Læsetid: 4 min.

Danmarks travleste læsere

13. januar 2001

Informations læsere er i særklasse når det gælder politisk interesse, uddannelse og kulturforbrug. Også når det gælder brug af Internettet er det Information, der kan mønstre de mest aktive læsere

Fra vor helt egen verden
Kære læser: Der findes fra forskellige rundspørger en række oplysninger om den gruppe på over 100.000 mennesker, som er regelmæssige læsere af herværende publikation.
Særlig markant er det, at Informations læsere er storforbrugere af kulturverdenens produkter. Og det i en sådan grad, at de – også sammenlignet med andre avisers læsere – indtager en klar førerstilling.
En omfattende kortlægning af læsernes vaner laves årligt i Gallups såkaldte Index Danmark. Her gives der løbende et signalement af den typiske Informations-læser.
Der er tale om et ganske veluddannet menneske. Over halvdelen (56 procent) af Informations læsere har en højere uddannelse – mens gennemsnittet for hele befolkningen er nede på 22 pct. Politiken (42 pct.) og Weekendavisen (47 pct.) er de eneste i avisverdenen, som kommer i nærheden.
Politisk viser tallene, at Informations læsere stadig er mere venstresnoede end befolkningen som helhed. Men avisen har alligevel en meget betydelig gruppe (knap en fjerdedel), der støtter partier til højre for Socialdemokratiet. Kun når det gælder Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet er læsertallene helt i bund. Avisens flittige omtale af denne politiske fløj har ikke fået tilhængerne til at tegne abonnement.

De surfer løs
Helt markant skiller Informations læsere sig også ud, når det gælder forholdet til IT og Internettet. Enhver tanke om at Informations læsere ikke er med i disse teknologiske spring gøres til skamme.
Informations egen interne læserundersøgelse viste sidste forår, at over 80 procent af de læsere, der besvarede et spørgeskema i avisen, rent faktisk havde daglig adgang til Internettet – i hjemmet og/eller på arbejdet. Det var højt i forhold til andre undersøgelser - og næsten ikke til at tro på. Men billedet bekræftes af Index Danmark.
Af Informations læserskare oplyser 86 procent at de har daglig netadgang. Det skal ses i forhold til, at tallet for hele befolkningen er 51 procent. Læserne af Berlingske Tidende, Politiken og Weekendavisen ligger tilsvarende på gennemsnit mellem 75 og 79 procent. Forskellen bekræftes af andre oplysninger. Informations læsere har flere pc’er i hjemmet, flere printere osv. Og flere er på vej. Bl.a. kan man spore en særlig udviklet trang blandt bladets læsere til bærbare computere.

Kulturforbrugere
Det helt markante ved Index Danmark sammenligningerne er imidlertid, hvordan læserne af denne avis skiller sig ud som storforbrugere af kultur. Ingen anden avis har en så stor andel af læsere, der hver måned ser en kunstudstilling (Inf.: 10 procent). Eller går i teatret (Inf.: seks procent) eller på museum (Inf.: otte procent). Landsgennemsnittet ligger på alle disse områder på en-to procent. Aviser som Politiken og Weekendavisen nærmer sig Informations-læsernes aktivitetsniveau – men ligger dog på alle de nævnte områder et eller flere procentpoint under.
Billedet er endnu tydeligere på bogfronten. Både når det gælder skøn- og faglitteratur er læserne af herværende avis de flittigste. Hver uge har over halvdelen læst skønlitteratur – mens næsten to tredjedele har læst fagbøger. Købelysten er også til at få øje på. Ser man på hvor mange, der mindst to gange halvårligt er på bogindkøb, kan Information mønstre 68 procent af læserne – mod et landsgennemsnit på 31 procent. Blandt aviserne kommer kun Weekendavisen (60 procent) op i nærheden af Informations niveau.
Nu kunne nogle måske forestille sig, at Informations læsere faldt af på den, når det gjaldt musik. Forkert: Både når det gælder klassisk og jazz er de uforlignelige læsere af den mindst ringe igen i front. Først når vi kommer til rock og pop bliver de slået på målstregen. Dels ligger vor læser her lidt under gennemsnittet for hele befolkningen (det gør alle aviserne!) men kun Politiken med 57 pct. når at komme før Informations-læsernes 55 pct.
Til gengæld er der igen orden i billedet, når det kommer til biograf-besøgene. Næsten hver fjerde Informations-læser går i biffen mindst en gang om måneden. Landsgennemsnittet ligger nede på 10 procent – og ingen anden avis kommer over 20 procent.

Årvågne forbrugere
Når det gælder forholdet til økologiske varer, er der heller ingen tvivl. Billedet er helt entydigt: Denne avis har flest af de læsere, der hver uge køber økologisk: Grøntsager, brød, æg, kød mv. Og et stort flertal går helst i den specialbutik, hvor de kan få kvalitetsvarer.
Samtidig er samfundsinteressen meget stærk. Ikke mindre end 82 procent erklærer sig interesseret i den politiske debat – mod kun 45 procent på landsplan.
Det afspejles ikke blot i, at Informations læsere er dem, der er mest optaget af debatten om miljøspørgsmål og forurening. Også når det gælder det samfundsøkonomiske er interessen i top.
For at det ikke skal være løgn, så rejses der også usædvanlig meget. Der rejses på skiferie så andre avisers læsere sakker agterud – og når det gælder kultur- og storbyferier og individuelle rejser gentager mønsteret sig.
Det samlede billede af disse hyperaktive læsere, der styrter rundt til alt muligt og læser og diskuterer og rejser som få andre, har givet anledning til nogen bekymring internt på Information. Derfor til slut denne venlige hilsen:
Kære læser: Tag det nu lidt med ro. De skulle jo gerne holde til det hele.

FAKTA
Information om Information
Oplysningerne fra Index Danmark er helt på linje med det billede, som næsten 4.000 læsere tegnede af sig selv, da de i februar 2000 hjalp avisen med at udfylde og indsende et større spørgeskema.
Den undersøgelse var på en række områder mere detaljeret – og gav især en lang række individuelle kommentarer som er indgået i arbejdet med at udvikle avisen.
Undersøgelsen har foreløbig fået to synlige hovedkonsekvenser: Dels den udvidelse og relancering af Information på web som blev præsenteret i slutningen af august måned. Og dels den række af omlægninger, som får premiere på fredag i næste uge, hvor Information sender første udgave af en ny ugentlig kultursektion på gaden.mol

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her