Læsetid: 2 min.

Bogkort

26. januar 2001


(2. sektion)

*Anglofoni The Times Literary Supplement er som vanligt en stofmættet satan: I denne uge er temaet ’The Edwardian Age’, dvs. fra 1901-1910 plus det løse, hvor der som bekendt skete en del. Der er blandt meget andet artikler om sydpolsfareren Sir Ernest Shackleton i anledning af en udstilling på Dulwich College syd for London, en genopdaget omarbejdning til scenen af Junglebogen af Kipling, to biografier af Wyndham Lewis, den glemte af fire anglofone musketerer i Paris, de tre andre værende Joyce, Eliot og Pound, og så har Salingers datter Margaret skrevet en banal og bitter biografi om farmand, som er fire gange så tyk, som noget Jerome David selv skrev. Vi benytter lejligheden til at anbefale mandens hovedværk: Seymour – an introduction.

*Bananen Som altid er også det seneste nr. af Banana Split (119 s., 80 kr., 33153317) en syreregn af litterær vellyst. I nr. 19 er der oversatte tekster af bl.a. Eugenio Montale, Henri Michaux, Urs Widmer, Robert Walser, Julio Cortázar (’Instruktioner i at synge: Begynd med knuse spejlene i Deres hjem (...) Bagefter kan De købe partiturer og en herrekjole, og syng venligst ikke gennem næsen, og lad Schumann være i fred’), Raymond Carver, Gregory Burnham (’Antal køleskabe jeg har levet sammen med: 18. Antal gange jeg har fået en mavepumper: 12. Antal gange jeg ikke vidste helt hvor jeg stod: 458’) og Stacey Levine. Der er danske bidrag fra Simon Grotrian og Kasper Kaumn Bonnén. Desuden er jagten på Danmarks Dårligste Digt sat ind, hvor Pia Juul lægger ud med et digt af Ludvig Holstein, som ved grød er en gang bræk.

*Forfatterier På adressen www.nytimes.com/books/specials/writers findes der tekster af en lang række, primært nordamerikanske, forfattere, som alle handler om det at skrive. Som man siger med en anglicisme: tjek det ud!

*Nyklassiker Til efteråret udgiver Roskilde Bogcafé Christina Hesselholdts oversættelse af den norske forfatter Tor Ulvens (1953-95) Gravgaver. En bog, der har haft betragtelig indflydelse på nabolandets litteratur siden udgivelsen i 1988.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her