Læsetid: 1 min.

Dyr jagt på gal ko

15. januar 2001

Bekæmpelsen af kogalskab koster 825 millioner kroner i år. Landbruget søger fuld kompensation i forhandlinger med Ritt Bjerregaard

Indsatsen mod kogalskab, der foreløbig har ført til fundet af en enkelt gal ko i Danmark, kommer til at koste 825 millioner kroner i år. Det siger konsulent Per Olsen i Landbrugsraadet.
Et udvalg med repræsentanter for fødevareministeriet og erhvervene har lavet beregningerne. De er ikke helt enige om tallene. I denne uge skal fødevareminister Ritt Bjerregaard og Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, forhandle om, hvem der skal betale for hvad.
Selve testningen af køerne koster et sted mellem 500 og 1.000 kroner pr. ko. Sammen med udgifterne i kød- og benmelsbranchen, bortskaffelsen og kontrolomkostningerne i det offentlige system, løber de direkte omkostninger op til 566 millioner, siger Per Olsen.
Dertil kommer tabt afsætning af oksekød, stigende priser på proteinfoder, fordi kød- og benmel er faldet bort, samt konsekvenserne af, at fiskemel ikke bruges til kvæg. I alt ca. 260 millioner, ifølge Landbrugsraadet.

350 kroner pr. husstand
Beløbet svarer rundt regnet til en femtedel af hele landbrugets nettooverskud, så det er føleligt på den enkelte bedrift, siger Per Olsen. Det rammer i høj grad svineavlerne, fordi det meste kød- og benmel i Danmark stammer fra svineslagterierne.
For forbrugerne og skatteyderne er beløbet rundt regnet 350 kr. pr. husstand. Det er stort set det samme, som hver husstand sparer om året, fordi fødevarerne bliver billigere og billigere.
I de sidste 15 år er den gennemsnitlige udgift til mad pr. husstand faldet 5.000 kroner, oplyser økonomisk kosulent Karl Christian Møller, Landbrugsraadet.
For de samme penge, endda lidt mindre, kunne man give de danske landmænd kompensation for at holde op med overhovedet at bruge sprøjtemidler på den femtedel af landbrugsarealet, hvor der udvindes drikkevand, siger lektor Alex Dubgaard, Landbohøjskolen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her