Læsetid: 4 min.

Film i tv

26. januar 2001


(2. sektion)

*Alan Parkers satiriske komedie, Vejen til Wellville, opnåede dansk biografpremiere trods flere kendte navne på en rolleliste med Anthony Hopkins i spidsen. Men kuriøs lyder den unægtelig. Den er en latterliggørelse af sundhedsidealer anno 1907, prædiket af apostlen Hopkins, der leder et sanatorium, hvor datidens rige fylkes for at udsætte sig for vibrerende maskiner, elektriske tæpper, helsebringende bade samt ’underlivsmanipulation’ af de mere erotisk indstillede læger. Bridget Fonda og Matthew Broderick er det unge par, der søger ind på sanatoriet, og Anthony Hopkins giver den hele armen som Dr. John Harvey Kellogg (den historiske cornflakes-opfinder!), der holder dundertaler om, hvor skadeligt det er at spise kød, ryge, drikke spiritus og dyrke sex. Også John Cusack og Lara Flynn Boyle medvirker.
The Road to Wellville/Vejen til Wellville. TV2, fredag kl. 22.25-00.25

*Dustin Hoffman fik sit gennembrud som ung, genert fyr i Fagre voksne verden med berømte replikker som: »Mrs. Robinson, hvis De ikke har noget imod, at jeg siger det, så er denne samtale ved at blive lidt underlig.« Siden er han knap så høflig i adskillige velspillede skurkeroller, og straffefangen og tyven Max Dembo i Brændemærket fra 1977 ligger også langt fra den rare dreng. Filmen, der var et af Hoffmans hjerteprojekter, er et barsk, velspillet drama, som fokuserer på den straffede Max’ vanskelige liv uden for fængslets mure. Max skal efter seks år i fængsel endelig nyde frihedens sødme, men en nidkær tilsynsførende giver ham ikke meget råderum. Den opdæmmede aggressivitet, som det lange fængselsophold har skabt, gør Max til en farlig desperado, der har svært ved at gøre sig fri af sit gamle kriminelle miljø – så meget mere som kriminaliteten er gået ham i blodet. Han er blevet vaneforbryder, så hvad hjælper den gode vilje, når sindet er skrøbeligt. Hoffman har en egen hård, forbitret skarphed som Max, der til sidst selv vælger sin skæbne, og Theresa Russell ses som den middelklassepige, han flytter sammen med. M. Emmet Walsh, der er
uovertruffen som led, spiller tilsynsværge, og kult-skuespilleren Harry Dean Stanton er en tidligere kriminel, der keder sig i sin nye forstadstilværelse. Fine præstationer også af Kathy Bates og Gary Busey. Filmen er instrueret af Ulu Grosbard og bygger på en debutroman, No Beast So Fierce, af Edward Bunker, der som 17-årig var den yngste fange nogen sinde i San Quentin. Bunker havde 18 års fængsel bag sig, inden han brød igennem som forfatter, men er nu almindeligt anerkendt som pennens mand og har også haft sin Hollywood-debut i Quentin Tarantinos debutfilm Håndlangerne, hvor han spillede Mr. Blue. Også i Brændemærket medvirker han i en mindre rolle som Mickey.
Straight Time/Brændemærket. DR 1, fredag kl. 23.10-00.10

*Tom Hanks får nu ca. 20 millioner dollars pr. film og kan gøre Tom Cruise og Jim Carrey rangen stridig som Hollywoods mest forgyldte navn. Efter film som Philadelphia, Forrest Gump, Saving Private Ryan og Cast Away har man næsten fortrængt, at Hanks engang slog sine folder i farcer med titler som Polterabend for viderekomne og Broen, der kvajede sig. Men i 1980’erne var Hanks først og fremmest den sjove mand, og også komedien Turner og hund lever højt på hans selvironiske charme. Han kan ikke holde legebarnet i sig begravet ret længe ad gangen i rollen som den perfektionistiske politidetektiv, Scott Turner, tilsyneladende inkarneret ungkarl og eneboer. Turner arver en stor vagthund, og både mand og hund er stjerner i denne film, der ikke er stort andet end den slags underholdning, der ofte diskes op med under flyveture og lignende, men alligevel – om jeg så må sige – velturneret af instruktøren Roger Spottiswoode, den ualmindelig veloplagte Hanks og den pragtfulde hund Beasley.
Turner and Hooch/Turner og hund. TV3, lørdag kl. 19.00-21.00

*Gillo Pontecorvo hedder den italienske instruktør, der huskes for en enkelt film – Slaget om Algier fra 1965. Den er en algiersk-italiensk co-produktion lavet tre år efter, at Algeriet vandt sin selvstændighed som nation, og den har vundet ry for at være filmen om en befrielsesfronts vej mod sejr. Vi følger frihedskrigens udvikling fra den spæde begyndelse med de første terroraktioner i 1954 og frem til 1960, da det algierske folk demonstrerer mod det franske koloniherredømme. Frihedsbevægelsens ledere udryddes én for én, og de menneskelige ofre er kolossale. Algiererne kæmper for deres menneskelige værdighed og bevarelsen af deres kultur og tradition. Frihedskampen ses selvfølgelig fra guerillabevægelsen FLN’s synspunkt, men ikke mere forenklet, end at filmen også kan anerkende visse kvaliteter hos de franske modstandere. I en berømt scene viser den franske oberst Mathieu f.eks., at han har større respekt for frihedsbevægelsens moralske styrke end for den kolonimagt, han er sat til at kæmpe for. Pontecorvo har selv skrevet manuskriptet sammen med Franco Solinas og satser på en sort-hvid, såkaldt ’halvdokumentarisk’ stil med et reportageagtigt ægthedspræg. Derfor er der selvfølgelig heller ikke nogen kendte skuespillere med i filmen.
La battaglia di Algeri/Slaget om Algier. DR 1, lørdag kl. 23.50-01.45

*Dirk Brüel har farve-fotograferet denne ambitiøse danske film, så tænderne løber i vand over Costa Ricas solbeskinnede naturherligheder. Men ser man ikke primært filmen for at ekskapere fra det kolde januarmørke, vil man nok føle sig lidt snydt, selv om historien i sig selv er spændende nok. Der fortælles om et ungt ægtepar, der i 1950’erne vender ryggen til den nordiske kultur og rejser til Costa Rica for at leve i pagt med naturen. Han er botaniker, hun har evner for det huslige i økologisk regnskov-perspektiv, men der opstår snart rivninger i ægteskabet og konflikter med de lokale spidser. Peter Ringgaard har instrueret uden påfaldende evne til at skabe et troværdigt medrivende drama trods en intens præstation af svenske Samuel Fröler i hovedrollen.
Et hjørne af paradis. TV2, lørdag kl. 21.45-23.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her