Læsetid: 2 min.

Faren fra Napster er drevet over

11. januar 2001

Pladeselskabernes frygt for internetfænomenet Napster er vildt overdrevet

Frygten for at pladeselskaberne vil tabe markedsandele og dermed penge på internetfænomenet Napster er vildt overdrevet. Tværtimod vil pladeselskaberne tjene penge på Napster. Det mener direktøren for et af verdens største pladeselskaber Edel Records, Michael Haentjes.
»Vi kommer til at tjene mange penge på Napster,« siger Edels direktør, Michael Haentjes til Information.
Napster øger pladesalget snarere, end det tager markedsandele fra branchen, mener Michael Haentjes.
Salget af plader stiger på verdensplan, og i Danmark har Edel Records fordoblet pladesalget på et år.

Ulven kommer ikke
Edel har som det andet multinationale pladeselskab i verden indgået en samarbejdsaftale med Napster.
»Det er ligesom i radioens dage,« siger Michael Haentjes. »Dengang råbte man også ’ulven kommer’ og troede, at pladeselskaberne og kunstnerne ville tabe en masse penge. Senere fik man sikret kunstnernes rettigheder, og det viste sig, at radioen var perfekt til at formidle musikken. I dag er problemet et andet, men branchens reaktion er den samme som med radioen. Ligesom dengang mener man, at Internettet og Napster vil ødelægge alt for branchen. Men denne gang er pladebranchen faktisk meget tidligt ude i forhold til tidligere tiders teknologiske gennembrud,« siger Michael Haentjes.
Edel og et andet af de store pladeselskaber, BMG, har indgået en samarbejdsaftale med Napster. Selv om Napster i dag er et udbredt fænomen, er samarbejdet mellem pladeselskaber og internetvirksomheden indledt relativt tidligt i forhold til de lignende samarbejder, der blev indledt mellem kunstnere og radioen for mange år siden.
Fordi Napster stadig befinder sig i en udviklingsproces, har pladeselskaberne rigtig gode muligheder for at påvirke internettjenesten i den ’rigtige’ retning, og branchens muligheder for at få en rigtig stor bid af den økonomiske kage er meget større i tilfældet Napster, end det var med radioen og båndoptageren.

Ingen trussel i Danmark
På spørgsmålet om Napster udgør en trussel for pladesalget i Danmark siger Edels danske direktør Jakob Deichmann: »Svaret er klart nej. Der er ingen trussel fra Napster overhovedet,« siger han, og understreger, at han kun udtaler sig på Edels vegne og ikke hele branchen.
Danmark oplevede ellers en massiv og aggressiv kampagne mod piratkopiering af cd’er for et par år siden. Afsenderen var pladebranchen.
»Jeg tror ikke, vi kommer til at opleve en lignende kampagne i forbindelse med downloadning af musik fra nettet,« siger Jakob Deichmann. »Vi kommer til at bruge en masse energi forgæves. Internet er et flydende område, som ikke kan kontrolleres, og hver gang vi får lukket en hjemmeside, hvor der kan downloades musik, dukker der ti nye op. I stedet for at sidde forstenet i forhold til ny teknologi, skal vi i stedet bruge teknologien offensivt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her