Læsetid: 3 min.

Fra Bo til Baudelaire

15. januar 2001

Jørgen Sonne har skrevet erindringer som essays, og to bjørnebøger er på vej fra Lindhardt & Ringhof

Forårsbøger
Boethius de Dacia – eller Bo fra Danmark – hed en magister, der virkede ved det parisiske universitet omkring 1270. Meget andet ved man ikke om ham, men en del af hans tekster eksisterer endnu, og Det lille Forlag udgiver nogle af dem, når foråret snart så sagte kommer – i Niels Jørgen Green-Pedersens oversættelse under titlen Verdens evighed. Heri kan man læse sætninger, som i sin tid blev fordømt af universitetets tilsynsmyndigheder.
Peter Thielsts lille kvalitetsforlag udgiver også bl.a. en bog om Rabelais, Karneval og latterkultur, af den russiske filosof, Mikhail Bakhtin, samt J.G. Fichtes Indledning til Videnskabslæren. Af Thielst selv udkommer en indføring i klassisk-filosofiske temaer, Det sande, det gode og det skønne som paperbacks.
Digteren Jørgen Sonne, manden med det krummelurede sprog, har skrevet erindringer i essays-form. De udkommer dette forår under titlen Hjemme. Ude på forlaget Lindhardt & Ringhof, der også kan byde på en dramabog af Peer Hultberg og nyt fra andre danske forfattere som Hans Otto Jørgensen, Johannes Møllehave, Bodil Wamberg og Peter H. Fogtdal.
John Irvings debut fra 1968, Slip bjørnene fri, og Michael Bonds Bjørnen Paddington, udkommer som det, forlaget passende kalder B-bøger, hvilket dog ikke skal forstås som en degradering. I samme kategori udsendes bøger af bl.a. Margaret Atwood, Sigrid Undset, Martin Amis, Thomas Boberg og William Styron.
Helle Brønnum Carlsen har skrevet Madelskernes følgesvend, Hugh Johnson om Toscana-vin, mens skuespillerinden Gyda Hansen har skrevet sit alkoholiske kalejdoskop under titlen, Smil, din klovn. Blomsterfolket tilgodeses med bøger om henholdsvis roser, orkideer og bonsai.

Aakjær og Kursk
Forfatteren Gynther Hansen udforsker temaet nazisme versus nationalfølelse i romanen Dødsdrift, der udkommer på forlaget Hovedland.
Her er desuden skønlitterære nyheder fra bl.a. Per Gammelgård med romanen Forårsviolin. Birthe Blønd, som har gået på Forfatterskolen, angives at være en sen debutant med romanen Grænsegænger.
Romanen Dyk af Aino Trosell skulle lede tankerne hen på Kursk-katastrofen, og James Lee Burke er på med krimien Smertens vej. Hovedland, der i øvrigt udgiver flere mad- og livsstilsbøger, genudgiver Jeppe Aakjærs indsamlede folkesagn fra 1926, Po fir glowend pæl’ og deltager i samfundsdebatten med den oversatte bog, Naturlig kapitalisme? Den nye industrielle revolution.

Kedsomhed og Cairo
Trods bulletiner om, at det er vanskeligt at sælge oversat skønlitteratur, bortset fra enkelte højdespringere, agter forlaget Klim ikke desto mindre at udgivet bøger af Ialin Banks, Davwe Wolverton, Linda Barnes, Chrstopher Brookmeyer, Lindsey Davis, Val McDermid, R.D. Wingfield og Ian Rankin.
Vagn Lyhne har skrevet forord til en udgivelse af Baudelaires, Det moderne livs maler, der udgives i Vibeke Theisens oversættelse. Her indfanges storbyens skønhed i Napoleon III’s Paris.
En anden af Klims forårsnyheder er norske Lars Fr. H. Svendsens bog om Kedsomhedens filosofi. Belyses med eksempler fra Kierkegaard til Brett Easton Ellis, så den er nok ikke kedelig.
Et tekstudvalg om hermeneutik af Paul Ricoeur vil også komme ud såvel som en bog ved Elin Andersen og Karen Klitgaard om det sublime øjeblik, der skulle være noget, der opstår, når en kropslig handling standses (i bogen man læse hvordan og hvad). En alternativ guidebog til Cairo, som kommer senere i januar, viser forlagets spændvidde.

Novelle og chat
Øverste Kirurgiske har en digtsamling, Copenhaga, på vej af Grzegorz Wróblewski, der betegnes som eksildigter i København.
Et andet udspil fra ’litteraturlægerne’ er en audio-cd med oplæsning og musik af Jens Blendstrup – samt af samme – noget så omvendt som en e-bog i bogform, et projekt, som startede på Kultur-Net, hvor Blendstrup udviklede en novelle i en chat med læsere i løbet af en uge. Novellen og chatten udkommer som papirbog med titlen EUNUKA//SLASH//RETURN.
Fra Akademisk Forlag meddeles, at en af forårsudgivelserne bliver en meget aktuel bog om de konflikter, der vokser ud af den moderne forsknings resultater. Er det farligt at spise frugt, grønt og oksekød? At lade sit barn vaccinere mod mæslinger, osv. Dialog om det usikre – nye veje i risikokommunikation er skrevet af cand. comm. Thomas Beck fra Center for Bioetik og Risikovurdering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her