Get a life!»Danmarks bedst bevarede hemmelighed er, at folk hellere vil arbejde end at være hjemme hos familien,« sagde Agi Csonka i aftes på debatmødet Get a life! arrangeret af Luftskibet, Informations Forum for Systemdebat.
Agi Csonka, der indtil for ganske nylig har været ansat som forsker på Socialforskningsinstituttet, mener, at folk i virkeligheden flygter fra familien »fordi, den er lig med ensidigt, gentaget, fysisk arbejde, krydret med følelsesmæssige frustrationer,« som hun formulerer det.
Heroverfor står arbejdet, der, i hvert fald for de højtuddannede, er sjovt og byder på anerkendelse og udfordringer. Og dermed opstår en konflikt mellem forældrenes egne ambitioner og ansvaret over for andre her børnene.
»Det er en ond cirkel, som forældrene forsøger at legitimere ved at følge forskellige strategier, f.eks. ved at udøve emotionel askese,« siger Agi Csonka.
Det kan ske ved, at man giver udtryk for, at det blot er godt for børnene, at de bliver mere selvstændige, eller ved at sige, at lige for tiden har jeg travlt, men i næste uge, så...,
Andre forsøger at outsource de følelsesmæssige frustrationer:
»Der findes jo i dag børnehaver, der tilbyder at tage sig af f.eks. tøjvask. Og i USA kan man udlicitere flere former for nærvær børnefødselsdage, for eksempel,« siger Agi Csonka.
Det er i høj grad måden, arbejdet er skruet sammen på, der er årsagen til problemerne med at få arbejds-og familieliv til at hænge sammen, mener hun.
»Det er et paradoks, at det er de højtuddannede med det spændende, udviklende arbejde, der klager allermest,« siger Agi Csonka.«
Og hun køber ikke visionen om, at videnssamfundet med fleksibel arbejdstid og høj grad af selvbestemmelse skulle være de vises sten:
»Fleksibiliteten rummer blot en ny form for arbejdsgiverkontrol: Han kan ikke længere kontrollere, hvor eller hvornår vi arbejder om vi gør det hjemme eller i sejlbåden eller hvordan. Til gengæld bliver der set på, hvor meget vi arbejder,« siger Agi Csonka.
Grænsen, medarbejderne sætter mellem arbejde og hjemmeliv, er af den grund under kraftig nedbrydning, mener Agi Csonka.