Læsetid: 2 min.

Bydels-nedtur fulgt til dørs

Tam rapport om københavnernes massive nej til bydelsråd
25. januar 2001

Den mest indædte modstander af bydelsstyre i København er ikke den nedslidte tabertype med guldbajer og pusherhund – men tværtimod en velaflagt og nobel ældre borgerlig vælger, som til gengæld ganske mangler tillid til politikerne i Borgerrepræsentationen.
Det er måske den mest overraskende konklusion i en undersøgelse, som de fire københavnske bydelsråd bekostede efter det massive nej til bydelsrådene ved afstemningen den 28. september.
Ifølge formanden for bydelsrådet i Kgs. Enghave, Susan Hedlund, har bydelsrådene ønsket dels at finde ud af, hvorfor så mange stemte nej, dels at finde et grundlag for et videre arbejde med lokaldemokrati. Men til trods for de nette intentioner kan resultatet næppe siges at være særligt overraskende.
Norsk Institut for by- og regionforskning i Oslo har foretaget undersøgelsen, der bygger på 3.018 interview. Blandt konklusionerne er:
*Over 60 procent har forventet »flere konflikter« som følge af bydelsråd.
*Omkring 70 procent har følt sig overbevist om, at bydelsråd bliver dyrere.
*Knap halvdelen mener, at »demokratiske forhold« taler for bydelsråd, mens knap 30 procent mener det modsatte.
*Der anes en tydelig højre-venstre akse, hvor højrefløjen er imod, mens venstrefløjen er for bydelsråd. Socialdemokratiets hverken-ja-eller-nej holdning skiller sig markant fra de øvrige partier.
*Uanset parti mener kun godt hver fjerde, at bydelsrådene har fungeret godt.
*Mere end 55 procent oplever Københavns kommunes information forud for bydelsvalget som »dårlig«, kun knap 15 procent som »god«.
*Stor sammenhæng mellem manglende tillid til Borgerrepræsentationen og nej-stemmerne – men ikke en lignende sammenhæng med den samtidige ØMU-afstemning.

Ingen overraskelser
Ingen af tre bydesrådsformænd – Susan Hedlund fra Kgs. Enghave, Ejner Jensen fra Valby og Kjeld Lykke fra Indre Østerbro – finder rapportens konklusioner overraskende.
»Det svarer stort set til de fornemmelser, vi har haft op til afstemningen,« siger Ejner Jensen, der finder det »rart«, at undersøgelsen afkræftede »myten« om ØMU-afstemningen som den direkte årsag til det massive nej: »Men jeg er stadig dybt forundret over, at folk stemte, som de gjorde.«
Susan Hedlund finder trøst i, at undersøgelsen ikke viste massiv opbakning bag Borgerrepræsentationen: »Det var ikke nærdemokratiet, vælgerne sagde nej til,« mente hun.
Kjeld Lykke glædede sig over, at knap halvdelen koblede mere nærdemokrati sammen med bydelsstyre:
»Det er det politiske signal i undersøgelsen: Nu må Borgerrepræsentationen komme med klare nærdemokratiske modeller, der sikrer borgerinddragelsen.«
»Og det skal ske inden sommerferien, hvis der ikke skal gå kommunalvalgkamp i det hele,« tilføjer Ejner Jensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu