Læsetid: 3 min.

DR hyrer Voice-chef for at styrke dansk musik

3. januar 2001

Selv om DR Radio netop har rekrutteret ny musikchef fra The Voice, skal
f.eks. P3 bevare sit eget udtryk, siger radioprogramchefen

At DR i sidste uge rekrutterede sin første musikredaktør for hele radiosiden, den 33–årige Eik Frederiksen, direkte fra den kommercielle radiostation, The Voice, betyder ikke, at f.eks. P3 forvandles til Voice, siger programchef Jesper Grunwald til Information.
»Vores musikprofil skal stadig adskille sig fra de kommercielle ved, at vi spiller en langt højere grad af dansk musik og også fremover vil satse på ukendte navne samt levende musik. En andet væsentlig forskel er det journalistiske indhold,« siger han.
Kritiske røster har senest i forbindelse med omlægningen af Danmarks Radios sendeflade, der blandt andet betyder, at den traditionelle radioavis fra i går blev erstattet med nyheder rettet mod unge, kritiseret P3 for at lefle for de unge, nærme sig en kopi af The Voice og dermed ikke leve op til sine public service forpligtelser. Men selv om Jesper Grunwald anerkender lokalradionernes evne til at tiltrække især unge lyttere, mener han ikke, at nyansættelsen af en redaktør fra The Voice fører til øget ’voicificering’ af P3, eller at Danmarks Radio går ind i kampen om lytterne på lokalradioernes betingelser.

Balancegangen
»Vi har ansat Eik Frederiksen, fordi han er god,« siger Jesper Grunwald: »I har jo også en redaktionschef på Information, der har været redaktør på Ekstra Bladet, og han laver jo ikke Ekstra Bladet på Information. På samme måde har vi ikke ansat Eik til at skulle lave Voices musikprofil hos os, men blandt andet for, at vi skal til at leve op til vores mål om at spille 30 procent dansk musik både på P3 og P4,« siger Grunwald.
Han ser to katastrofer for Danmarks Radio.
»Den ene er, at vi bare skovler licenskroner ind, uden at tænke på, at lytterne forsvinder, « siger han.
De seneste fem år er DR’s andel af radiolyttere reduceret til 62 procent, og især P3 mister lyttere.
»Det andet er, at vi laver meningsløse produkter, man kan få ligeså godt kommercielt eller gratis,« siger Grunwald.
For at ramme den balancegang, vil den ny musikredaktør arbejde for, at hvert program på P3 og P4 får klarere musikprofiler.
Der skal også være kortere mellemrum mellem den kendte og den ukendte musik, så lytterne ikke fordufter til andre kanaler, hvis de efter en halv time ikke har hørt musik, de kan nynne med på. Samtidig vil Eik Frederiksen tage mere udgangspunkt i lyttersituationen.
Det mener Lars Daneskov, der har været i DR i 14 år, er vært på morgenfladen, og medlem af den interne musikkvalitetsgruppe i P3, er en god idé:
»Vi kan godt blive mere brugervenlige. Folk sidder ikke og tager noter og går ned til pladeforhandleren for at høre mere,« siger han til Information.
»Vi har nogle gange valgt noget musik, der var for elitært eller for subkulturelt, og det skal vi dossere mere end hidtil, mens man samtidig skal kunne høre, at vi har Danmarks største pladesamling og at vi i modsætning til de kommercielle stationer har lov til at finde musik, vi selv finder interessant,« siger Lars Daneskov.
Sidst, men ikke mindst, vil der, ifølge Eik Frederiksen, blive spillet mere dansk musik. Men han vil satse mere kvalitativt på kunstnerne. Det betyder, at de samme numre vil blive spillet langt flere gange.
»Når DR i dag spiller et dansk nummer, og der går fire dage, før det spilles igen, er det meget svært for folk at forholde sig til det. Det kræver flere afspilninger, før den gennemsnitlige lytter har taget stilling til, om vedkommende kan lide det og i sidste ende beslutter sig for måske at købe pladen,« siger Eik Frederiksen.
Han håber, at den ændrede strategi får pladeselskaberne til at satse mere på nye danske navne og derved gavne dansk musikliv. Dansk Musiker Forbund hilser da også den ny programchef velkommen.
»Det er vigtigt, at der bliver spillet dansk musik, og hvordan den nye musikchef gør det, vil vi ikke blande os i på forhånd,« siger forbundsformand Anders Laursen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her