholds ankomst til VM i Sverige i 1958:
»I den brasilianske trup, der efter to opvarmningskampe mod italienske klubhold fløj til Sverige, var en 17-årig dreng, som klagede over ondt i det ene knæ. Født af Dona Celeste, opvokset blandt småkårsfolk som Edson Arantes de Nascimento, siden indfanget af fodboldklubben Santos på grund af et opsigtsvækkende talent for at behandle en bold, gennem godt et års tid kendt i São Paulo og omegn som Pelé.«

Gælisk fodbold
Der er mange skæve karriereforløb i journalistikken, som jo kan føre til alt, men her var det alt, der førte til journalistik. Per Høyer Hansen blev uddannet som cand. jur., men kom aldrig til at virke som sådan. Via et studenterjob på Ritzau blev han sportsjournalist og siden ansat som redaktionssekretær på Information, som han var knyttet til fra 1967 til 78. Han kunne ikke nøjes med at redigere andres artikler, men skrev selv – ledere, rets- og udenrigsstof, bl.a. dækkede han sammen med Ebbe Traberg nellikerevolutionen i Portugal. Nogle af dansk presses bedste penne var ansat på Information, bl.a. de senere publicistprismodtagere, Lasse Ellegaard og Jan Stage. Høyer har barsk-humoristisk beskrevet atmosfæren på bladet i en uforglemmelig artikel, ’Fire timer i en pryglet abes liv’, i en af vore jubilæumsbøger.
Høyer var med til at forny den danske sportsjournalistik i 70’erne i Information, hvor folk som Carl Ettrup, Ole Lange og Ebbe Traberg i 1974 etablerede en sportsredaktion. Ole Lange erindrer, at først da Jørgen Leth begyndte at skrive sine Tour de France-artikler (som senere førte til tv-karrieren), meldte cand. jur.’en sig på banen med en bemærkning om, at han nu syntes, sportssiderne havde nået et så rimeligt niveau, at han selv kunne være bekendt at skrive på dem.
Hans artikler vakte så berettiget opmærksomhed, at de førte til ansættelsen på TIPS-bladet. For artiklerne her fik han publicistprisen i 1985 (den fornemste i journalistik ved siden af Cavlingprisen). Kollegernes hæderspris, den gyldne pen, fik han i 1992.
Ikke kun de store linjer, de store kampe og overblikket var hans gebet. Han kunne pludselig skrive med indblik om bordtennis i Levende Billeder, et blad, han også leverede til. Informations Flemming Kyed husker, hvordan Høyer på en publicisttur til Irland i bussen demonstrerede sin store viden om de særlige regler for afarten gælisk fodbold.
En anekdote, Per Høyer Hansen selv yndede at fortælle: Engang var en reportage om motorsport ved en fejl havnet på Informations kultursider. Det gav anledning til stor kritik på morgenmødet – indtil digteren Hans-Jørgen Nielsen dukkede op og skamroste kulturredaktøren for at have givet siderne et ekstra pift med noget oktan.

Aladdins hule
Jeg har mange personlige minder med Per. Vi var sammen til lokalopgøret med mellem Espanyol og FC Barcelona på Nou Camp anno dazumals i 80’erne, hvor Per skulle tjekke formen hos Espanyols danske spiller, John Lauridsen, som gik rundt og var rystende nervøs i de dage. Ville Sepp Piontek sende bud efter ham eller ikke? Han blev udtaget, og vi fulgtes i flyet hjem. Vi var i Berlin for at se Hertha på et tidspunkt, hvor byen ikke havde klubber i Bundesligaen. De rige, professionelle spillere gad ikke bo der, forklarede Per. Han havde historien solo, og således fulgte han med, også i hjørnerne af fodboldverdenen.
Per Høyer Hansens kontor var (er) indrettet i kælderen til bungalowen i Gentofte-Vangede få 100 meter fra Dan Turèlls barndomsrækkehus. En god blanding af Aladdins hule og baglokalet til en tobaksbutik. Et bord med skrivecomputer, et tv med remote, et køleskab, en dyb lænestol og en seng plus alt det løse. Væggene var klistret til med plakater og fotos af alverdens fodboldkoryfæer, personlige hilsner, prisdiplomer, etc. Mest markant: En stor opslagstavle, plastret til i flere lag med pressebilletterne fra alle de store kampe.
Som et lille minde kan jeg tilføje, at min fodboldinteresserede søn som barn var dybt af fascineret af den høyerske hule. Frederik udgav som 10-årig et hjemmelavet blad, Boldbladet, i to eksemplarer, et til Per, et til mig. Han var derfor selvskrevet som assistent, når der skulle optages kampe på video, som Per ikke kunne nå at se. Til gengæld blev han takket i forordet til en af Pers VM-bøger som den eneste med navns nævnelse ud over Tommy Troelsen – og var følgelig pavestolt.
Farvel, Per, tak for alt. Nu bli’r du en fodboldengel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu