Læsetid: 3 min.

De dovne og de heldige

9. januar 2001

To danske eventyralbum beretter om et land, hvor dovenskab og grådighed belønnes, og om en knægt født til evig lykke

Ny tegneserie
Hvis man har brug for en pause i diskussionen om omskrivningen af gamle danske klassikere, jvf. Villy Sørensens justering af H.C. Andersen i samlingen Vintereventyr, kunne den bruges til at kaste sig over to anbefalelsesværdige eventyralbum.
I de sidste par år har forlaget Bogfabrikken udsendt en række album, hvor danske og udenlandske tegnere har fortolket klassiske eventyr i tegneserieform. Og nu hvor forlaget desværre indstiller projektet, rundes der af med to af de mest vellykkede resultater.

De dovnes paradis
En af den danske tegneseriescenes mest betydelige tegnere, Mårdøn Smet (udtales Morten Schmidt), står bag Slaraffenland, en historie efter hans eget hoved, men med udgangspunkt i myten om landet, hvor fede og søde sager kan nydes vederlagsfrit. Vi kender det fra italieneren Carlo Collodis (og Disneys) Pinocchio, men det er som bekendt en verden, der går igen i mange folkefortællinger.
Holdt i en blød, charmerende streg følges det spiseklare fjerkræ Bror Due og Mester Gris, der hver dag stiller sine saftige skinker til rådighed for borgerne i Slaraffenland. Men samtidig får det umage par også indblik i, hvordan Slaraffenland befolkes af nye borgere. Dem, der i den virkelige verden straffes for grådighed og dovenskab, bliver ophøjet til hædersmænd i Slaraffenland. Men man skal gøre sig fortjent til »at træde gennem de lakridssorte gitterporte,« hvilket en konge må sande, da han også ønsker adgang til det forjættede land. Da det netop i den virkelige verden forventes af ham, at han skal være grådig og doven, får han naturligvis ikke udstedt visum til lykkeland.
Slaraffenland fortælles i respekt for de gamle folkeeventyr, hvor miljøet er velkendt med prægtige kongeslotte og tyrolske bindingsværkshuse. Spændende er det at gå på opdagelse i Smets udgave af de dovnes paradis, hvor folk æder til de falder i søvn, træerne er lavet af bolcher og buskene bærer pinocchio-kugler.
Smets svulstige streg, perfekt akkompagneret af Esben Horns farvelægning, bringer mindelser om hollandske tegnere som Dick Matena og Fred Julsing, den lille tykke konge associerer til Otto Soglows klassiske Kong Kylie, og et sted er også en hilsen til vor hjemlige Vilhelm Hansen, da en lapset Rasmus Klump står og æder pandekager dagen lang.

En heldig kartoffel
I en lige så blændende men dog meget anderledes tegnestil fortæller Bjarne Hansen om Lykkebarnet, en gendigtning af Grimm-brødrenes »Djævelens tre guldhår«.
Det er historien om en konge, der vil gøre alt for at komme af med en simpel møllersøn, der er født med et lykkemærke på skulderen. Men lige meget hjælper det, lykkebarnet får kongens datter, mens kongen selv havner i helvede, til trods for at han udsætter Lykkebarnet for den krævende opgave at fremskaffe tre af djævlens hår.
Bjarne Hansen følger loyalt oplægget, men har dog sine problemer med et uegalt fortælleflow, som kunne være undgået med et par forklarende tekstkasser i starten. Men er man først kommet på sporet af fortællingen åbenbarer Bjarne Hansen en fortælling om det rene sinds sejr over det kynisk kalkulerede på tværs af sociale skel.
Miljøtegningen emmer af gammelt eventyr, i alle kroge vrimler det med nisser og trolde, og aldrig har skovene været så mørke, byerne så middelalderlige og helvedet så hedt.
Samtidig lægger Bjarne Hansen til med originale billedindstillinger og finurlige påhit: da Lykkebarnet er på visit hos Fandens oldemor, venter den gamle kælling barnebarnet hjem fra en hård arbejdsdag i skærsilden med to håndmadder og et krus øl.
Slaraffenland og Lykkebarnet er traditionelle eventyr, der på det grafiske plan er blændende overført til seriemediet. Og med en lille moralsk krølle bundet på hver historie, bør voksne også være med ved læsningen.

*Mårdøn Smet: Slaraffenland. Farvelagt af Esben Horn. 30 s. i farver, 128 kr. Bogfabrikken

*Bjarne Hansen: Lykkebarnet. 32 s. i farver, 128 kr. Bogfabrikken

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her