Læsetid: 2 min.

Bilen som rullende kontor

Mobiltelefonen ændrer helt vores opfattelse af det at køre i bil
26. januar 2001

(2. sektion)

Den stressede hverdag fører til konstant fokus på at finde tidsbesparelse, og hverdagens små pusterum fyldes op med flere og flere opgaver. Mobiltelefonen er for eksempel ved at ændre oplevelsen af bilkørsel.
Det siger sociologen Mette Jensen, der er seniorforsker ved Danmarks Miljøundersøgelser. Hun har med tre års mellemrum foretaget en stor undersøgelse af, hvordan vi ser på mobilitet i hverdagen.
Mette Jensen skelner mellem to slags mobilitet. Personlig mobilitet, der handler om den måde, vi fysisk flytter os på gennem transport, og virtuel mobilitet, der drejer sig om vores udveksling af informationer via telefon, Internet osv.
Den fysiske og den virtuelle mobilitet er ifølge Mette Jensen ved at smelte sammen, primært på grund af mobiltelefonen. Med mobiltelefoner ophører transporttiden med at være et frirum, hvor man kan holde pause, mens man er mellem hjem og arbejde.
»I den undersøgelse, vi lavede for tre år siden, nævnte mange, at bilen var et sted hvor de koblede af og kunne tænke på livet, døden og kærligheden,« siger Mette Jensen.
»Men i den nye undersøgelse har mange flere fået mobiltelefon, og mange føler nu, at deres forpligtelser fra både arbejdet og privatlivet følger med ind i bilen. De skal klare aftaler og forretninger, men de føler også, at de skal ringe til deres ensomme mor eller arrangere aftaler i forhold til børnenes fritidsaktiviteter.«
Propper fritiden
Dertil kommer, at bilkørselen er blevet mere stresset på grund af tættere trafik og flere køer.
»For mange er det at sidde i kø enormt belastende,« siger Mette Jensen. »Bilkørsel er stadig afslappende for mange, men der er også virkelig mange, der siger, at køerne gør dem mere opmærksomme på, at de faktisk sidder i bilen for at skynde sig. Derfor virker køerne meget frustrerende og stressende på folk.«
Ifølge Mette Jensen er de bymennesker, hun har interviewet i undersøgelsen, meget ambitiøse med deres liv, også privatlivet.
Så når de endelig har fri fylder de utroligt mange opgaver ind i fritiden.
Evnen til bare at koble af og holde pause er et problem for mange. Men omvendt nævner stort set alle uden undtagelse, at de i virkeligheden gerne ville leve i et lavere tempo.
»De fleste kunne godt tænke sig at kunne stå mere af,« siger Mette Jensen.
»Men de ser det som et individuelt problem. Der er ingen, der tror på, at det kan lade sig gøre at sætte farten ned i samfundet. Hvis de vil have mindre travlt, er det efter deres opfattelse deres eget problem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her