Læsetid: 2 min.

Dansk films succes betyder arbejde

10. januar 2001

Flere danske film, tv-serier og reklamer giver flere jobmuligheder og mindre arbejdsløshed for skuespillere

Teater
En nyuddannet skuespiller har i dag langt større chance for at få arbejde end for ti år siden. I løbet af de sidste ti år er arbejdsløsheden for skuespillere i Danmark faldet, og hvor arbejdsløsheden i begyndelsen af 1990’erne var omkring 33-34 procent, er ledigheden nu nede omkring 25 procent. Det oplyser Dansk Skuespillerforbund.
Den dalende arbejdsløshed skyldes, at skuespillerfaget er blevet bredere, og at der derfor er flere muligheder for skuespillere i dag end tidligere, hvor en skuespiller fortrinsvis arbejdede på teatret.
Det bunder i, at den danske filmindustri er i vækst, at reklamefilm de seneste syv-otte år i stigende grad har givet mulighed for beskæftigelse, og at danske tv-serier er blevet fast repertoire på tv-kanalerne. Samtidig bruges skuespillere i stigende grad til undervisning i for eksempel at stå foran et kamera.
Uddannelsesleder på Statens Teater Skole, Joen Bille, er begejstret for, at de nyuddannede skuespillere har gode muligheder nu i forhold til tidligere, men peger på, at den større branche kræver mere opsøgende arbejde for ikke mindst den nyuddannede skuespiller.
»At branchen har udvidet sig og er blevet langt større, betyder, at man skal være langt mere om sig. Man er nødt til at vide, hvad der foregår og sørge for at skabe kontakter, gå til mange castings og præsentere sig de rigtige steder,« siger Joen Bille.

Med engelsk tale
Samtidig med at Joen Bille er meget begejstret over den succes, dansk film har opnået, er han en smule bekymret over tendensen til, at de succesrige instruktører som Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Søren Kragh-Jacobsen og Kristian Levring er begyndt at lave engelsksprogede film med udenlandske skuespillere. Ifølge Joen Bille kan det godt lade sig gøre at lave danske film med danske skuspillere, der får international bevågenhed, og som kan føre til, at danske skuespillere får bedre chancer i udlandet.
Formand for Dansk Skuespillerforbund, Henrik Petersen, er imidlertid ikke bekymret over danske instruktørers brug af udenlandske skuespillere.
»Hvis det blev en generel tendens og hovedparten af de penge, dansk film modtager fra staten, gik til udenlandske film, ville det være problematisk,« siger Henrik Petersen.
»Men overordnet er det frugtbart, at der er en udveksling, for det kan også komme det danske filmmiljø til gode. Man får erfaringer fra arbejdet i andre lande, flere får øjnene op for danske film, og udenlandske instruktører vil måske begynde at kigge efter danske skuespillere,« siger Henrik Petersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her