Læsetid: 3 min.

Fandens gulvspand

6. januar 2001

»Offentlige licitationer som de foregår i dag, er noget Fanden har skabt«.
Direktør Sven Ipsen, ISS

FOR EN GANGS skyld – han trængte vist også til det – er det lykkedes den siddende statsminister at lægge et heldigt socialdemokratisk spor i en ugelang offentlig debat. Da Poul Nyrup Rasmussen mandag aften i sit budskab til nationen fremhævede en halvt år gammel rapport om rengøring, satte han ny gang i en debat, der det seneste tiår har skabt splid i mange lejre – også Nyrups egen. Tidligere er statsministeren selv kommet galt af sted – han forsøgte således på et tidspunkt at »trække en streg i sandet« ved at tage afstand fra udbud af opgaver, der havde med personlig pleje at gøre – bl.a. på ældreområdet. Men netop den position er det sidste par år stille og roligt blevet forladt af partiet.

I DEN AKTUELLE runde indeholdt Nyrups bemærkninger genopførelse af et par andre gamle travere fra debatten – men pointen er, at de blev luftet på et tidspunkt, hvor de generer Venstre. Når det er muligt skyldes det, at rækken af udliciteringsfiaskoer er til at få øje på. Og at Venstres førende talsmænd – med partiformand Anders Fogh og næstformand Lars Løkke (også Rasmussen) i spidsen – konsekvent er blevet ved med at lave voldsomme overdrivelser af de mulige økonomiske gevinster. Til trods for at der fra mere besindige folk løbende har været advaret mod overbuddet. Som den sønderjyske Venstre-mand, amtsborgmester Kresten Philipsen, formulerede det forrige år: »Man skal ikke bilde nogen ind, at det løser hele den offentlige sektors problemer. Der er ikke grund til at brodere videre på bedraget om, at det er sådan.«

SAGAEN om udlicitering er en af dem, hvor store dele af striden genopføres i det offentlige rum med jævne mellemrum – men hvor det, trods de mange gentagelser, går ganske trægt med at udvikle nye erkendelser.
I perioder har der været tilløb til enighed om, at en banal strid for og imod udlicitering af offentlige opgaver var gold – og at udlicitering kunne være et af mange praktiske redskaber til at forbedre den offentlige sektor, hvis man vel at mærke gjorde sig helt klart, hvad opgaverne gik ud på, hvilken kvalitet der skulle sikres, hvilke krav der skulle stilles til arbejdsmiljøet osv.
Men netop disse basale forudsætninger for et godt samlet resultat er gang på gang blevet tilsidesat af både kommuner og de private firmaer. I en sådan grad at den afgående ISS-direktør Sven Ipsen tog bladet fra munden i september i fjor. Han syntes udviklingen var endt på et vildspor med nedslidning og skader for de ansatte. Han efterlyste i et interview i Politiken en debat, der »... kan være med til at menneskeliggøre hele udliciteringsspørgsmålet. Kommunerne skal påtage sig deres del af ansvaret, og ikke hver eneste gang gå efter den lavest mulige pris«, sagde Ipsen.

DER GÅR en lige linje fra denne sene åbenbaring til torsdagens brud mellem Aalborg Kommune og ISS i den hidtil største rengørings-licitation på det kommunale område. Men bemærk venligst, at de nye signaler fra ISS om højere priser og mere vægt på kvalitet først kommer, efter at ISS har haft held til at opkøbe hovedkonkurrenten Jysk Rengøring. Det var netop de to, der konkurrerede priserne helt i bund, da kontrakter som den store i Aalborg var på spil.
Samlet har hele udliciteringsøvelsen udviklet sig til en skandale på flere planer. Af et samlet offentligt forbrug på omkring 300 milliarder kr. er der udliciteret for mindre end 50 mia. – antagelig er der blandt de 250 mia. kr. store områder, som kunne løses bedre af specialiserede og velorganiserede private firmaer. Men i stedet for bevidstløst at ivre for mere privat, skulle hedsporerne hellere starte med at styrke kravene til den eksisterende udlicitering – når det gælder om at klargøre kvalitetskrav, sikre åbenhed og gennemskuelighed i den politiske proces, sætte mål for de opgaver der skal løses, sikre hensynet til arbejdsmiljø og det ydre miljø osv. Det vil der være perspektiv i.
Ja, faktisk kunne det være, at hele den offentlige sektor kunne lære af det – og få sat fokus på udviklingsarbejde og styringsmetoder. Det trænges.

mol

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her